Frica de dentist este una dintre cele mai comune frici iraționale. Fie că ești copil sau adult, când știi că urmează să mergi la cabinetul medicului dentist, încerci să eviți, să amâni sau să te convingi că nu vei simți nimic.
Din fericire, există metode confortabile pentru orice pacient, indiferent de cât este de speriat, de a beneficia de un consult sau un tratament stomatologic, fără durere, cu ajutorul anesteziei. Dar ce este de făcut atunci când știi sau descoperi pe scaunul medicului dentist că dezvolți alergii la anestezie dentară?
Când este nevoie de anestezie dentară?
Anestezia dentară este folosită atunci când o procedură stomatologică este prea dureroasă pentru pacient. Anestezia dentară presupune suprimarea temporară a sensibilității nervoase dintr-o anumită zonă din cavitatea bucală.
Anestezia dentară acționează asupra nervilor de la nivelul gurii și obrajilor, care se numesc nervi trigemeni. Prin injectarea substanței anestezice, sensibilitatea este suprimată timp de 30 min până la 2-3 ore, în funcție de metoda de anesteziere aleasă de medicul stomatolog.
Anestezia dentară este de obicei folosită pentru următoarele proceduri:
- Extirparea unui nerv
- Extracție dentară
- Tratament de canal
- Obturație dentară
- Implanturi dentare
- Chiuretaje parodontale
- Excizia unor formațiuni tumorale
În unele cazuri, o formă de anestezie (sedarea) este folosită pentru persoanele care au fobie de medicul dentist sau pentru copii.
Ce tipuri de anestezie dentară există?
Anestezia dentară este de două tipuri:
Anestezia locală, care presupune suprimarea durerii dintr-o anumită zonă a cavității orale, clar stabilită. Aceasta poate fi la rândul său de două tipuri:
- Anestezie de contact, realizată cu ajutorul spray-urilor sau gelurilor care amorțesc zona.
- Anestezie prin injectare, care presupune injectarea substanței anestezice. Este cea mai des folosită metodă de anestezie dentară.
Anestezie generală, folosită în cazul procedurilor chirurgicale complicate sau a pacienților cu afecțiuni medicale mai delicate, precum boala Parkinson.
Din ce substanțe este compus anestezicul?
Pentru anestezicul folosit de medicii stomatologi, cele mai utilizate substanțe sunt lidocaina, articaina și mepivacaina, care fac parte din clasa amidelor. O altă gamă de substanțe care pot alcătui anestezicul sunt esterii: novoicaina, tetracaina și benzocaina. Odată cu anestezicul, poate fi folosită și adrenalina, ca adjuvant pentru a crește perioada de acțiune a anestezicului.
De ce apar alergii la anestezie dentară?
Alergiile la anestezia dentară sunt rare și pot avea două cauze: conflict imunitar sau reacție alergică de contact. Alergiile la nivelul cavității bucale, provocate de anestezia stomatologică, au un caracter temporal, de scurtă durată și nu au o simptomatologie exactă. În cele mai multe cazuri, sunt provocate de substanțele pe care le folosește medicul stomatolog: latexul din mănușile mediale, substanțele din care este compus anestezicul sau din care se realizează anumite lucrări dentare, precum titanul, aluminiul sau cromul.
Cum se manifestă alergia la anestezicul dentar?
Simptomele alergiei provocate de anestezic pot fi de două tipuri:
1. Imediate- apar imediat după injectare:
- Inflamație la nivelul buzelor
- Urticarie și prurit
- Greață și diaree
- Dificultăți în respirație sau respirație șuierătoare
- Scăderea tensiunii arteriale
- Erupții cutanate
2. Întârziate- se manifestă sub forma unei dermatite de contact
Cum știi dacă ești alergic la anestezic?
O anamneză corectă a pacientului, înaintea oricărei intervenții stomatologice, cu anestezie locoregională, scade riscul unui eveniment de tip alergic. Mulți pacienți nu se cunosc alergici la substanțele anestezice, sau nu li s-a administrat o astfel de substanță. Dacă un pacient are un fond alergic, multiple alergii la substanțe medicamentoase sau alimentare și evenimente de anafilaxie în trecut, atunci clar se va acorda o atenție sporită acestui aspect, și înainte de orice manoperă, se vor testa substanțele anestezice la alergolog.
Incidența acestor reacții este greu de apreciat, manifestările alergice în stomatologie fiind puțin frecvente. Dacă totuși apar, acestea fie sunt unele de contact, fie generale cu manifestări la nivel oromaxilofacial (cavitate bucală și regiuni învecinate). Acestea prezintă aspecte variate, apărând prin mecanisme imunitare (anafilactice), cât și neimunitare.
Dacă pacientul prezintă manifestările unei alergii, în funcție de gravitatea acestora, poate fi tratat în ambulator sau în condiții de spitalizare. Cea mai frecventă alergie la anestezice, este cea la lidocaină. Dacă este cunoscută această alergie, se vor testa alte substanțe anestezice și se va alege cel care dă cele mai puține efecte adverse.
Dacă știi că ești alergic la o serie de alimente, medicamente sau factori din mediu, precum polen, specifică acest aspect medicului tău stomatolog în timpul consultului primar pe care îl ai cu acesta.
Te așteptăm la clinica Trident pentru a te ajuta să zâmbești frumos.