Programează-te

Ce sunt marmoratiile si de ce nu trebuie sa le ignori?

Suprafetele dentare care ajuta la triturarea alimentelor (suprafetele ocluzale) prezinta un relief anfractuos cu multe santuri si fosete, fiind foarte retentiv pentru placa bacteriana si resturile alimentare, creand conditii dificile de igienizare – perii periutei nereusind sa patrunda suficient de bine in aceste zone.

Marmoratiile sunt leziuni carioase incipiente care apar la nivelul santurilor si fosetelor coronare, sunt de culoare maronie spre negru.

Uneori aceste leziuni pot ramane la stadiul de marmoratie cand se respecta igiena dentara si alimentara, iar structura dentara prezinta o cariorezistenta ridicata. Alteori, cand igiena este deficitara, structura dentara cu o rezistenta scazuta, acestea pot evolua spre o leziune carioasa simpla sau complicata.

Este recomandat ca aceste leziuni sa fie evaluate de un medic stomatolog pentru a decide daca tratarea lor poate fi temporizata si urmarite la intervale regulate de timp, de obicei la 6 luni, sau este necesara tratarea leziunii respective.

Pentru a preveni aparitia leziunilor carioase este recomandata sigilarea santurilor si fosetelor coronare in primii 2 ani posteruptiv ( cat mai  aproape de momentul eruptiei), cand continua procesul de mineralizare posteruptiva, vulnerabilitatea la carie fiind maxima. In acelasi timp igiena orala si alimentara trebuie respectata cu rigurozitate.