Programează-te

Gingivita

Gingivita este cea mai usoara afectiune a gingiilor si cea mai raspandita din categoria sa. Gingiile se pot umfla, se inrosesc si devin iritate si  sangereaza la periaj. Pacientii, daca nu isi analizeaza dantura suficient si la timp, pot descoperi afectiunea destul de tarziu. Gingivita netratata duce, in unele cazuri, la parodontita si la pierderea dintilor.

Ce este gingivita?

Afectiunea gingiilor este consecinta neglijentei fata de igiena orala. Periajul incorect este primul pas catre formarea placii bacteriene, care aduna toxine. Dupa cateva zile, placa se intareste si se transforma in tartru. Odata format, tartrul nu mai poate fi indepartat doar prin periajul dintilor, ci in cabinetul stomatologului, cu ajutorul unui detartraj profesional. Alte cauze ale aparitiei gingivitei mai sunt: fumatul, varsta inaintata, diabetul, imunitatea scazuta, anumite tratament medicamentoase si nu numai.
In timp, gingiile devin moi, rosii si pot sangera des. In aceasta etapa, bacteriile se aduna in interiorul gingiei si, pe masura ce afectiunea avanseaza, ele se imprastie si genereaza din ce in ce mai multe probleme. Desi sistemul imunitar se lupta cu bacteriile, medicul stomatolog este cel care poate determina si elimina aceasta situatie.

Cum ne ajuta stomatologul?

Odata ajunsi in cabinetul stomatologului, pacientii vor beneficia de un tratament gingivita eficient, impreuna cu cateva intrebari despre obiceiuri culinare si sanatate. Consultatia pentru gingivita poate include si detartrajul, care va elimina placa bacteriana si urmele de tartru. Ca sa poata usura ingrijirea corecta a dintilor, medicii dentisti pot face si ajustari la lucrarile pacientilor. Nu exista o medie a duratei gingivitei, insa programarea la cabinetul stomatologului nu trebuie amanata.

Dupa ce stomatologul a aplicat pacientului un tratament pentru gingivita, ofera consultanta pentru o ingrijire corecta a danturii. Pacientii trebuie sa isi igienizeze dantura nu doar cu pasta de dinti, ci si cu ata dentara sau apa de gura. Acasa, pacientul va efectua un continuu regim de preventie a gingivitei curatand dintii o durata de 3-5 minute.