- Ce este igienizarea dentară
- Când poți să faci o nouă igienizare dentară
- Beneficiile igienizării dentare
- Îngrijirea danturii după tratamentul de igienizare
„Manualul” îngrijirii corecte a danturii, care te ajută să iei 10 când ajungi la stomatolog și să primești felicitări pentru starea de sănătate orală excelentă, prevede nu doar periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare sau a apei de gură, ci și ședințe regulate de igienizare dentară. Ce înseamnă asta? Explicăm în detaliu, imediat.
Suntem aici și pentru a trata, și pentru a te învăța tot ce trebuie să știi despre îngrijirea danturii. Iar serviciilor de profilaxie le acordăm o atenție specială, în Clinicile Trident din București. Ca făuritori de bucurie, vrem să avem alături cât mai mulți pacienți fericiți că, printr-o prevenție corectă, problemele dentare sunt ținute la distanță.
Ce este igienizarea dentară
Igienizarea dentară este o manoperă prin care dantura este curățată profesional, mai eficient decât o poți face tu acasă cu periuța și pasta de dinți, și este o completare necesară a pașilor pe care-i urmezi zi de zi pentru sănătatea dinților și a gingiei tale. Trebuie făcută periodic, la intervalul indicat de medic, iar dacă vrei să te bucuri de un zâmbet fără probleme, nu este opțională, ci la fel de necesară precum controlul de rutină recomandat, în lipsa simptomelor, la fiecare șase luni.
Medicul stomatolog are tehnologia și materialele necesare pentru a îndepărta chiar și microdepunerile pe care tu nu le vezi și care, în timp, îți pot crea probleme de sănătate.
Mai exact, ce înseamnă igienizarea dentară? Iată pașii pe care îi presupune:
- Detartraj. Este primul pas in cadrul acestei proceduri și vizează îndepărtarea tartrului de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Detartrajul este, de regulă, nedureros, dar poate genera un ușor disconfort dacă există depuneri de tartru subgingival; în această situație, medicul va folosi un anestezic local.
- Curățare cu Airflow. Este o curățare sub presiune, cu apă și bicarbonat de sodiu, care îndepărtează petele.
- Periaj profesional. Necesar pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, acesta este efectuat cu o pastă de dinți specială, ușor abrazivă, care nu este recomandată pentru uz zilnic.
Complementar, medicul poate recomanda și efectua o fluorizare. Această manoperă presupune aplicarea unui gel cu fluor, care ajută la întărirea smalțului și la prevenirea demineralizării – primul pas al cariei dentare.
Toate manoperele sunt efectuate într-o ședință, iar la final, medicul îți va explica ce trebuie să faci pentru a menține cât mai multă vreme efectele beneficie ale curățării profesionale.
Când poți să faci o nouă igienizare dentară
Igienizarea dentară este recomandată, de regulă, cu aceeași periodicitate precum controlul de rutină: o dată la 6 luni. Două ședințe de curățare profesională, în cazul unei danturi sănătoase și în condițiile respectării rutinei de îngrijire dentară, sunt suficiente. Pentru pacienții cu probleme dentare sau obiceiuri dăunătoare, intervalul poate fi însă mai scurt.
De exemplu, persoanelor care poartă aparat dentar le este recomandată igienizarea o dată la 4 sau chiar 3 luni – aparatul face dificilă curățarea eficientă a danturii acasă și există riscul ca placa bacteriană să se acumuleze și să ducă la demineralizarea dinților. La fel, celor care au implanturi și/sau lucrări protetice.
Și pentru pacienții fumători sunt indicate igienizări dentare mai dese, deoarece nicotina favorizează depunerile de tartru și pătarea danturii.
Beneficiile igienizării dentare
Acum, că am văzut ce înseamnă igienizarea dentară, să vedem și care sunt beneficiile aceste proceduri:
- curățare eficientă, prin îndepărtarea completă a depunerilor de tartru și placă bacteriană;
- profilaxia problemelor dentare și afecțiunilor gingivale;
- prelungirea vieții lucrărilor protetice;
- îndepărtarea petelor pigmentare cauzate de fumat sau de consumul de cafea, ciocolată, vin roșu ori alte alimente și băuturi care colorează dinții;
- albirea dinților;
- dantură cu aspect îmbunătățit;
- dantură mai sănătoasă;
- respirație proaspătă;
- bucuria de a zâmbi fără rețineri.
Ședința de igienizare dentară poate duce și la identificarea timpurie a unor probleme de sănătate orală. În acest caz, specialistul Trident va discuta cu tine despre planul de tratament necesar și puteți stabili împreună data următoarei vizite, ca să te poți bucura cât mai repede de o dantură sănătoasă.
Îngrijirea danturii după tratamentul de igienizare
Câteva zile după tratamentul de igienizare dentară, te poți confrunta cu o sensibilitate la nivel dentar și/sau gingival – este normal, nu trebuie să te impacientezi, va trece. Iar ușoara inflamație a gingiei se vindecă mai repede prin:
- folosirea unei ape de gură cu clorhexidină. Medicul îți va spune exact de câte ori pe zi trebuie să te clătești cu ea și ce pastă de dinți să folosești în paralel (pastele de dinți obișnuite pot anula efectul antiseptic al clorhexidinei);
- utilizarea unui gel gingival antiseptic sau cu acid hialuronic.
Medicul îți va face câteva recomandări după procedură, pentru a nu compromite efectul curățării profesionale și pentru a prelungi beneficiile acesteia:
- evitarea, în primele 24 de ore a alimentelor care pătează dinții, a fumatului, a sucurilor acidulate, cafea, vin rosu;
- folosirea unei periuțe cu peri moi, tot câteva zile după procedură, dacă gingia este inflamată, pentru a nu o leza mai mult.
Iar dacă în timpul igienizării, medicul a identificat spații unde placa dentară sau tartrul se depun cu predilecție, ți le va arăta, pentru ca tu să poți insista în acele locuri cu periajul dimineața și seara și cu ața dentară, după fiecare masă.
Sperăm că te-am lămurit nu doar în legătură cu ce înseamnă igienizarea dentara, ci și în privința importanței ei, iar acum știi că de efectuarea cu regularitate a acestei proceduri profesionale depinde sănătatea ta orală. Hai să prevenim împreună afecțiunile dentare și gingivale. Programează-te pentru igienizare la făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident din București.