Diastema, cunoscuta traditional ca si strungareata, reprezinta spatiul dintre dintii frontali. La anumiti pacienti diastema este ceva natural. Uneori, diastema este considerata chiar o amprenta estetica a unei persoane. In randul vedetelor, diastema este si un accesoriu care confera unicitate purtatorului sau purtatoarei.
La copii, diastema face parte din procesul de schimbare a dintilor si se corecteaza deseori de la sine, odata cu dezvoltarea danturii permanente. Potrivit unor studii, 90% dintre copii au diastema care se auto-corecteaza. Copilaria este perioada decisiva in care se poate observa daca strungareata este temporara sau permanenta.
Ce este diastema?
Cauza principala a aparitiei unei diasteme este o usoara discrepanta intre dimensiunea osului maxilar si cea a dintilor. Aceste spatieri se pot forma oriunde in cavitatea bucala, dar se observa cel mai usor atunci cand apare intre cei doi dinti frontali. Aceasta conditie afecteaza atat adultii cat si copiii, desi la copii poate sa dispara odata cu cresterea dintilor permanenti. Unele diasteme sunt mici si nu se pot observa, spre deosebire de spatierile marite care sunt o problema estetica pentru pacienti. Daca aveti nemultumiri legate de aparitia diastemei, exista solutii pentru a reduce diastema in marime sau a o elimina complet.
Care sunt cauzele diastemei?
Nu exista o singura cauza a diastemei, insa exista diversi factori care favorizeaza aparitia acestora. La unii pacienti, aceasta conditie apare ca efect al diferentei intre marimea dintilor si marimea maxilarului. Spatierea poate aparea atunci cand latimea dintilor este prea mica pentru maxilar. Astfel, dintii se pozitioneaza la o distanta prea mare intre ei. Caracteristicile fetei (marimea maxilarului sau a dintilor) sunt genetice, deci putem spune ca diastema este ereditara.
Diastema se poate dezvolta si din cauza unui exces de tesut gingival crescut intre dinti. Obiceiurile din copilarie, precum suptul degetului, pot pune presiune pe dinti, afectand pozitionarea acestora. In cazul copiilor, obiceiurile gresite de inghitire, pot favoriza aparitia diastemei.
Afectiunile gingivale pot provoca aparitia diastemei. Inflamatia poate deteriora gingia si tesutul care sustine dintii, cauzand deplasarea acestora.
Cum putem trata diastema?
Tratamentul pentru diastema nu este obligatoriu si se face in functie de cauza aparitiei acestei conditii. Pentru unii pacienti, diastema este strict o problema estetica. De asemenea, aceasta poate fi o problema medicala, cum este in cazul afectiunilor gingivale.
Aparatul dentar este cea mai folosita metoda pentru corectarea diastemei. Datorita mecanismului sau, aparatul dentar pune presiune pe dinti si ii repozitioneaza incet, pana ajung in pozitia corecta. Doar medicul specialist va poate recomanda tipul de aparat dentar potrivit problemei dumneavoastra.
In cazul in care nu doriti sa purtati aparat dentar, exista anumite proceduri de cosmetica dentara pentru corectarea acestei spatieri. Medicii nostri va pot consilia in privinta tuturor optiunilor disponibile pentru rezolvarea diastemei.
Daca suferiti de o inflamatie la nivelul gingiei, va trebui sa urmati un tratament medicamentos recomandat de catre medicul stomatolog. Afectiunea gingivala trebuie tratata inainte de a corecta spatierea dintre dinti.
Din pacate, nu exista metode de prevenire a strungaretei. Odata aparuta, aceasta nu se va extinde si nu va afecta dintii din jur. Corectarea diastemei este o optiune personala, bazata strict pe impactul asupra aspectului estetic.
In Clinica Trident, cu ajutorul unei proceduri ce nu provoaca dureri sau disconfort, diastemele pot fi corectate pentru totdeauna. Aceasta problema estetica poate fi rezolvata in cabinetul nostru de ortodontie, prin proceduri non-invazive, ce nu necesita ingrijiri speciale sau recuperare.