Programează-te
UK Flag

Detartraj

Elimină placa bacteriana si tartrul

Sanatatea orala trebuie supravegheata de la aparitia primului dinte. Totusi, chiar si cu o buna igienizare a dintilor, aparitia tartrului este inevitabila. De multe ori se produce chiar din copilarie, cand apar dintii permanenti. Prin detartraj, care este primul pas al igienizarii dentare, asiguram sanatatea pe termen lung a dintilor.

Curatarea profesionala a dintilor, numita si detartraj, este procedura stomatologica neinvaziva prin care medicul stomatolog indeparteaza placa bacteriana si tartrul de pe dinti, prevenind astfel deteriorarea acestora. Este o procedura non-invaziva (de obicei cu aparate ce folosesc ultrasunete), care nu necesita anestezie si care nu este deloc dureroasa.

 

Ce este un detartraj?

Detartrajul sau curatarea profesionala a dintilor  este o procedura stomatologica prin care sunt indepartate de pe dinti placa bacteriana si depozitele de tartru. Procedura face parte din ceea ce medicii stomatologi numesc profilaxie dentara – set de proceduri de curatare a dintilor, cu scopul de a preveni aparitia sau evolutia cariilor si a bolii parodontale (boala gingiilor).

Detartrajul ajuta la mentinerea sanatatii dintilor. Nu este o procedura dureroasa si poate fi facuta manual, cu ajutorul mai multor instrumente, sau cu ajutorul unui dispozitiv care curata dantura cu ultrasunete. In cadrul detartrajului, pe langa placa bacteriana si tartru, sunt indepartate si petele de pe dinti, rezultate in urma consumului de ceai, cafea sau ca urmare a fumatului.

In urma procedurii, poate sa apara o senzatie de disconfort, care dispare de la sine in cateva ore.

 

 

Detartrajul realizat in cabinetul de stomatologie este singura metoda sigura si eficienta de indepartare a tartrului (supragingival si subgingival) de pe dinti. Insa, detartrajul nu trebuie confundat cu procedura de albire a dintilor. Prin detartraj se curata dintii de bacterii si de tartru, si, daca este realizat in combinatie cu procedura de Air Flow, curata si petele lasate de alimente sau bauturi. Insa dintii nu vor reveni la culoarea lor originala doar prin detartraj. Pentru acest rezultat, este nevoie de procedura de albire a dintilor.

Air flow este o metoda care combina folosirea unui dispozitiv din care iese un jet de aer cu presiune, apa si particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafata dintelui pentru a indeparta resturile fine care au ramas de pe urma detartrajului.

Fluorizarea reprezinta finalul procedurii de detartraj si este folosita pentru a intari prin mineralizare suprafata dintilor prin aplicarea fluorului.

 

Ce sunt tartrul si placa bacteriana si de ce raman pe dinti?

Placa bacteriana este o pelicula incolora care se formeaza prin adunarea microparticulelor de bacterii si zaharuri care raman pe dinti dupa consumarea alimentelor si bauturilor. Bacteriile care o compun sa hranesc in mod constant cu substantele din alimente si cu saliva. Se formeaza pe smaltul dintilor,  in spatiile inter–dentare si sub gingie.

Placa bacteriana duce la formarea tartarului si produce acizi care ataca dintii, fiind cauza directa pentru aparitia cariilor dentare. De asemenea, daca nu este indepartata periodic, placa bacteriana determina inflamarea si iritarea gingiilor (gingivita) sau aparitia boalii parodontale.

Putem sa prevenim acumularea placii bacteriene prin urmatoarele masuri:

  • Periaj complet si corect al dintilor de 2 ori pe zi
  • Folosirea zilnica a atei dentare si a apei de gura
  • Limitarea consumului de alimente care contin zahar sau a celor lipicioase
  • Controlul stomatologic de rutina

 


Tartrul se depoziteaza pe dinti in urma procesului de mineralizare a placii bacteriene neindepartate corect in timpul periajului zilnic. Daca nu este indepartat, devine vizibil, fiind de culoare galbuie. Tartrul incepe sa faca depozite inca din copilarie, cand apar dintii definitivi.

Depozitarea tartrului este favorizata de urmatorii factori:

  • Tipul de alimente pe care le consumam
  • Pozitia dintilor – daca dintii sunt inghesuiti, tartrul se depoziteaza mai usor
  • Periajul incorect
  • Modul in care mestecam

 

De ce este necesar detartrajul?

In lipsa controalelor periodice, dar si a igienei orale optime, in timp, bacteriile si tartrul se ataseaza de baza dintelui, eliberand toxine. Odata depuse aceste depozite, devine imposibila indepartarea lor prin periajul zilnic sau chiar si cu ajutorul atei dentare, datorita localizarii lor la baza gingiei.

Tartrul care ramane pe dinti este foarte periculos pentru gingii. Poate provoca inflamarea acestora si, in timp, retractia lor si instalarea bolii parodontale. Odata instalata, boala parodontala provoaca sangerarea gingiilor, retractia gingiei si, ulterior, instabilitatea dintilor.

Medicii specialisti recomanda igientizarea dentara profesionala tuturor pacientilor, indiferent de varsta sau existenta unor probleme dentare.

 

Ce presupune o sedinta de curatare profesionala a dintilor?

Detartrajul este o procedura non-invaziva de curatare a dintilor. Pasii pentru detartraj sunt urmatorii:

  • Realizarea unei programari in clinica cu cerinta clara de detartraj
  • Testul pentru identificarea placii bacteriene – se administreaza geluri revelatorii de placa (coloreaza placa), pacientul isi clateste gura timp de cel putin 30 de secunde, apoi se realizeaza un periaj clasic, ca cel de acasa. In urma acestor actiuni, medicul constata cantitatea si localizarea placii bacteriene rezistente la periaj.
  • Detartrajul cu ultrasunete – indeparteaza depozitele de tartru
  • AirFlow – jet de pulbere (pe baza de bicarbonate) si apa, care curata intreaga suprafata a dintelui, indepartand microparticulele de bacterie sau tartru ramase in urma detartrajului propriu-zis
  • Periaj profesional – se realizeaza netezirea suprafetei dintelui (pe suprafetzele care nu sunt netede, placa bacteriana se aseaza mai usor)
  • Aplicarea unor geluri remineralizante

 

Tipuri de detartraj

Detartrajul manual

Presupune utilizarea unor instrumente stomatologice care curata dintii si spatiile interdentare. Este recomandat in cazurile in care pacientul sufera de o boala infectioasa, cu risc de contaminare. In acest caz, nu ii se poate realiza detartrajul cu ultrasunete din cauza riscului de transmitere a bolii.

Detartrajul cu ultrasunete

Se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv care este atasat unui aparat cu ultrasunete (piezoelectric sau magnetostrictiv). Varful dispozitivului, cu care se curata dintii, produce vibratii ultrasonice. Nu dauneaza smaltului dintilor si nu sensibilizeaza dintii.

Detartrajul cu ultrasunete reprezinta primul pas in prevenirea aparitia bolilor parodontale. In timpul procedurii, depozitele de tartru subgingival sunt eliminate, iar sangerarea si inflamatia sunt reduse. Vibratiile pe care le emite dispozitivul nu sunt deloc agresive. Nu presupune anestezie si nu doare. Totodata, curata zonele subgingivale, care sunt greu de explorat. Nu dispune de efecte secundare.

Avantajele detartrajului cu ultrasunete

  • dintii isi pastreaza coloratia alba
  • gingii sanatoase
  • indeparteaza tartrulnu afecteaza structura dintelui
  • poate fi realizat cu succes si in cazul persoanelor care au afectiuni gingivale
  • nu necesita anestezie locala
  • timpul necesar efectuarii procedurii este mai scurt

Detartrajul ajuta la prevenirea aparitiei unor afectiuni dentare. Este recomandat si inainte de a efectua un tratament dentar mai complex.

Detartrajul cu ultrasunete reprezinta primul pas in prevenirea aparitia bolilor parodontale. In timpul procedurii, depozitele de tartru subgingival sunt eliminate, iar sangerarea si inflamatia sunt reduse. Vibratiile pe care le emite dispozitivul nu sunt deloc agresive. Nu presupune anestezie si nu doare. Totodata, curata zonele subgingivale, care sunt greu de explorat. Nu dispune de efecte secundare.

Avantajele detartrajului cu ultrasunete

  • dintii isi pastreaza coloratia alba
  • gingii sanatoase
  • indeparteaza tartrulnu afecteaza structura dintelui
  • poate fi realizat cu succes si in cazul persoanelor care au afectiuni gingivale
  • nu necesita anestezie locala
  •  timpul necesar efectuarii procedurii este mai scurt

Detartrajul ajuta la prevenirea aparitiei unor afectiuni dentare. Este recomandat si inainte de a efectua un tratament dentar mai complex.

 

Cum ne mentinem sanatatea orala?

Igiena orala este primul pas spre o dantura sanatoasa. 

  • Periaj corect – dureaza cel putin 3 minute si trebuie sa cuprinda atat dintele, cat si gingia. Periajul nu se face in timp ce dintii sunt in pozitie de muscatura si miscarea nu trebuie sa fie orizontala. Periajul corect se realizeaza pe grupe de cate 2 dinti, cu periuta orientata la un unghi de 45 de grade, pentru a putea curata si spatiile inter-dentare, intotdeauna dinspre gingie spre varful dintelui.
  • Folosirea zilnica a atei dentare si a apei de gura
  • Evitarea pe cat posibil a alimentelor si bauturilor care coloreaza dintii sau care contin mult zahar
  • Vizita periodica la medicul dentist

Nu ignora vizita periodica de rutina la medicul dentist si pune intotdeauna pe primul loc sanatatea dintilor tai!

Vreau o programare

Prețuri

Detartraj

400 Lei

Profilaxie copil (detartraj sumar)

280 Lei

Detartraj periodic

350 Lei

Profilaxie medic specialist parodontolog

650 Lei

Vezi toate prețurile