Programează-te

Tratamentul fobiei de dentist

Învinge-ți teama de dentist și zâmbește cu încredere

Invinge teama de dentist!

Vizita la medic poate fi, pentru multe persoane – atat pentru copii, cat si pentru oameni maturi – un motiv de anxietate sau, mai rau, poate fi cauza unei fobii. Fie ca este vorba despre investigatii sau proceduri medicale invazive, fie despre interventii non-invazive, mai mult sau mai putin inconfortabile, unii oameni se tem, pur si simplu, de doctori.

Teama de dentist este, de departe, cea mai raspandita in randul oamenilor de toate varstele. Aceasta, insa, poate fi mai grava, manifestandu-se sub forma unei fobii, ori mai putin grava, luand forma anxietatii. Oamenii confunda, adesea, termenii „teama” si „fobie”, crezand ca reprezinta acelasi sentiment. In realitate, persoanele afectate de anxietate simt o teama moderata si neliniste inaintea unei consultatii, insa ajung, mai devreme sau mai tarziu, in cabinetul medicului stomatolog. Pe de alta parte, persoanele care sufera de fobie de stomatolog pot acuza stari mult mai grave, de la insomnii, tulburari de tranzit intestinal, la greata, atacuri de panica s.a.

 

Care sunt insa posibilele cauze ale declansarii fobiei de stomatolog?

 

  • Experientele mai vechi, neplacute sau traumatizante, din copilarie sau chiar si din viata de adult;
  • Durerea – cei mai multi pacienti care manifesta teama de stomatolog acuza frica de durere ca principala cauza a evitarii expertilor dentari din pricina durerii experimentate anterior, dar si a anticiparii durerii;
  • Teama de pierdere a controlului sau sentimentul de vulnerabilitate – astfel de emotii se pot prezenta sub forma altor fobii. De exemplu, persoanele care se tem de zborul cu avionul evoca adesea aceasta teama, de lipsa a controlului. In cabinetul stomatologic, lipsa de control asupra procedurilor, recomandarea de a sta nemiscat, imposibilitatea de a controla durerea si iminenta acesteia pot duce frica la niveluri paroxistice;
  • Senzatia de jena sau stanjeneala – gura reprezinta o parte intima a corpului uman, iar proximitatea altor persoane poate genera un disconfort accentuat.

Din cauza fobiei de stomatolog, pacientul poate intra, astfel, intr-un cerc vicios din care poate iesi doar cu ajutor de specialitate. Psihologul, in aceste cazuri, este singurul care poate ajuta.

De aceea, echipa noastra va pune la dispozitie servicii de consiliere psihologica prin care puteti invinge teama de dentist. Prin tehnici de relaxare concentrativa, psihoterapeutul va va ajuta sa depasiti aceste temeri si sa va imbunatatiti considerabil calitatea vietii. In plus, acesta va colabora constant cu stomatologul dumneavoastra, iar impreuna se vor asigura ca teama si disconfortul pe care il simti scad treptat, pana la disparitie. Este important, de altfel, ca medicul stomatolog sa sustina direct interventia terapeutica, prin adaptarea tehnicilor sale de lucru, astfel incat acestea sa nu reactiveze emotii traumatizante.

La Clinica Trident, confortul si sanatatea dumneavoastra sunt principalele noastre preocupari. Va asteptam!

Vreau o programare