Programează-te
UK Flag

Tartrul, persistența unei probleme trecătoare

femeie zambitoare pe plaja care isi expune dantura fara tartru

Tartru se formează pe suprafața dinților încă din adolescență și este des întâlnit la adulți. Se depune în acele zone unde periajul dentar este mai greu de realizat cum ar fi maselele, spațiile dintre dinți sau suprafețele dentar care privesc spre limbă. Astfel, resturile de aminte neîndepartate complet se întăresc cu mineralele din salivă și în 3 săptămăni aceste depuneri devin dure: acesta este tartrul.

Ține și de fiecare dintre noi sa ținem sub control apariția tartrului: cu cât ne străduim mai bine să curățăm dinții, cu atât mai puține resturi rămase și cu atât mai mici șansele sa se formeze tatrul.

Dinții și gingiile noastre nu sunt atât de rezistenți precum  par, tartrul contribuind la riscul de formare a cariilor dentare și a gingivitei sau parodontitei.

Inițial tartru are o culoare albă-galbenă fiind mai greu de observat dar alimentele pe care le consumăm, în special cele colorate precum cafeaua, vinul, fructele de pădure,  îi schimbă în timp culoarea spre negru sau maroniu cand este ușor de observat pe suprafața dinților. Depunerea sa nu este doar pe suprafața vizibilă a dinților, suragingival, ci și în profunzime sub nivelul gingiei, subgingival greu de observat și care se indetifică la investigații speciale în cabinetul stomatologic.

Când vorbim de tartru, este important să știm că evoluția îi este determinată de poziția dinților, dieta pe care o avem, modul în care mestecăm și ne curățăm dinții precum și viciile pe care le avem.

O dată depus, fiind dur și aderent pe suprafețele dentare, nu mai poate fi îndepărtat de noi acasă prin periajul dentar sau folosirea aței sau a dușului bucal. Este nevoie de ajutorul medicului dentist care prin detartraj, aer-abraziune și periaj profesional va îndepărta tartru supragingival. Se recomandă să apelăm la acest tratament de 2 ori pe an chiar dacă depunerile de tatrul nu sunt în cantitate mare sau vizibile, tocmai pentru a preveni complicațiile pe care depunerile de tatru le are.

Când a trecut o perioadă lungă de la ultimul detrartraj, putem întâlni și tartru subgingival care va fi îndepărtat doar cu ajutorul medicului specialist parodontolog ce va folosi intrumente speciale pentru tartrul profund. Lăsat neîndepărtat, tatrul subgingival va deveni responsabil dezvoltarea bolii parodontale.

Așadar, chiar dacă nu pare a fi o problemă gravă depunerea de tatru poate fi un început pentru boli serioase, de aceea este indicat să vizităm un medic stomatolog de două ori pe an pentru control și igienizare profesională în cabinet iar între vizite să menținem realizăm un periaj corect și să folosim produse ajutătoare de igienă orală

Tu cand ai programat urmatorul consult stomatologic?