Programează-te

Carii dentare

Sa ai carii dentare este un lucru comun. Este chiar cea mai frecventa afectiune pentru care pacientii vin la cabinetele stomatologice.

Ce inseamna sa ai carii dentare?

O carie dentara inseamna o dauna definitiva a dintelui. Acest fenomen este ireverisibil si, chiar daca dintele este plombat si caria nu se va mai extinde, dintele nu va mai fi niciodata 100% sanatos.

Pentru ca pacientii sa se poata asigura ca dantura nu va avea de suferit in mod exceptional din cauza aparitiei unor carii dentare, trebuie sa viziteze stomatologul periodic. Odata aparuta mica fisura in dinte, aceasta se va dezvolta. Cauzele acestei afectiuni sunt bacteriile din interiorul gurii. Excesul de zahar are un aport semnificativ in aparitia cariilor, mai ales daca dintii nu sunt igienizati corespunzator.
Cariile dentare apar, cel mai adesea, la copii si adolescenti. Cele mai dese locuri in care vor fi vazute sunt in centrul dintilor, intre dinti, in spatele dintilor ori la baza gingiei. In cazul in care nu se trece la tratarea cariilor, acestea se extind si afecteaza dintii din ce in ce mai mult. In timp, pot ajunge la nervul dintelui si, apoi, daca nu este tratata caria dentara, se poate ajunge la extractie. Pana in acel moment, cariile pot produce si dureri si infectii periculoase nu doar pentru cavitatea bucala, cat si pentru intregul organism.

Cum tratam o carie?

Patele de dinti fluorurate, dieta echilibrata, igiena corespunzatoare, pot preveni aparitia cariilor. O alta metoda de aparare in fata cariilor este sigilarea dintilor. Insa, odata aparuta o carie, ea poate fi tratata exclusiv de catre medicul stomatolog. Dupa ce dentistul pune diagnosticul de carie dentara, se trece la tratament. In cazul unei carii de dimensiuni mici, dintii sunt remineralizati si, astfel, structura lor este, in mare parte, refacuta. Caria este acoperita cu o plomba invizibila, care acopera locul afectat de aceasta.

Riscul aparitiei unei carii dentare este unul constant, pentru toata viata.