Programează-te
UK Flag

Frenectomie. Când este recomandată, tipuri, avantaje și recuperare postoperatorie 

Un mic defect structural la nivel bucal poate influența modul în care ne hrănim și vorbim și ne poate afecta sănătatea orală. Frenul, despre care vom vorbi în cele ce urmează, este un țesut conjunctiv care conectează buzele cu gingia și limba cu planșeul sublingual și care poate crea numeroase probleme dacă este prea scurt, prea gros sau prea rigid. Corectarea frenului restrictiv se face prin frenectomie. 

La Trident, făurim bucurie cu fiecare manoperă și asigurăm o gamă largă de intervenții stomatolgice ce vizează păstrarea sau recuperarea sănătății orale, iar frenectomia, cu laser sau clasică, se regăsește între serviciile oferite, în cadrul departamentului de chirurgie

Ce este frenectomia 

Frenectomia este o intervenție chirurgicală minim invazivă prin care frenul, țesutul conjunctiv care conectează buzele cu gingia și limba cu planșeul sublingual, este îndepărtat sau modificat/corectat, în funcție de situație. Vorbim despre o intervenție chirurgicală simplă și de scurtă durată, prin care frenul este secționat, pentru a elibera limba sau buzele, după caz. 

Frenul lingual (numit, popular, „ață sub limbă”) face mai des obiectul frenectomiei decât frenul labial, pentru că el creează mai multe probleme. În cadrul clinicilor Trident, echipa chirurgicală realizează frenectomii linguale și labiale prin chirurgie clasică sau frenectomie laser, medicul specialist hotărând, în funcție de caz, care dintre metode este optimă. 

Care este scopul unei frenectomii? 

Un fren lingual scurt numit și „limbă scurtă” sau, în limbaj medical, anchiloglosie, limitează mișcările limbii, generând tulburări de vorbire, favorizând malocluzia și creând dificultăți în efectuarea corectă a igienei orale (care, în timp, duc la probleme dentare). În cazul sugarilor, anchiloglosia face dificilă alăptarea. Un fren labial scurt favorizează apariția diastemelor (strungărețe), a retracției gingivale și, la sugari, îngreunează alăptarea, întocmai ca frenul lingual restrictiv. 

Prin frenectomie este redată funcționalitatea limbii sau a buzelor, după caz, și sunt prevenite problemele de sănătate orală pe care frenul restrictiv le poate provoca. 

Când este recomandată intervenția de frenectomie? 

Frenectomia este recomandată când frenul restrictiv:

Frenectomia este o intervenție care poate fi realizată la orice vârstă, dar pentru a preveni problemele de sănătate orală pe care le poate cauza un fren restrictiv, este recomandată cât mai devreme – în copilărie sau adolescență. 

În cazul sugarilor, trebuie efectuată cât mai repede după diagnosticare, pentru că altfel, nu se pot hrăni eficient și nu iau suficient în greutate. 

Avantajele unei frenectomii 

Frenectomia – linguală sau labială – are ca principale avantaje: 

Celelalte beneficii ale corecției unui fren restrictiv țin de prevenirea problemelor ce pot apărea din cauza acestui defect structural: malocluzie, diasteme, complicații ortodontice, restracție gingivală cu risc de boală parodontală, carii dentare și alte probleme generate de dificultatea menținerii unei igiene orale adecvate. 

Tipuri de frenectomie 

Îndepărtarea sau corectarea unui fren restrictiv se poate face prin intervenție chirurgicală clasică sau prin frenectomie cu laser. Operația cu laser prezintă numeroase avantaje față de cea clasică, cu bisturiu, dar medicul este cel care decide, în funcție de situație, care este procedura cea mai potrivită. 

Ambele tipuri de frenectomie pot fi efectuate de făuritorii de bucurie din Clinicile Trident. Ambele sunt minim invazive și se fac în ambulatoriu (nu necesită internare). Ce presupune fiecare, detaliem imediat. 

Frenectomie clasică 

Acest tip de frenectomie presupune secționarea frenului cu un bisturiu și folosirea unor fire de sutură pentru a închide incizia făcută sublingual sau între buză și gingie. Frenul fiind un țesut puternic vascularizat, această metodă poate fi asociată cu o sângerare mai puternică decât în cazul operației cu laser. Totodată, disconfortul și durerea postoperatorii sunt mai pronunțate, iar recuperarea, mai lungă. 

Frenectomie laser 

Frenectomia laser este mai simplă și mai rapidă decât intervenția clasică și este prima opțiune a medicilor în cele mai multe cazuri, pentru că prezintă o multitudine de avantaje: 

Procedura de frenectomie în cadrul Clinicilor Trident 

Pacienții care au nevoie de intervenție de frenectomie beneficiază la Trident de cele mai bune condiții pentru efectuarea operației. Clinicile noastre sunt dotate cu cele mai performante tehnologii și cu săli de operație concepute și dotate la standarde de spital, cu cea mai nouă aparatură, cu salon pre şi postoperator, sistem de ventilaţie controlată și posibilitatea efectuării tuturor tipurilor de anestezie. 

După evaluarea de către medicul chirurg și stabilirea tipului de operație optim, frenectomie clasică sau frenectomie laser, intervenția presupune următorii pași: 

După o foarte scurtă perioadă de timp petrecută în salonul postoperator și stabilirea datei la care va reveni la control, pacientul poate pleca apoi acasă, cu recomandări postoperatorii de la medic. 

Recuperarea post-intervenție 

Recuperarea sugarilor este cea mai rapidă și mai simplă, la câteva ore după frenectomie putând fi reluată hrănirea. 

În cazul copiilor/ adolescenților și adulților, vreme de câteva zile, până la controlul postoperator, trebuie urmate câteva recomandări: 

Vindecarea completă după frenectomia clasică poate dura până la o lună. În cazul frenectomiei laser este mult redusă. 

Frenectomia la copii și adulți 

Copiii sunt mai des candidați pentru frenectomie, părinții și specialiștii în pedodonție fiind filtre eficiente în depistarea problemelor cauzate de un fren restrictiv. Cel mai des, la adulți se intervine pentru îndepărtarea sau corectarea frenului labial, în vreme ce la copii, pentru cel lingual. 

Manopera nu diferă la copii și adulți, doar recuperarea poate fi ceva mai lungă în cazul celor din urmă. 

Frenectomia la copii și bebeluși 

Sugarii și copiii sunt candidați foarte buni pentru frenectomia laser. Fiind simplă și rapidă, intervenția nu presupune disconfort pentru ei și se refac foarte repede după această operație minim invazivă. 

Este ideal să intervenim devreme, pentru a preveni apariția problemelor de sănătate orală sau generală, pentru că, din cauza dificultăților întâmpinate în alimentație, sugarii cu fren restrictiv nu iau corespunzător în greutate, iar copiii pot dezvolta tulburări digestive. 

Cum ne dăm seama dacă cel mic are un fren restrictiv? Sugarul nu se atașează corect la sânul mamei și nu se hrănește cum trebuie, nu poate ține biberonul sau suzeta corect în guriță, are dificultăți de înghițire, prezintă reflux și colici, plânge de foame chiar și după alăptare. Copilul de vârstă mai mare poate prezenta dificultăți de vorbire, de masticație, dureri și inflamații la nivel bucal. Sunt semne care recomandă un consult de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. 

Frenectomia la adulți 

Frenectomia la adulți este recomandată, de regulă, pentru corectarea unor defecte de vorbire sau dacă un fren labial restrictiv interferează cu aparatul dentar prescris de ortodont pentru corectarea alinierii. Poate fi indicată însă și pentru a reduce riscul de instalare a parodontozei, dacă sunt indicii de retracție gingivală cauzată de o anomalie a frenului. 

Dacă ți-e teamă să apelezi la frenectomie, reține că este o intervenție extrem de ușoară, cu rezultate sigure și cu îmbunătățirea garantată a calității vieții. Făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident din București sunt pregătiți să-ți redea sănătatea orală cu ajutorul acestei proceduri. Iar dacă bebelușul sau copilul tău prezintă fren restrictiv, te așteptăm în clinicile noastre pentru evaluare. O frenectomie realizată din timp îl poate feri de o multitudine de complicații. Programează-te și lasă-te pe mâinile profesioniștilor.