Programează-te

Pivot dentar

Un pivot dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a reface dintele atunci cand acesta prezinta leziuni majore. Spre deosebire de implantul dentar, pivotul nu inlocuieste cu totul dintele afectat.

Un pivot dentar este un dispozitiv medical folosit pentru a reface dintele atunci cand acesta prezinta leziuni majore. Spre deosebire de implantul dentar, pivotul nu inlocuieste cu totul dintele afectat.

 

Ce este un pivot dentar?

Specialistii recomanda folosirea pivotului atunci cand dintele pe care il trateaza este fracturat, prezinta carii extinse sau coroana acestuia este distrusa intr-o mare proportie si plombarea nu mai reprezinta o alternativa viabila.

Folosirea unui pivot dentar este recomandata si in acele cazuri in care coroana dentara nu a fost complet distrusa de carii sau fracturi, dar peretii dintelui se dovedesc a fi subtiri si fragili. In ambele situatii, un pivot reprezinta o modalitate de a evita inlocuirea totala a dintelui afectat.

Tipuri de pivot dentar

Stomatologii pot folosi pivoti dentari din fibra de sticla sau din metal. Indiferent de materialul folosit, un astfel de dispozitiv este format dintr-un singur fragment modelat astfel incat sa se potriveasca cavitatii rezultate in urma curatarii cariilor sau a traumelor. Un pivot dentar, indiferent de materialul din care a fost realizat, este apoi cimentat la nivelul radacinii dentare.

Fibra de sticla este unul dintre cele mai des folosite materiale pentru obtinerea un aspect cat mai natural si este relativ usor de aplicat. După aplicare, textura si structura dintelui tratat este similara cu cea a dintelui natural, iar riscul de producere a fracturilor este minim.

Cand se recomanda un pivot dentar?

Aplicarea unui pivot dentar poate fi recomandata atunci cand:

 • Dintele nu are o mobilitate accentuata;
 • Nu exista dureri spontane sau la atingere;
 • Dintele nu este fracturat sub nivelul gingiei;
 • Nu exista abcese sau inflamatii gingivale importante;
 • Dintele a fost tratat endodontic corect, respectand etapele si protocolul endodontic.

Doar medicul stomatolog poate stabili, in urma unui examen amanuntit, daca folosirea unui pivot dentar reprezinta o solutie viabila. De asemenea, acesta va recomanda o serie de investigatii radiologice care au rolul de a stabili lungimea si numarul canalelor radiculare, modul in care este obturat dintele sau daca acesta prezinta urmele unei infectii.

Cum se realizeaza tratamentul cu pivot dentar?

Realizarea unui tratament cu pivoti dentari poate varia, in functie de problemele stomatologice ale pacientului, dar prezinta o serie de etape de baza:

 • Identificarea dintelui sau dintilor care sunt afectati de carii sau traume mecanice. Acest pas implica o vizita la cabinetul stomatologic si in unele cazuri o vizita la un specialist in radiologie dentara. In aceasta etapa specialistii stabilesc, de asemenea, si cat de afectati sunt dintii
 • Curatarea dintelui afectat. In acest punct stomatologul poate sa determine cat de afectat este dintele si cat de fragili sunt peretii acestuia.
 • Efectuarea unui tratament endodontic corect sau verificarea integritatii acestuia in cazul in care dintele este tratat endodontic anterior
 • Aplicarea pivotului dentar. In acest punct, stomatologul poate alege dintre pivoti prefabricati, care vin in seturi de diferite marimi si grosimi, sau pivoti realizati in laborator, pe baza unor mulaje realizate dupa curatarea dintelui afectat.
 • Cimentarea pivotului, pentru a asigura stabilitatea acestuia, dar si integritatea dintelui in timpul folosirii ulterioare.
 • Aplicarea si fixarea coroanei dentare.

Care este pretul pentru un pivot dentar?

Costul pentru un pivor dentar variaza in functie de mai multi factori, printre care se numara: daunele suferite de catre dintele vizat, materialul folosit pentru pivot si procedurile stomatologice necesare pentru pregatirea si inserarea acestuia. La clinica Trident, in cazul refacerii dintelui cu ajutorul unui pivot dentar din fibra de sticla, la care se adauga cel al consultatiilor si al coroanei dentare necesare.

Care este diferenta dintre un pivot dentar si un implant dentar?

Spre deosebire de un implant dentar, care este un dispozitiv de forma unui surub ce se introduce in os dupa extragerea  radacinii dintelui, pivotul presupune conservarea radacinii dintelui si  este format dintr-un singur fragment care este inserat in dinte si se cimenteaza la nivelul radacinii dentare.

De ce sa alegi clinica Trident?

Clinica Trident are o echipa de specialisti care iti pot oferi sfaturile si ingrijirea necesara pentru sanatatea ta orala. Experienta si pregatirea acestora asigura calitatea si desfasurarea in siguranta a tratamentului. Linia de sterilizarea si blocul operator la standarde de spital fac ca procedurile realizate la clinica noastra sa aiba loc in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacienti.

Vreau o programare