Programează-te
UK Flag

Afte bucale – cauze, simptome, tratament

afte bucale

Cand te gandesti la afte bucale, iti imaginezi o afectiune frecventa si neplacuta. Mestecatul alimentelor, de exemplu, se dovedeste a fi o misiune cu adevarat dificila atunci cand ai afte care te obliga sa acorzi mai multa atentie zonei din interiorul obrajilor atunci cand mananci. In multe situatii, aceste afectiuni creeaza un disconfort permanent, resimtit chiar si in timpul noptii. Afla de ce apar aftele bucale si cum pot fi tratate.

Ce este o afta bucala?

Afta bucala, numita si ulceratie aftoasa sau stomatita aftoasa, este o leziune care se dezvolta in cavitatea bucala sub limba, pe interiorul obrajilor sau al buzelor sau la baza gingiei. Aftele nu sunt contagioase, dar pot fi dureroase. 

In majoritatea cazurilor se vindeca de la sine, dar aparitia lor poate fi un semn ca trebuie sa ai mai multa grija de dintii tai. Pentru a preveni aparitia aftelor bucale adopta o igiena dentara corecta si nu uita de controlul periodic la medicul dentist. Daca o afta nu se vindeca singura dupa 2 saptamani de la aparitie, fa-ti o programare la medicul dentist. 

Simptomele constau in aparitia unor leziuni, rani sau ulceratii de culoare rosie, care confera senzatia de arsura timp de o zi. De regula, sunt acoperite cu o membrana de culoare galbena sau alba si sunt marginite de un halou rosu.

Recurenta aftelor variaza de la individ la individ, asadar, in timp ce unii dezvolta un episod sau doua pe an, altii au parte mult mai des de secvente recurente de afte. In general, perioada de remisie intre aparitia stomatitelor aftoase poate fi de zile, saptamani, luni sau chiar ani.

Afle bucale: cauze si preventie

Cauzele care duc la aparitia aftelor nu sunt pe deplin cunoscute, insa principalii factori de risc care pot provoca aparitia ulceratiilor din gura sunt:

Afte bucale: cum sa le previi

Cine poate dezvolta afte bucale?

Orice persoana poate dezvolta afte bucale, insa, in cele mai frecvente cazuri, ele apar la copii si la adultii de pana in 40 de ani. Persoanele carora le apar afte bucale au predispozitie genetica, avand cazuri in familie. Problematice se pot dovedi si o serie de alimente sau alergeni. 

Cum tratam o afta bucala?

De regula, aftele bucale nu sunt afectiuni grave, iar timpul in care se vindeca este de doua saptamani, fara cicatrici.

Simptomele aftelor bucale pot fi ameliorate prin intermediul unor solutii prescrise de specialisti, precum aplicarea acasa a unei solutii care formeaza o pelicula protectoare pe zona ulcerata, accesibila in farmacii. O alta varianta poate fi schimbarea pastei de dinti, mai ales daca are sulfat de sodiu. 

Daca te confrunți des cu așa ceva, cel mai bine ar fi sa consulti un specialist pentru a stabili un diagnostic. In felul acesta, cavitatea bucala va fi examinata, iar acesta va putea prescrie un tratament eficient pentru aftele bucale. In anumite situatii, se poate solicita efectuarea unui set de analize amanuntit care consta in teste de sange, examen bacteriologic sau biopsia ulceratiilor.

Te asteptam la clinica Trident pentru un control de rutina, dar si sa te ajutam sa combati leziunile neplacute din gura. Nu lasa o afta sa-ti strice buna dispozitie. 

Sursa foto: unsplash.com