Vreau o programare

Cum recunosti si tratezi un abces dentar

O pulsatie. Una pe care o simti din ce in ce mai intens. Asa poate fi descrisa, la debut, durerea cauzata de abcesul dentar, o durere care apare brusc in timpul vorbirii sau al masticatiei.

abces dentar

Ce este un abces dentar?

Abcesul este o infectie care apare in cavitatea bucala, cu punct de plecare dentar sau parodontal. Practic, reprezinta o colectare de puroi care ajunge si in tesuturile invecinate. In unele situatii, daca nu se intervine chirurgical in timp util, puroiul poate supura si ajunge in lojile vecine sau poate invada osul, producand osteomielita. Dintele afectat devine, rapid, sensibil si, in unele cazuri, daca nu ajungeti urgent la specialist, riscati sa-l pierdeti. Abesul parodontal ia nastere in spatiul dintre dinte si gingie, din cauza problemelor gingivale. Afectiunile gingiei o indeparteaza de dinte, creaza un spatiu liber, iar astfel drumul catre un abces este pe jumatate parcurs. Pe cat de dureros este abcesul dentar, pe atat de simplu si lipsit de durere este tratamentul lui, mai ales daca este facut la timp.

Care sunt principalele cauze ale unui abces dentar?

Abcesul dentar apare pe fondul infectiei bacteriene. Este rezultatul neglijarii igienei si a neglijarii vizitelor periodice la dentist. Dintii pot fi afectati grav si rapid de un abces netratat, iar antibioticele sunt doar o solutie temporara recomandata numai in cazul in care vizita la medic nu este posibila in acea zi. Stomatologul este cel care va vindeca dintele afectat de abces si va avea grija ca pacientul sa simta cat mai putina durere. Abcesul dentar poate avea ca si cauza o leziune periapicala (la varful radacinii dintelui) sau o leziune parodontala (la baza dintelui).

Simptomele abcesului dentar

In primul rand apare o durere intensa, de cele mai multe ori cu caracter pulsatil. Zona este umflata, iar starea generala se altereaza, apare starea subfebrila.

Alte simptome pot include:

 • Febra;
 • Durere la masticatie;
 • Sensibilitate a dintilor la cald sau la rece;
 • Gust amar in gura;
 • Miros neplacut al respiratiei;
 • Umflarea ganglionilor de la gat;
 • Inrosirea si umflarea gingiilor.

Tipuri de abces dentar

Abcesul poate fi de mai multe feluri, in functie de locul in care se plaseaza: periapical, parodontal, al lojelor moi. Cel mai cunoscut este abcesul periapical, care se formeaza la radacina dintelui si poate aparea in urma unei carii netratate. Aceste abcese dentare se extind usor si pot fi inselatoare. In anumite situatii durerea se opreste, insa infectia continua sa se extinda – un motiv de sustinere a recomandarii de programare rapida la stomatolog.

Abesul parodontal ia nastere in spatiul dintre dinte si gingie, din cauza problemelor gingivale. Afectiunile gingiei o indeparteaza de dinte, creaza un spatiu liber, iar astfel drumul catre un abces este pe jumatate parcurs.

In cazul abcesului lojelor moi durerea este intensa si iradiaza spre ureche din cauza faptului ca afecteaza nervul lingual. Mestecatul, inghititul, chiar si vorbitul sunt dureroase, starea generala este una de rau, apar febra si frisoanele. Cand abcesele dentare difuzeaza spre lojile profunde, situatia pacientului se complica pentru ca infectia se poate extinde spre craniu, ducand la tromboza de sinus cavernos sau mediastinita.

Abcesul dentar la copii vs abcesul dentar la adulti

Diferenta intre abcesul care apare la copii  si cel de la adulti consta in faptul ca in cazul celor mici cauza este reprezentata aproape intotdeauna de o infectie la nivelul radacinii dentare. Abcesul la copii este mult diminuat in dimensiuni, dar zona este dureroasa, umflata.

Parintii pot observa aceasta afectiune numai in etapa de exteriorizare propriu-zisa, atunci cand pe gingie apare, extrem de bine definita, o acumulare de puroi. Dar, inainte ca abcesul sa se formeze, copilul se poate plange de dureri intense chiar si atunci cand nu mesteca. Copilul caruia urmeaza sa-i apara un abces dentar se poate trezi brusc din somn din cauza durerii, mai ales ca intensitatea simptomelor creste din cauza caldurii daca cel mic doarme pe partea pe care apare abcesul.

Abcesul dentar la copii este foarte des intalnit ca o consecinta a mortificarii nervului la dintii de lapte.

Tratament pentru abces dentar

Cu certitudine nu poti sa iti tratezi singur, acasa, abcesul dentar. De cele mai multe ori este necesara prescrierea de antibiotice, identificarea cauzei aparitiei abcesului, incizia si drenajul acestuia. Tratamentul nu e dureros, dar complet lipsita de durere este preventia, care tine strict de o igiena corecta a danturii si controale regulate la medicul stomatolog.” Florin Lazarescu, medic coordonator Trident

Pentru un abces dentar, tratamentul inseamna drenarea puroiului in urma administrarii unui anestezic local. Pe masura ce puroiul este drenat, simptomele scad in intensitate si dispar. Apoi, in functie de abces, tratamentul este personalizat pentru ca infectia sa dispara, iar zona sa se vindece. Dintii pot fi afectati grav si rapid de un abces netratat, iar antibioticele sunt doar o solutie temporara, recomandata doar in cazul in care vizita la medic nu este posibila in acea zi. Se poate face si obturatie de canal pentru a trata si salva de la extractie un dinte infectat sau care prezinta carii profunde, in cadrul careia pulpa dintelui (compusa din vase de sange si nervi) este indepartata. Uneori extractia dintelui nu poate fi evitata.

Abcesul dentar poate avea evolutii severe, uneori cu risc vital. Lasat sa evolueze, duce la pierderea dintelui afectat si poate da complicatii:

 • Chistul dentar;
 • Sinuzita maxilara;
 • Osteomielita – o infectie osoasa cauzata de raspandirea bacteriilor ce determina aparitia abcesului dentar;
 • Endocardita- o afectiune ce „ataca” valvele cardiace;
 • Mediastinita – propagarea infectiei la nivelul mediastinului;
 • Septicemia –cand bacteriile ajung in circulatia generala;
 • Angina Ludwig – o afectiune ce se manifesta prin extinderea infectiei la tesuturile moi, cu aparitia celulitei faciale; poate cauza deces prin blocarea cailor aeriene; in caz de urgenta, se face traheostomie.

Stomatologul este cel care va vindeca dintele afectat de abces si va avea grija ca pacientul sa simta cat mai putina durere.

 

Vezi oferta noastra medicala pentru

Medicii nostri te ajuta sa tratezi Cum recunosti si tratezi un abces dentar

Vreau o programare
Meniu
Clinica Trident © 2020 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro

designed by: Livedesign