Este absolut normal ca în gura unei persoane să se găsească bacterii, însă, din cele aproximativ 300 de tipuri diferite, unele ne pot afecta sănătatea orală, cauzând carii și afecțiuni gingivale. În lupta cu acestea, fiecare dintre noi ar trebui să aibă stabilit un anumit program de curățare a dinților și de igienizare a cavității bucale, esențial în ținerea la distanță a problemelor dentare.
Ce înseamnă placă bacteriană?
Placa bacteriană este o peliculă incoloră, albă sau cu tentă gălbuie, ce se depune pe suprafața dinților. Această peliculă este formată din bacterii ce se înmulțesc extrem de rapid și care încearcă să treacă de bariera fină a dinților.
În funcție de locul unde se formează, poate fi de două tipuri:
- supragingivală – este localizată pe suprafața dinților și pe mucoasa bucală;
- subgingivală – se află în pungile parodontale și în șanțul gingival.
Cele mai des întâlnite microorganisme care contribuie la crearea acestei pelicule sunt streptococii, spirochetele și protozoarele.
Bacteriile depuse atât supragingival cât și subgingival utilizează glucidele din alimente și produc acizi, aceștia din urmă fiind responsabilii pentru iritarea gingiilor și afectarea smalțului dentar. Pe de altă parte, și toxinele produse de acestea pot inflama țesutul, conducând la dilatarea vaselor de sânge din zona respectivă și, implicit, la sângerări în timpul periajului.
Dintre cauzele care contribuie la formarea plăcii bacteriene, se pot menționa:
- cantitatea și calitatea salivei;
- alimentația;
- vârsta;
- obiceiurile zilnice legate de igiena dentară;
- alte afecțiuni ale organismului.
Cum se efectuează îndepărtarea plăcii bacteriene?
Periajul corect al dinților, efectuat în fiecare zi, ajută în menținerea sănătății orale. Filmul și depozitele moi de pe suprafețele dinților pot fi înlăturate ușor cu ajutorul periuței de dinți, această acțiune fiind obligatorie după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi (dimineața și seara). În îndepărtarea plăcii dentare, în special a celei localizate la nivel interdentar, este recomandată utilizarea aței dentare întrucât periuța nu poate ajunge și în spațiile dintre dinți.
Cum se poate preveni formarea plăcii bacteriene?
Cum nimeni nu își dorește carii, respirație urât mirositoare și dureri gingivale, este important să se prevină apariția plăcii bacteriene. Astfel:
- Periajul dinților trebuie efectuat cu regularitate! Acest ritual împiedică placa primară să se maturizeze și trebuie realizat pe toată suprafața cavității bucale (dinți, gingii, interiorul obrajilor și limbă), timp de minimum două minute, după fiecare masă.
- Apa de gură trebuie folosită în fiecare zi! Datorită proprietăților antiseptice pe care le conține, aceasta reduce considerabil numărul bacteriilor din gură.
- Este recomandat să se evite alimentele ce se lipesc de dinți! Stafidele, batoanele cu multicereale, caramelele și, în special, alimentele care conțin zahăr și amidon trebuie îndepărtate de pe suprafața dinților în cel mai scurt timp după ce au fost consumate deoarece favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene și sunt mari cauzatoare de carii.
- Este indicată vizitarea medicului stomatolog în mod regulat! Dacă nu există mari probleme ale danturii, două vizite pe an la medicul dentist sunt suficiente. Dacă, însă, ritualul de îngrijire zilnică a dinților nu este respectat, atunci numărul acestora trebuie să fie mai mare. Controlul stomatologic este esențial pentru menținerea sănătății orale, prevenind formarea tartrului și eliminând corect placa bacteriană (detartraj, curățare profesională a danturii).
- Este necesară consumarea a cât mai multe alimente sănătoase pentru dinți! Sunt alimente, cum ar fi ceaiul verde și cele din categoria produselor lactate, care previn acumularea plăcii bacteriene și instalarea halenei, scăzând considerabil procesul eroziunii dentare. După masă, de exemplu, este ideal să se consume fructe crude (mere în special), acestea curățând dinții excelent.
Importanța prevenției dentare
Între sănătatea generală și cea dentară există o strânsă legătură. Problemele dentare pot afecta vorbirea, alimentația și încrederea în sine, de aceea este necesar să se acorde o atenție deosebită prevenției dentare.
Pe lângă periajul dentar, ce trebuie efectuat corect în fiecare zi, este important să se țină cont și de faptul că vizitele la medicul stomatologic sunt obligatorii pentru menținerea sănătății orale. Multe afecțiuni nu creează disconfort până într-o fază mai avansată și, de aceea, este necesar să fie descoperite din timp, înainte de a cauza probleme grave ce pot cauza nenumărate neplăceri, atât fizice cât și financiare.