Programează-te
UK Flag

Abcesul dentar. Cum îl recunoști și cum îl tratezi?

Timp de citit: 9 min Publicat pe: 06.10.2015 Autor: adelina
femeie cu abces dentar

Abcesul dentar este o infecție foarte dureroasă, care se poate răspândi și poate crea complicații, dacă nu este tratată în cel mai scurt timp posibil. 

Înainte de a trece mai departe pentru a-ți explica din ce cauze apare, cum se manifestă și cum îl poți preveni, îți atragem atenția că abcesul dentar este o urgență și te sfătuim să iei cât mai repede legătura cu medicul stomatolog, dacă te confrunți cu o infecție la nivel dentar sau gingival. 

Ce este un abces dentar? 

Abcesul dentar este o pungă de puroi provocată de o infecție bacteriană, care poate afecta gingia, vârful rădăcinii dintelui și țesuturile de susținere ale acestuia și se poate extinde în țesuturile învecinate sau poate pătrunde în fluxul sanguin, ducând la complicații care depășesc sfera stomatologiei. De aceea, trebuie drenat fără întârziere. 

Cel mai des, abcesul dentar apare pe fondul unei igiene orale deficitare și/sau al lipsei îngrijirii profesionale a danturii, dar poate fi și rezultatul unei manopere stomatologice efectuate incorect. Apare cel mai des la adulți, însă nici copiii nu sunt scutiți, iar în cazul lor, abcesul este mai greu de depistat, pentru că nu se manifestă întotdeauna prin durere, iar umflătura din zona afectată de infecție poate fi discretă. 

Cauzele apariției abcesului dentar 

Abcesul dentar apare când bacteriile din cavitatea bucală se înmulțesc și găsesc o cale de a pătrunde în dinți sau în țesutul gingival. Acest lucru poate fi favorizat de: 

Factori de risc care duc la apariția abcesului dentar 

Pe lângă factorii favorizanți menționați mai sus, există și factori de risc pentru abcesul dentar: 

Tipuri de abces dentar

Există trei tipuri de abcese dentare, clasificate în funcție de locul în care se formează. Indiferent de localizare, toate sunt periculoase, iar în cazul adulților, toate se manifestă prin durere – constantă, pulsatilă sau resimțită ca un junghi, radiind din zona afectată de infecție în maxilar sau spre ureche. 

Abcesul dentar poate fi gingival, parodontal sau periapical. Să vedem care sunt caracteristicile fiecăruia dintre ele. 

Abcesul gingival 

Abcesul gingival este o pungă de puroi formată în gingie, fie urmare a unei carii de colet (carie formată la baza dintelui), fie din cauza unei acumulări de mâncare între dinte și gingie, care a favorizat proliferarea bacteriilor și pătrunderea lor în țesutul gingival. 

Abcesul parodontal 

Abcesul parodontal apare în țesuturile de susținere a dinților, din cauza acumulării de bacterii în parodonțiu, pe fondul bolii parodontale sau a unei leziuni. Boala parodontală este favorizată de depunerile mari de tartru și placă bacteriană. 

Abcesul periapical 

Abcesul periapical apare la vârful rădăcinii dintelui și este cauzat de o infecție produsă în interiorul dintelui (pulpa dentară) – o carie profundă sau o leziune endodontică. 

infografic abcesul dentar

Simptomele abcesului dentar 

Abcesul dentar prezintă un disconfort pronunțat, principalul simptom fiind durerea, care începe să se simtă de la debutul infecției și se accentuează pe măsură ce aceasta se agravează. Tabloul de manifestări, în abcesul dentar, include:

Febra și alterarea stării generale sunt semne ale unui abces dentar sever, care necesită intervenție medicală imediată. Infecția dentară netratată poate duce la septicemie și deces. 

De ce e importantă vizita la stomatolog când ai o pungă cu puroi la nivelul dintelui 

Pe măsură ce abcesul dentar se agravează, simptomele se acutizează, durerea poate deveni insuportabilă și îți va fi imposibil să lucrezi sau să înveți, așadar, munca sau școala sunt scoase din joc de infecția dentară. 

Apoi, există riscul complicațiilor. Netratată, infecția se extinde în țesuturile învecinate și poate pătrunde în fluxul sanguin. Iar răspândirea infecției în organism poate duce la șoc septic. 

Aceste complicații pot fi evitate prin programarea în regim de urgență la medic. Făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident sunt la un apel distanță, dacă ai nevoie de o intervenție rapidă și eficientă pentru tratarea unui abces dentar. 

Diagnosticare

Diagnosticul de abces dentar presupune doi pași: 

Examinarea clinică

Cea mai eficientă metodă de localizare a unei posibile infecții este percuția, dintele afectate fiind dureros la presiune; alte semne care ridică suspiciunea de abces dentar sunt gingia inflamată, dintele mobil sau cu o culoare modificată. 

Examenul radiologic

Radiografia arată clar cât de severă și extinsă este infecția și dacă este afectat osul. 

În cazul în care radiografia arată o infecție extinsă, medicul stomatolog poate recomanda efectuarea unui CT, pentru a vedea exact care este gradul de afectare și, în funcție de acest aspect, care este ruta de tratament potrivită.  

Tratamentul abcesului dentar 

Abordarea terapeutică a abcesului dentar depinde de la caz la caz, metoda optimă fiind indicată de localizarea acestuia și de severitate. De regulă, se efectuează drenarea puroiului, însă sunt situații când se impune și extracția dentară, pentru că dintele este prea afectat și nu mai poate fi salvat. Apoi, trebuie urmat, de regulă, un tratament cu antibiotice. 

Iată ce pași poate presupune tratamentul abcesului dentar: 

Drenarea puroiului 

Sub anestezie locală, medicul stomatolog face o mică incizie la nivelul abcesului dentar și drenează puroiul acumulat, apoi curăță bine zona cu soluție salină. 

Permeabilizarea canalului radicular 

Țesutul bolnav al dintelui este îndepărtat, abcesul este drenat, apoi medicul sigilează camera pulpară și canalele radiculare. Această procedura se poate realiza când dintele este afectat semnificativ, dar încă mai poate fi salvat. Cel mai probabil, va fi nevoie de reconstrucție cu coroană dentară. 

Extracție dentară 

Când dintele este prea afectat ca să mai poată fi salvat, intervenția pentru drenarea abcesului este însoțită de extracție. Cavitatea este apoi curățată și igienizată. 

Tratament cu antibiotic 

Dacă infecția este limitată la zona cu abces, este posibil să nu fie nevoie de antibiotice, dar dacă infecția s-a răspândit la dinții vecini sau a invadat alte structuri, medicul va prescrie antibiotice pentru a o stopa și totodată pentru a împiedica recidiva. Pentru durere sunt prescrise analgezice. 

Complicaţiile abcesului dentar 

Dacă infecția nu este tratată la timp, abcesul dentar poate duce la: 

copil cu abces dentar

Abcesul dentar la copii  

Abcesul dentar la copii se manifestă diferit față de cel apărut la adulți. De cele mai multe ori, nu prezintă durere, nici umflături foarte vizibile, ci poate fi vorba despre o foarte mică tumefiere gingivală. Simptomatologia diferită nu îl face însă mai puțin periculos, iar părinților le recomandăm o atenție sporită la alte semne care ar putea anunța o infecție dentară – copilul poate evita să mestece pe partea respectivă, de exemplu sau să acuze sensibilitate la cald sau rece. 

Un alt aspect important pe care trebuie să-l rețină părinții: trebuie intervenit rapid chiar dacă abcesul dentar a apărut la un dinte de lapte. Netratată, infecția poate afecta mugurele dintelui definitiv. 

Apelează cu încredere pentru tratament, în caz de abces dentar, la echipa de specialiști ai Clinicilor Trident din București. Pune preț pe sănătatea ta orală și previno complicațiile! Programează-te și lasă făuritorii de bucurie să-ți redea bucuria de a zâmbi. 

FAQ: 

Cât durează un abces dentar?

Depinde de severitatea abcesului. Dar, de regulă, după drenare și administrarea de antibiotic, trece în câteva zile. 

Se poate vindeca abcesul dentar de la sine? 

Nu, abcesul dentar nu trece de la sine, de aceea este important să mergi la stomatolog pentru drenarea puroiului și curățarea zonei afectate de abces. 

Cum putem preveni aparitia abcesului dentar? 

Printr-o igienă dentară corectă (perierea dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură și schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni sau chiar mai des, dacă se uzează), controale regulate la stomatolog și reducerea consumului de dulciuri. 

Actualizat pe: 06.10.2015
Share pe: