Programează-te

Placa bacteriană – ce este și cum poți preveni formarea ei

Prevenirea placii bacteriene

Este absolut normal ca în gura unei persoane să se găsească bacterii, însă, din cele aproximativ 300 de tipuri diferite, unele ne pot afecta sănătatea orală, cauzând carii și afecțiuni gingivale. În lupta cu acestea, fiecare dintre noi ar trebui să aibă stabilit un anumit program de curățare a dinților și de igienizare a cavității bucale, esențial în ținerea la distanță a problemelor dentare.

Ce înseamnă placă bacteriană?

Placa bacteriană este o peliculă incoloră, albă sau cu tentă gălbuie, ce se depune pe suprafața dinților. Această peliculă este formată din bacterii ce se înmulțesc extrem de rapid și care încearcă să treacă de bariera fină a dinților.

În funcție de locul unde se formează, poate fi de două tipuri:

Cele mai des întâlnite microorganisme care contribuie la crearea acestei pelicule sunt streptococii, spirochetele și protozoarele.

Bacteriile depuse atât supragingival cât și subgingival utilizează glucidele din alimente și produc acizi, aceștia din urmă fiind responsabilii pentru iritarea gingiilor și afectarea smalțului dentar. Pe de altă parte, și toxinele produse de acestea pot inflama țesutul, conducând la dilatarea vaselor de sânge din zona respectivă și, implicit, la sângerări în timpul periajului.

Dintre cauzele care contribuie la formarea plăcii bacteriene, se pot menționa:

Cum se efectuează îndepărtarea plăcii bacteriene?

Periajul corect al dinților, efectuat în fiecare zi, ajută în menținerea sănătății orale. Filmul și depozitele moi de pe suprafețele dinților pot fi înlăturate ușor cu ajutorul periuței de dinți, această acțiune fiind obligatorie după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi (dimineața și seara). În îndepărtarea plăcii dentare, în special a celei localizate la nivel interdentar, este recomandată utilizarea aței dentare întrucât periuța nu poate ajunge și în spațiile dintre dinți.

Cum se poate preveni formarea plăcii bacteriene?

Cum nimeni nu își dorește carii, respirație urât mirositoare și dureri gingivale, este important să se prevină apariția plăcii bacteriene. Astfel:

Importanța prevenției dentare

Între sănătatea generală și cea dentară există o strânsă legătură. Problemele dentare pot afecta vorbirea, alimentația și încrederea în sine, de aceea este necesar să se acorde o atenție deosebită prevenției dentare.

Pe lângă periajul dentar, ce trebuie efectuat corect în fiecare zi, este important să se țină cont și de faptul că vizitele la medicul stomatologic sunt obligatorii pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni nu creează disconfort până într-o fază mai avansată și, de aceea, este necesar să fie descoperite din timp, înainte de a cauza probleme grave ce pot cauza nenumărate neplăceri, atât fizice cât și financiare.