Programează-te
UK Flag

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara este o afectiune deseori ignorata – fapt care conduce la alte afectiuni dureroase ulterior. Dintii sensibili devin durerosi la contactul cu lichidul fierbinte sau rece, cu substante dulci sau acide, uneori chiar si la curenti de aer. Aceste dureri pot aparea si de mai multe ori pe zi. Pana in ziua vizitei la cabinetul stomatologic, pacientii sunt nevoiti sa renunte la inghetata, ciocolata, sau alte placeri culinare si sa acorde o atentie speciala igienei dentare.
Factorul care cauzeaza sensibilitate dentara este retractia gingivala care expune radacina dintelui.

Sensibilitatea este si o consecinta a smaltului erodat de periajul prea puternic, a cariilor aflate la baza dintelui, gingivitei, accidentelor sau a unei diete dezechilibrate.
Daca sensibilitatea dentara apare in lipsa cauzelor de mai sus, atunci un alt factor ce o poate determina este varsta. Apoi, lucrarile dentare pot da senzatia de sensibilitate temporara a danturii, insa aceasta va disparea in trei – patru zile.

Pentru ca sensibilitatea nu este o boala in sine, ea are o cauza care, odata tratata, va vindeca si acest aspect. Medicul stomatolog va gasi un tratament sensibilitate dentara adaptat fiecarui pacient. Insa, pana in ziua programarii, pacientii pot cauta metode de calmare a sensibilitatii dintilor. Printre acestea se numara si folosirea unei periute de dinti cu peri foarte moi si a unei paste speciale pentru dinti sensibili. Dentistii recomanda si o dieta echilibrata pe termen lung, fara lichide la temperaturi extreme si atentie la produsele pentru dantura folosite. Sensibilitatea este o manifestare ce se poate repeta de mai multe ori in timpul vietii si care nu se limiteaza intotdeauna la un singur dinte.

Sensibilitatea dintilor poate reflecta o afectiune usoara ori una grava. Desi pacientii obisnuiesc sa o subestimeze, aceasta problema poate fi tratata doar de catre stomatolog, care ar trebui vizitat daca sensibilitatea nu dispare in patru zile.