Programează-te
UK Flag

Carie – ce este si cum ne dam seama de aparitia ei

carie-dentara-cabient-stomatologic

Caria este una din cele mai comune afectiuni stomatologice care isi face aparitia in mod discret. In momentul in care incepem sa simtim dureri, caria este deja intr-un stadiu avansat. Majoritatea pacientilor apeleaza la un dentist atunci cand durerea devine deranjanta.

Atunci cand observam o carie dentara, suprafata dintelui va fi afectata in mod ireversibil. Pentru a evita ca dantura noastra sa fie afectata de o carie sau, in cel mai rau caz, de mai multe, este recomandat sa avem o igiena orala buna si sa ne prezentam la un consult de rutina de cel putin de doua ori pe an.

Ce este caria dentara si de ce apare?

Caria este o zona deteriorata permanent de pe suprafata dintilor, care se dezvolta in mici deschideri sau cavitati. Atunci cand apare o carie, putem vorbi despre o combinatie de factori, printre care se numara: bacteriile orale, o igiena precara a dintilor sau consumul de bauturi si alimente bogate in zahar.

Daca o carie nu are parte de tratamentul adecvat, aceasta se poate extinde si ataca straturile mai profunde ale dintilor. Atunci cand caria ajunge intr-un stadiu avansat ea poate duce la dureri severe, infectii si chiar pierderea dintilor afectati.

De cate tipuri poate fi o carie?

Daca pe unul dintre dinti apare o carie dentara sau mai multe, avem tendinta sa presupunem ca acestea sunt la fel. Cu toate acestea, cariile dentare pot fi impartite in doua mari categorii:

Simple. Atunci cand daunele suferite de catre suprafata dintelui nu se extind si la nivelul nervului

Complicate. In aceste situatii daunele produse de catre carie depasesc suprafata dentara si se extind si la nivelul nervului.

Stabilirea tipului din care face parte o carie poate fi facuta si in functie de locul in care aceasta s-a format:

In santuri si fosete. O astfel de carie se formeaza pe suprafata dintelui si este cel mai usor de observat

Pe suprafete netede. Aceasta carie apare pe suprafetele laterale ale dintilor si, adesea, este ignorata de catre pacienti

Pe radacina dintelui. Persoanele care sufera de boala parodontala au sanse mai mari sa sufere de o astfel de carie

Secundare. Aceasta carie apare intre un dinte si obturatie 

Carie recurenta. Pentru a identifica o astfel de carie, medicul stomatolog are nevoie de o radiografie dentara.

Ultimele doua tipuri de carie sunt numite si carii ascunse. Data fiind amplasarea si faptul ca este greu accesibila, o astfel de carie dentara poate evolua pana in momentul in care existenta acesteia este semnalata de durerea resimtita de catre persoana afectata.

Cum iti dai seama ca ai o carie dentara?

Semnele care indica faptul ca s-a format caria dentara difera in functie de locatia acesteia si cat de extinse sunt daunele provocate. Printre cele mai comune semne si simptome asociate cariei dentare se numara:

Posibile tratamente pentru carie

Este recomandat te prezinti la un consult de rutina de doua ori pe an. Stomatologul tau va putea sa evalueze starea danturii tale si sa identifice daca unul dintre dintii tai este afectat de catre o carie. Cu ajutorul unei oglinzi dentare si a luminii speciale, medicul dentist poate sa identifice chiar si cariile ascunse, inainte ca acestea sa provoace senzatia de durere.

Daca in cazul unui astfel de consult, medicul dentist identifica o carie sau chiar mai multe, atunci acesta poate apela la:

Tratamente cu fluor

Un tratament cu fluor poate ajuta la refacerea smaltului dintilor si uneori poate inversa daunele produse de o carie, dar doar in stadiile initiale.

Obturatii

Acestea sunt varianta principala de tratament atunci cand un dinte este afectat de catre caria dentara. Obturatiile pot fi realizate din diverse materiale, cele mai comune sunt rasinile, portelanul sau combinatii de alte materiale.

Coroane dentare

Daca daunele produse de carie sunt extinse atunci stomatologul va poate recomanda o coroana dentara, aceasta inlocuind coroana naturala a dintelui.

Indepartarea nervilo

Aceasta interventie este numita in termeni medicali tratament endodontic si are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare.

Extractie dentara 

In unele cazuri, daunele provocate de carie sunt prea extinse si nu pot fi tratate. Pentru a elimina orice risc asupra sanatatii orale si generale a pacientului, medicul dentist poate decide ca dintele afectat trebuie indepartat in totalitate.

De ce sa nu amani tratamentul unei carii?

Atunci cand apare caria dentara am putea crede ca aceasta este una dintre cele mai comune probleme stomatologice si ca amanarea tratamentului nu ne expune niciunui risc. Cu toate acestea, situatia se dovedeste a fi mult mai periculoasa.

Daca amanati sa va tratati o carie atunci riscati:

Nu ignora cariile dintilor de lapte

Caria este o problema de sanatate orala care poate aparea la orice varsta, chiar si in cazul copiilor, dintii de lapte fiind, la randul, lor expusi problemelor cauzate de catre o carie dentara. 

Simptomele cariilor dintilor de lapte sunt, in general, asemanatoare cu cele ale cariilor de care sufera adultii. Daca copilul tau prezinta aceste simptome si nu poate indica o sursa a durerii ar trebui sa te adresezi unui medic stomatolog.

Pericolele pe care o carie a dintilor de lapte le creeaza nu se rezuma la durerea si disconfortul resimtite de catre copii. Daca un dinte de lapte prezinta o carie profunda, se poate ajunge la extractia lui pentru a evita riscul diseminarii infectiei catre mugurele dintelui permanent. Extractia prematura a dintilor de lapte poate perturba procesul natural de inlocuire a dintilor temporari, ducand la probleme de dezvoltare a dentitiei permanente.

De ce sa alegi clinica Trident pentru tratamentul cariilor

Imaginea ta si sanatatea dintilor sunt foarte importante pentru medicii de la clinica Trident. Serviciile pe care le oferim sunt furnizate de catre un personal cu o inalta calificare profesionala, intr-o clinica care se ridica la standardele de calitate Dentsply Sirona CEE si care are un bloc operator la standard de spital.