Programează-te
UK Flag

Abrazia dentara

Abrazia dentara face parte din acea categorie de afectiuni care afecteaza in mod direct aspectul estetic al dintilor. Localizata la nivelul smaltului, pe care il subtiaza, da senzatia dintilor neingrijiti. Abrazia determina pete de o culoare mai inchisa decat smaltul prin expunerea dentinei. Abrazia poate deveni dureroasa cand se expune dentina – tesutul din interiorul dintilor care contine nervuri si vase de sange.

Ce cauzeaza abrazia dentara?

Contactul cu materiale dure sau atacul acid slabeste rezistenta dintilor si cauzeaza abrazie dentara si eroziuni. Abrazia poate aparea si din cauza utilizarii in exces a scobitorilor, a protezelor partiale. In cazul influentei scobitorilor, abrazia poate aparea intre dinti. Refluxul acidului gastric sau substantele chimice din mancare, cum ar fi acidul citric continut de fructe, mai pot provoca aceasta afectiune inestetica. Insa, abrazia este cunoscuta si ca boala celor care isi rod unghiile sau rod pixuri.
Toate acestea duc la o sensibilitate crescuta a dintelui, care se poate transforma intr-o senzatie deranjanta. In cazurile avansate, dintele devine supus riscului de a se infecta sau de a fi extras. Cu cat abrazia dentara se extinde, cu atat dintele este expus la infectii si imagine inestetica.
Desi initial poate parea o problema prea putin vizibila, fara simptome cu dureri, eventual demna de ignorat, pe parcursul anilor abrazia se mareste pana cand poate ajunge la o treime din grosimea dintelui. De la acea etapa, dintele este in pericol de a se rupe.

Stomatologul va gasi cauza abraziei si ii va aplica un tratament usor, care sa o si acopere. Insa, pentru ca afectiunea sa nu recidiveze, medicul le va oferi pacientilor si sfaturi despre o ingrijire corecta a dintilor. Dupa vizita la stomatolog, pacientul trebuie sa puna in aplicare cele mai simple sfaturi primite: sa se spele pe dinti intr-un mod corespunzator, sa nu foloseasca o periuta de dinti dura sau scobitori in exces si, cel mai important, sa studieze atent eventuale schimbari ale aspectului dintilor.