Programează-te

Aparat dentar pentru copii. Recomandarea medicilor de la Trident

Mersul la ortodont cu micutul tau ar trebui inclus pe lista obiceiurilor sanatoase, de ingrijire a dintilor, chiar din primii ani de viata ai copilului. Un aparat dentar pentru copii, menit sa alinieze in mod corect dintii pe arcada, este o decizie pentru care copilul sau adolescentul tau iti va fi recunoscator, in viitor. 

Un aparat ortodontic poate sa trateze o serie variata de probleme si de anomalii dentare, de la dinti inghesuiti, strambi, sau erupti intr-o pozitie normala, la probleme de dezvoltare a maxilarului. 

Aceste probleme, pe care un aparat dentar pentru copii le poate rezolva, pot sa apara ca urmare a unor accidente, sau pot fi provocate de obiceiuri nesanatoase, precum suptul degetului mare, in copilarie, de carii si de pierderea timpurie a dintilor de lapte. Indiferent de situatie, aparatele dentare pentru copii, care la Trident sunt disponibile in multe variante, pot corecta dintii si zambetul copilului tau.

Cand are nevoie un copil de aparat dentar

Pe masura ce dintii de lapte sunt inlocuiti de cei permanenti, este indicat sa ii oferi copilului tau prima lui vizita la ortodont. Un copil ar trebui sa mearga la ortodont inainte de varsta de 7 ani, pentru ca eventualele probleme de aliniere dentara sa poata fi identificate timpuriu si corectate cu ajutorul unui aparat dentar pentru copii.

Specialistul va decide daca si cand va fi nevoie de purtarea unui aparat dentar pentru copii, stabilind totodata si care vor fi etapele de tratament necesare, de la caz la caz.  

Este important sa mergi cu micutul tau la ortodont daca:

Cum actioneaza aparatele dentare la copii

Rolul aparatelor dentare pentru copii, dar si pentru adulti, este acela de a corecta pozitia dintilor pe arcada, aplicand presiune pe dinti, astfel incat sa produca miscarea acestora, in pozitia corecta. Odata ce un copil va purta aparat dentar, acesta va trebui sa mearga lunar la ortodont, pentru controlul aparatului dentar pentru copii si pentru verificarea progresului tratamentului.  

In general, un aparat dentar pentru copii trebuie purtat intre 1-3 ani, in functie de situatie, iar dupa indepartarea acestuia, copilul va purta un alt dispozitiv, numit retainer, menit sa pastreze noua pozitie a dintilor.

Vreau o programare

Tipuri de aparate dentare recomandate copiilor

La copiii care au intre 6 si 10 ani, deoarece nu au schimbat inca dintii de lapte cu cei definitivi si sunt inca in perioada de crestere, se recomanda aparatele ortopedice, care actioneaza la nivel scheletal, cum ar fi disjunctoare, arcuri transpalatinale, Headgear, Masca Delaire. 

Din momentul in care copiii au schimbat dintii de lapte cu cei definitivi, se pot aplica aparatele ortodontice. Nu exista in mod exclusiv aparate dentare de copii,  ci acestea se aleg in functie de anomalia care trebuie tratata, recomandarea facuta de medic si in unele cazuri preferintele pacientilor pentru un aparat dentar pentru copii mai estetic. 

In trecut, aparatele dentare pentru copii erau, cu precadere, aparatele cu bracketi din metal, fiind mai rezistente si mai avantajoase la pret. In ultima perioada, adolescentii in special, isi doresc aparate cat mai estetice (de safir sau gutiere transparente), deoarece acceptarea unui tratament cu genul acesta de aparat este mai usoara. 

Sfaturi pentru parintii care au copii cu aparat dentar

Pentru un copil poate fi mai greu de acceptat ca trebuie sa poarte un aparat dentar, insa rezultatele obtinute dupa purtarea lui il vor motiva.  

Este important ca parintii sa accentueze faptul ca purtarea unui aparat dentar de copii ii va asigura copilului o dantura santaoasa si il va scapa de multe alte vizite la stomatolog, il va proteja de riscul de aparitie a cariilor si a afectiunilor gingivale, mai tarziu in viata. 

In acelasi timp, parintii trebuie sa se asigure ca ii achizitioneaza copilului tot ce este necesar pentru a curata cat mai bine aparatul dentar, astfel incat, pe timpul purtarii lui, copilul sa nu fie frustrat de faptul ca nu reuseste sa intretina o igiena buna.  

O periuta electrica noua, un dus bucal, o apa de gura cu gust placut incurajeaza de multe ori copiii spre o igiena buna, acest obicei pastrandu-se si dupa indepartarea aparatului dentar pentru copii. 

Cauti un aparat dentar pentru copilul tau? Fa-ti o programare la Trident si hai sa aflam impreuna care este cel mai potrivit.