Programează-te

5 motive pentru care sa nu amani controlul stomatologic

Medicii stomatologi recomanda un control periodic chiar si atunci cand nu avem dureri.

Aceasta recomandare ar trebui sa intre pe agenda oricarei familii, indiferent de varsta membrilor acesteia. Chiar si copiii trebuie sa faca o vizita periodica la dentist. Iata cinci motive pentru care nu trebuie sa amanati controlul stomatologic:

  1. Este mai usor sa previi decat sa tratezi. Chiar si cand nu simti niciun discomfort, este posibil sa existe o problema. O carie incipienta este nedureroasa, insa ireversibila. Prin urmare, orice amanare a tratamentului poate duce la interventii mai dureroase, mai costisitoare
  2. Stomatologul identifica probleme pe care noi nu le sesizam. Probleme de masticatie, de asezare a danturii, de spatialitate a dintilor – sunt doar cateva dintre cele pe care un specialist le poate observa la un simplu control. De asemenea, medicul stomatolog poate identifica si probleme mai grave, precum afectiuni tumorale.
  3. Eliminarea tartrului este de asemenea importanta pentru igiena si sanatatea cavitatii bucale. Un periaj profesional, un detartraj sunt operatiuni simple si care nu necesita mult timp, care insa sunt esentiale si trebuie efectuate periodic.
  4. Familiarizarea cu medicul stomatolog este importanta si pentru copii. Acestia se obisnuiesc cu instrumentarul, cu cabinetul, cu personalul medical si vor avea o educatie sanatoasa. De asemenea, vor invata sa se perieze corect, lucru esential pentru a avea o dantura sanatoasa.
  5. Medicul stomatolog poate interveni in cazul problemelor copiilor sesizand orice problema, chiar daca acestia nu pot sau nu stiu sa o semnaleze. Dupa cum spuneam la inceput, este mai usor sa previi decat sa tratezi, iar in cazul celor mai mici pacienti acest lucru are o importanta chiar mai mare. Montarea aparatelor dentare este, de exemplu, recomandata sa se faca imediat ce a fost identificata problema, evitandu-se astfel si alte efecte negative provocate de aranjamentul necorespunzator al danturii.

Tu cand ai programat urmatorul consult stomatologic?