Programează-te

Cum recunosti si tratezi un abces dentar

Un abces dentar sau o infectie la masea sau dinte este o problema stomatologica urgenta, care necesita atentia medicala de specialitate. Abcesul presupune formarea unei pungi de puroi in urma unei infectii bacteriene, care trebuie drenata de medicul stomatolog cat mai repede posibil. 

Ce este un abces dentar?​

Un abces dentar este o zona in interiorul dintelui, in gingie sau in osul care sustine dintele in care se formeza o colectie sau un “buzunar” de puroi, cauzata de o infectie bacteriana. Abcesul poate aparea in diferite regiuni ale dintelui din diferite motive. Un abces periapical apare la varful radacinii dintelui, in timp ce un abces parodontal apare la nivelul gingiei. 

Un abces periapical apare de obicei ca urmare a unei carii dentare netratate sau a unei leziuni endodontice acute. 

Medicul stomatolog va trata abcesul prin drenarea puroiului din dinte sau masea, curatand si igienizand cavitatea, sau prin incizia abcesului. In unele cazuri, salvarea dintelui sau maselei este posibila, in alte cazuri va fi necesara scoaterea lor. Este important de retinut faptul ca un abces dentar netratat la timp si corespunzator poate provoca o serie de complicatii grave. 

Tipuri de abces dentar

Abcesele dentare sunt clasificate in functie de locatia in care apar. Toate tipurile de abcese sunt provocate de o infectie bacteriana sau de resturi alimentare care au intrat in putrefactie la nivel bucal.

Abcesul periapical​

Apare la varful radacinii dintelui si este cauzat de o infectie produsa in interiorul dintelui. La randul sau, infectia este provocata de o adunare de microbi in cariile dentare. 

Abcesul parodontal

Apare in tesuturile de sustinere a dintilor, cauzat de boala parodontala.

Abcesul gingival​

Apare pe gingie si tesuturile moi si este cauzat de o carie sau de o igiena dentara necorespunzatoare.

Semne si simptome pentru infectia la masea​

Ce provoaca aparitia unui abces dentar?

Abcesul periapical este provocat de bacteriile care invadeaza pulpa dentara (partea moale din interiorul dintelui, alcatuita din nevi, tesut conjunctiv si vase de sange), in cele mai multe ori, printr-o cavitate a dintelui. Abcesul parodontal este cauzat in cele mai frecvente cazuri de o boala a gingiilor sau de o leziune, in timp ce abcesul gingival poate fi cauzat de un corp strain (rest alimentar) care invadeaza gingia.

Factori de risc pentru dezvoltarea unui puroi la masea sau dinte​

Complicatiile unui abces dentar ​

Un abces dentar nu va disparea fara tratament stomatologic. Daca abcesul este incizat, durerea poate scadea semnificativ, insa puroiul trebuie curatat si zona de abces igienizata. Daca abcesul nu se dreneaza, infectia se poate raspandi in maxilar si in alte zone ale capului si gatului. Netratat, abcesul poate provoca septicemie – o infectie care se raspndeste in tot corpul.

Cum se face corect preventie impotriva unui abces?​

Cea mai importanta metoda de preventie impotriva unui abces dentar este prevenirea aparitiei cariilor, prin:

Cand consulti un medic stomatolog?​

Imediat ce apar simptomele descrise mai sus. Daci ai febra si fata umflata, probleme de respiratie sau de inghitire si nu poti ajunge la medicul tau dentist, mergi la camera de urgenta. Aceste simptome pot indica faptul că infectia s-a raspandit mai adanc in maxilar si in tesutul inconjurator sau chiar in alte zone ale corpului.

Tratament abces dentar ​

Cu certitudine nu poti sa iti tratezi singur, acasa, abcesul dentar. De cele mai multe ori este necesara prescrierea de antibiotice, identificarea cauzei aparitiei abcesului, incizia si drenajul acestuia. Tratamentul nu e dureros, dar complet lipsita de durere este preventia, care tine strict de o igiena corecta a danturii si controale regulate la medicul stomatolog”, Florin Lazarescu, medic coordonator Trident.

Scopul tratamentului este de a scapa de infectie. Pentru a realiza acest lucru, medicul dentist:

Face o incizie si dreneaza puroiul 

Medicul dentist va face o mică taietura in abces, permitand puroiului sa se scurga, apoi va spala zona cu solutie salina. 

Face permeabilizarea canalului radicular

Medicul stomatolog indeparteaza tesutul bolnav din dinte si dreneaza abcesul. Apoi sigileaza camera pulpara a dintelui si canalele radiculare, acoperind dintele cu o coroana. Aceasta procedura se poate realzia atunci cand dintele este destul de afectat, dar inca mai poate fi salvat de la extractie. 

Scoaterea dintelui afectat 

Daca dintele afectat nu poate fi salvat, medicul dentist va extrage dintele si va scurge abcesul pentru a scapa de infectie.

Prescriptie de antibiotice

Daca infectia este limitata la zona cu abces, este posibil să nu ai nevoie de antibiotice. Dar daca infectia s-a raspandit la dintii din apropiere, la maxilar sau la alte zone, medicul dentist va prescrie probabil antibiotice pentru a o opri.

Daca te confrunti cu o problema delicata precum un abces dentar, o carie sau puri si simplu vrei sa faci un control stomatologic de rutina, te asteptam la Clinica Trident, unde principala noastra preocupare este sanatatae danturii tale!