Programează-te

Aparat dentar

Un aparat dentar este recomandat de medicul ortodont pentru alinierea corecta a dintilor. Exista mai multe tipuri de aparat dentar, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte.

Un aparat dentar este recomandat de medicul ortodont pentru alinierea corecta a dintilor. Exista mai multe tipuri de aparat dentar, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte.

Mai mult decat atat, datorita tehnologiei medicale de care dispunem astazi, putem sa recomandam pacientilor nostri aparate dentare safir, sau transparente sau invizibile, care nu se observa si care nu aduc niciun prejudiciu estetic.

Incurajam controalele periodice la medicul dentist pentru o buna ingrijire a danturii. De asemenea, incurajam o relatie transparenta intre pacient si medic, in care primul sa se simte confortabil sa ceara toate informatiile despre aparatul dentar, de la pret, la cum se ingrijeste si ce complicatii pot aparea.

 

Ce este un aparat dentar?

Un aparat dentar este un dispozitiv stomatologic prin care dintii se pot indrepta si misca milimetric, in directia sau pozitia necesara. Principalul sau scop este acela de a imbunatati dantura, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Un aparat dentar ajuta si la ingrijirea gingiilor si are ca efect o imbunatatire a masticatiei.

Un aparat dentar este format din bracket-uri. Acestea sunt pozitionate pe suprafata vestibulara a dintilor, pozitie care este mentinuta cu ajutorul unui arc metalic care traverseaza bracket-urile. La randul sau, arcul metalic este fixat cu ajutorul unor ligaturi.

 

Beneficiile aparatelor dentare

Principalul scop si beneficiu al aparatului dentar este acela de a corecta pozitia dintilor. Aceasta corectie poate fi provocata fie de motive de sanatate dentara, fie de o motivatie estetica – dorinta de avea un zambet frumos. Pe langa infrumusetarea zambetului si cresterea  incredererii de sine, purtarea unui aparat aduce urmatoarele beneficii:

• Atunci cand dantura este indreptata, depistarea si tratarea cariilor sau a depunerilor de tartru se fac mult mai usor de catre medicul stomatolog si cu mai putin impact asupra pacientului;

• Aparatul dentar, pret de cateva luni, poate fi purtat nu numai pentru indreptarea dintilor, dar si pentru a modifica pozitia dintilor in scopul de a corecta muscatura. De asemenea, este purtat in cazul in care este nevoie de loc pentru un implant dentar sau pentru alte tipuri de tratamente stomatologice: protetice, endodontice, parodontologice.

 

Cum functioneaza aparatele dentare?

Aparatele dentare pun presiune pe dinti, ceea ce determina mutarea lor in directia dorita. In momentul in care presiunea are efect, osul din maxilar se pliaza pe miscarea impusa de aparat si permite dintelui si radacinii acestuia sa-si schimbe pozitia. Maxilarul se adapteaza repozitionarii si muscatura se corecteaza de la sine.

Cand este recomandat aparatul dentar?

Aparatul dentar este recomandat in cazurile in care exista probleme de pozitionare a dintilor. Primul pas spre aplicarea unui aparat dentar este controlul stomatologic, urmat de realizarea unui plan de tratament ortodontic.

La prima vizita la medicul stomatolog se discuta despre:

• Problemele stomatologice ale pacientului, in speta cele ortodontice;

• Alegerea aparatului dentar (safir sau alt tip) ideal in functie de cazul si preferintele pacientului;

• Evaluarea de catre medic a starii de sanatate orala a pacientului – acesta stabileste daca inaintea montarii aparatului este necesara o alta interventie stomatologica (ex: obturatie de canal);

• Se aproximeaza perioada in care va trebui purtat aparatul.

 

Pentru montarea aparatului sunt necesari urmatorii pasi:

• Luarea amprentelor maxilarului si mandibulei si inregistrarea ocluziei (muscaturii) pacientului;

• Medicul evalueaza pe baza amprentei ocluzionale muscatura actuala a pacientului si proiecteaza viitoarea muscatura (dupa tratamentul cu aparat) cu ajutorul unui dispozitiv numit “articulator”;

• Realizarea unor fotografii si radiografii (radiografie panoramica si teleradiografia de profil) pentru a se stabili cu exactitate pozitia maxilarului fata de baza craniului – pentru a determina exact pozitia dintilor si a radacinilor in os;

• Extractia anumitor dinti – este recomandata extractia molarilor de minte si a premolarilor, pentru o aliniere mai corecta a dintilor. Indicatia nu este valabila in toate cazurile, in special in cazul copiilor si adolescentilor nu este necesara o astfel de actiune.

 

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare vin in multe forme si tipuri, ceea ce permite fiecarui pacient sa aleaga varianta cea mai buna pentru el.

Aparatele dentare se impart in:

Aparate dentare mobile

Sunt personalizate, se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara, dupa ce medicul stomatolog ia amprenta dintilor. Aparatul este format din 2 componente din acrilat, care devin flexibile datorita crosetei metalice si a surubului care le uneste. Sunt recomandate, de obicei, in cazurile moderate sau usore, mai ales in cazul copiilor de 7-8 ani.

Aparate dentare fixe

Se folosesc de bracketi. Acestia pun presiune pe fiecare dinte in parte pentru a-l aduce in pozitia corecta. Poate fi montat fie pe partea din fata a dintilor sau pe cavitatea bucala. Sunt recomandate in afectiunile mai severe.

Aparatele dentare sunt grupate si in functie de materialul folosit in construirea lor:

Aparate dentare metalice

Aparatele dentare metalice sunt cele mai utilizate tipuri de aparat dentar. Sunt alcatuite din braketi (din metal), elastice, ligaturi, fire ortodontice, benzi si inele metalice pentru molari. Tinand cont de faptul ca dintele sub presiunea bracketilor se misca aproximativ 1 mm pe luna, poti purta un aparat dentar pret de cateva luni, intre 6 luni si 2 ani, in functie de gravitatea problemei.

Aparate dentare ceramice

Diferenta dintre aparatele dentare ceramice si aparatele metalice consta in materialul din care sunt facuti bracketii – in acest caz ceramica. Are avantajul ca este mai greu de observat, in comparatie cu cel metalic – bracketii au culoarea dintilor.

Aparat dentar safir

Aparatul dentar safir este realizat din ceramica mono-cristalina pura si este transparent. Se aplica pe exteriorul dintilor si nu este vizibil, cristalele de safir fiind transparente si avand o duritate similara cu a diamantului. Desi poate sa fie comparat cu aparatul ceramic, aparatul dentar safir este superior din punct de vedere estetic. Este recomandat in tratamentele ortodontice de scurta durata si au ca efect: 

Corectarea anomaliilor;

• Corectarea muscaturii;

• Corectarea profilului;

• Corectarea pozitionarii gresite a dintilor.

Aparat dentar invizibil

Aparatul dentar invizibil este personalizat 100% si poate fi de 2 tipuri:

• aparat dentar lingual (cunoscut sub numele Incognito, WIN, STB, etc) – Bracketii sunt fixati in spatele dintilor si nu sunt vizibili.

• alignerele ortodontice (Invisalign, Clear Aligner etc.) – implica o serie de gutiere aplicate pe fiecare arcada. Gutierele sunt detasabile, transparente si foarte subtiri. Acest tip de aparat este recomandat in cazurile usoare sau moderate.

 

Incepand cu ce varsta se recomanda purtarea aparatului dentar?

Cea mai mare parte a pacientilor care poarta aparat dentar safir sau de alt tip sunt adolescenti, insa exista si adulti care apeleaza la acest serviciu stomatologic pentru indreptarea dintilor. De asemenea, intalnim si copii de varsta pre-adolescenta care poarta aparat dentar pret de cateva luni. Medicul ortodont este cel care face recomandarea corecta in cazurile de dinti, nealiniati, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.

In cazul copiilor mai mici, se recomanda un aparat dentar imediat ce isi schimba dintii de lapte cu cei permanenti. Cu cat este montat mai devreme, cu atat problema dintilor se va rezolva mai repede, cu ajutorul aparatului dentar.

Un aparat dentar poate fi purtat la orice varsta, insa perioada ideala este considerata a fi intre 10 si 14 ani, perioada in care tesutul osos este inca in dezvoltare.

 

Cat timp trebuie purtat aparatul dentar?

Durata tratamentului cu aparat dentar variaza in functie de dificultatea cazului, de varsta pacientului dar si de tipul de aparat dentar (safir sau de alt tip) ales de pacient. Spre exemplu, aparatul lingual (Incognito) poate fi purtat un an si jumatate, pana la doi ani, iar aparatul Invisalign necesita de cele mai multe ori o perioada de tratament mai scurta, de la sase luni la un an si jumatate.

Initial, in perioada de acomodare, aparatul dentar poate fi incomod si pacientul poate sa aiba o senzatie neplacuta, de disconfort. Insa, odata ce se obisnuieste cu el, si este atent sa nu se raneasca sau sa deterioreze aparatul, senzatia de neplacere dispare.

Ingrijirea orala in timpul purtarii aparatului dentar

Pe tot parcursul tratamentului ortodontic, pacientul va trebui sa aiba grija si de sanatatea orala, si de igiena aparatului. Este important sa nu isi schimbe medicul ortodont in timpul tratamentului, pentru ca el trebuie sa stie cazul de la inceput si sa supravegheze intreg parcursul.

In cazul aparatului dentar mobil, acesta trebuie curatat zilnic cu o periuta de dinti. Inainte de reaplicarea aparatului, dintii, de asemenea, trebuie curatati prin periaj, cu ata dentara si apa de gura.

Primele zile in care porti aparatul sunt cele mai grele si cele mai importante, pentru ca in functie de cum te acomodezi cu el, va evolua si tratamentul.

 

Sfaturi pentru primele zile de purtat aparatul dentar:

• consuma alimente moi, cu textura lichida;

• nu te grabi  cand mesteci. Masticatia trebuie sa fie mai lenta ca de obicei;

• evita alimentele dure – recomandare valabila pe intreaga durata a tratamentului;

• taie alimentele in bucati mici.

 

Recomandari pentru pastrarea igienei orale:

• spala-te pe dinti dimineata, dupa fiecare masa si seara, inainte de culcare, timp de 2-3 minute;

• foloseste o pasta de dinti cu fluor pentru prevenirea aparitiei cariilor si a unei periute ortodontice, cu peri moi;

• foloseste ata dentara, pentru a preveni acumularea resturilor alimentare intre bracketi.

 

Alimentatia este un factor important in timpul tratamentului ortodontic cu aparat dentar safir sau de alt tip. In timpul purtarii aparatului dentar este nevoie de atentie sporita in cazul alimentatiei. Este recomandat sa:

• eviti alimentele dure, precum chipsurile si floricelele de porumb, sau a celor tari, precum nucile, migdalele, covrigi uscati etc.;

• eviti alimentele lipicioase, precum guma de mestecat, jeleuri, caramele, covrigi proaspeti etc.;

• limiteaza sau evita alimentele si bauturile care coloreaza dintii, precum cafea, struguri negri etc.;

• incearca sa renunti la bauturile acidulate – au efect de erodare asupra dintilor;

• evita consumul excesiv de suc de fructe – are efect de erodare a smaltului dintilor;

• evita consumul excesiv de zahar – provoaca aparitia cariilor.

 

Ce trebuie sa faci dupa purtarea aparatului dentar

Dupa finalizarea tratamentului si indepartarea aparatului dentar, pret de mai multi ani, pacientul trebuie sa tina cont ca trebuie sa se prezinte la controale de rutina si de practici de contentie.

Perioada de contentie are ca scop prevenirea recidivelor (revenirea dintilor in pozitia initiala, incorecta) si presupune purtarea unui dispozitiv de contentie (gutiere de contentie sau un arc din metal sau fibra de sticla, cimentat pe suprafata palatinala si linguala a dintilor) pe timpul zilei sau noptii, in functie de preferinta pacientului.

Medicul ortodont decide durata perioadei de contentie, in functie de complexitatea tratamentului şi de caracteristicile fiecărui pacient în parte.

 

Alege Clinica Trident pentru tratamentul tau ortodontic cu aparat dentar!

Consideram tratamentul ortodontic nu doar un act cosmetic, ci un proces de insanatosire dentara care presupune elemente de diagnostic amanuntit, o mecanica de tratament aprofundata si verificata si cele mai recente progrese ortodontice pentru tratarea intregului complex dento-facial.
Medicii nostri ortodonti au participat la numeroase cursuri si programe de pregatire post-universitara in ortodontie, fiind pregatiti sa va ofere un tratament ortodontic complet care sa va ofere zambetul perfect, dar acordand egala atentie si corectarii muscaturii dumneavoastra, sau eventualei patologii a articulatiilor temporomandibulare.
Rezultatele excelente necesita o planificare atenta. Medicii nostrii ortodonti cred in vizualizarea rezultatului final inainte de inceperea tratamentului. Inregistrarile diagnostice minutioase si precise, studiul detaliat al tuturor aspectelor cazurilor clinice, precum si elaborarea unui plan de tratament cuprinzator conduc la o durata de tratament mai scurta, la rezultate mai bune pe termen lung.

Vreau o programare

Prețuri

Plan tratament ortodontic

350 RON

Tratament ortodontic cu aparat fix fizionomic

18750 RON

Tratament ortodontic cu aparat fix metalic

15500 RON

Tratament ortodontic cu aparat fix auto-ligaturant metalic

17500 RON

Aparat mobil / arcada

1900 RON

Tratament ortodontic cu sistemul Spark Aligners ADVANCED /arcada

11750 RON

Control evolutie tratament

200 RON

Control evolutie tratament aparat lingual

250 RON

Aparat fix partial

2500 RON

Indepartare aparat fix lingual/arcada

350 RON

Vezi toate prețurile