Programează-te

Bruxism

Ce este bruxismul?

Cand spui bruxism, te referi la o afectiune comuna, dar agresiva, cu evidente consecinte pe termen lung. Scrasnitul din dinti, in denumire populara se manifesta ziua, dar si in timpul somnului. Bruxismul lasa dupa trezire senzatii de disconfort sau dureri.

Scrasnirea dintilor se manifesta prin miscari rapide ale dintilor, pe orizontala sau pe verticala. Afectiunea este o prezenta in viata pacientului pe termen lung, iar cauzele acesteia inca fac subiectul controverselor. In cazul bruxismului care se manifesta pe timpul zilei, acesta apare involuntar, pe fondul unui stimul si reprezinta o forma mai usoara. Contractiile muschilor mandibulari si scrasnirea dintilor pe orizontala apar doar in cazul bruxismului cu manifestari in timpul somnului.

Pacientii care sufera de bruxism pot avea dureri daca au dinti nealiniati sau au o intensitate marita a scrasnirii. Postura, ocluzia, regimul alimentar si obiceiurile de somn au o influenta directa asupra bruxismului.
In prima faza, o consecinta evidenta a bruxismului este sensibilitatea dintilor, prezenta la multi dintre pacientii care sufera de bruxism. Pe termen lung, bruxismul duce la pierderea dintilor.

Tratament pentru bruxism

Una dintre cele mai vechi afectiuni dentare necesita schimbari la mai multe niveluri ale vietii. Un tratament pentru bruxism eficient implica si o dieta echilibrata, o reorganizare a orelor de lucru si de somn si o terapie psihologica. Atat afectiunea, cat si tratamentul se desfasoara pe termen lung. Scrasnirea dintilor poate reaparea oricand, daca programul de odihna nu este respectat de catre pacient.

Daca pacientii dezvolta probleme ale articulatiei, dentistul trebuie vizitat de urgenta. Perioadele de exces de bruxism pot sa duca la aparitia fracturilor dentare, despresie, tulburari de alimentatie si somn, retractia gingiilor si alte probleme grave ale danturii.


Potrivit studiilor, circa 8 – 10% din populatie este afectata de bruxism. Dintre acestia, majoritatea pacientilor au varste de 24 – 44 ani.


Clinica Trident ofera consultatii si tratament pentru aceasta afectiune in mod exceptional!