Tratamentul cariei dentare
Pentru cariile necomplicate, carii situate la nivelul smațului sau care afectează atât smalțul, cât și dentina, însă nu ajung să fie foarte profunde, tratamentul este de cele mai multe ori simplu și se rezolvă într-o singură ședință
Tratamentul constă în înlăturarea țesutului dentar afectat de carie cu ajutorul pieselor de mână rotative și a instrumentarului manual dedicat acestor manopere, pregătirea cavității pentru restaurare și ultimul pas, aplicarea materialelor de obturație (plombă dentară) pentru refacerea structurii dentare.
Tratamentele, ca să nu doară, pot fi făcute cu inhalosedare.
Tratamentul endodontic
În cazul cariilor profunde ce au evoluat până în camera pulpară afectând nervul/pulpa dentară se impune tratamentul de canal care de cele mai multe ori necesită mai multe ședințe în care medicul pedodont aplică o serie de pansamente dezinfectante/antiseptice/devitalizante.
Tratamentul se finalizează cu obturația rădăcinilor dinților de lapte (Da! Dinții de lapte prezintă rădăcini și nervi la fel ca dinții definitivi) și reconstituirea coronară, în anumite cazuri reconstituirile sunt sub forma coroanelor pedodontice prefabricate metalice sau de zirconiu.
Extracția dinților de lapte
Dacă există indicația de extracție dentară înainte de momentul de înlocuire a dintelui de lapte de către dintele permanent ce urmează să îl înlocuiască pe arcada dentară, aceasta se face sub anestezie locală de către un medic specialist pedodont pentru a evita lezarea mugurelui dintelui permanent.
În cazul în care este necesară înlăturarea unui dinte de lapte cu mult timp înainte de momentul în care acesta urmează să fie înlocuit de un dinte permanent, pe dinții vecini se montează un „menținător de spațiu” cu rolul de a menține spațiul necesar pentru erupția dintelui definitiv succesor.
Coroanele dentare
Aceste coroane pedodontice prefabricate pot fi metalice, metalice cu fațete de compozit, de zirconiu, etc.
Se prezintă sub forma unor cape ce refac în totalitate dintele afectat de carii medii sau profunde.
Au rolul de a reface și a proteja structura dentară rezultată în urma tratamentelor dentare complexe, asigurând funcționalitatea dintelui și păstrarea acestuia pe arcadă până la momentul înlocuirii sale cu dintele definitiv.
Profilaxia dentară
Putem spune că profilaxia dentară, care include periajul profesional, detartrajul, utilizarea airflow ului și fluorizarea, reprezintă una dintre cele mai importante manopere de prevenție a apariției cariei dentare împreună cu sigilările dentare.
La copii și adolescenți profilaxia împreună cu controlul periodic este recomandat să se efectueze la 3 luni sau în funcție de recomandările medicului stomatolog pedodont.
Vizitele regulate la stomatolog duc către o igienă dentară foarte bună, implementarea unei tehnici corecte de periaj și incidența a cariilor scăzută cu peste 80%.
Aparatele dentare
Există situații în care copiii au nevoie de aparate dentare de la vârste foarte fragede, de exemplu pentru anumite obiceiuri vicioase (suzetă, biberon, sugerea degetului, deglutiția de tip infantil, etc).
Medicul pedodont poate observa la timp aceste obiceiuri nesanatoase pentru dantura copiilor, precum și alte anomalii dento-maxilare și vă poate îndruma către o consultație la medicul ortodont.
Vreau o programare