Vreau o programare

Aftele bucale – cauze, simptome, tratament

afte bucale

Aftele bucale creează o mulțime de neplăceri; mestecatul alimentelor, de exemplu, se dovedește a fi o misiune cu adevărat dificilă atunci când ai afte care te obligă să acorzi mai multă atenție zonei din interiorul obrajilor atunci când mănânci. În multe situații, aceste afecțiuni creează un disconfort permanent, resimțit chiar și în timpul nopții.

Ce sunt aftele bucale?

Micile ulcerații dureroase care apar în cavitatea bucală, în interiorul buzei, pe obraji sau pe limbă, se numesc afte bucale (sau stomatite aftoase, în termeni medicali).

Simptomele constau în apariția unor umflături mici, sensibile, de culoare roșie, care conferă senzația de arsură timp de o zi. De regulă, sunt acoperite cu o membrană de culoare galbenă sau albă și sunt mărginite de un halou roșu.

Această problemă afectează peste 20% din populație și este frecvent întâlnită la copii și la adolescenți, dar nu numai. De fapt, aftele se manifestă preponderent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 40 de ani.

Recurența aftelor variază de la individ la individ, așadar, în timp ce unii dezvoltă un singur sau maxim două episoade pe an, alții au parte mult mai des de secvențe recurente de afte. În general, perioada de remisiune între apariția stomatitelor aftoase poate fi de zile, săptămâni, luni sau chiar ani.

De ce apar aftele bucale și cum pot fi prevenite?

Cauzele declanșării unei afte bucale sunt neclare, dar această afecțiune apare, de regulă, atunci când organismul este supus stresului, iar sistemul de apărare este slăbit.

Specialiștii susțin, însă, că nu se pot stabili cu exactitate cauzele apariției stomatitei aftoase. În afara unui sistem imunitar deficitar și a stresului emoțional, există și alte cauze care favorizează apariția acesteia, dintre care enumerăm:

–       deficiențe nutriționale;

–       fumatul;

–       medicamentația;

–       anumite traumatisme prezente la nivelul cavității bucale;

–       modificări hormonale (perioada menstruației, sarcina);

–       mușcarea obrazului;

–       alergii alimentare;

–       diferite bacterii;

Cu toate că nu sunt contagioase, aftele bucale pot provoca o senzație de disconfort sporit în timpul mestecatului.

Iată ce poți face pentru a preveni aceste afecțiuni:

  • Elimină din dietă alimentele picante, cele foarte reci, fierbinți sau acide. În caz contrar, pot apărea iritații noi.
  • Respectă regulile de igienă orală adecvată și efectuează periajul dentar de două ori pe zi (dimineața și seara). De asemenea, utilizează apa de gură și ața dentară.
  • Evită fumatul, excesul de alcool și băuturile acidulate.
  • Anumite tratamente stomatologice pot cauza apariția aftelor bucale și anume: obturațiile nefinisate sau lucrările dentare iritante. Tocmai din acest motiv,  este foarte important să alegi servicii stomatologice de calitate.

În ce constă tratamentul aftelor bucale?

De regulă, aftele bucale nu sunt afecțiuni grave, iar timpul în care se vindecă este de două săptămâni, fără cicatrici.

Simptomele aftelor bucale pot fi ameliorate prin intermediul unor soluții prescrise de specialiști, cum ar fi clătirea gurii cu soluții slab antiseptice sau atingeri ale veziculelor cu soluție de nitrat de argint.

Dacă ai probleme permanente cu aftele bucale, cel mai bine ar fi să consulți un specialist pentru a stabili un diagnostic. În felul acesta, cavitatea bucală va fi examinată, iar acesta va putea prescrie un tratament eficient. În anumite situații, se poate solicita efectuarea unui set de analize amănunțit care constă în teste de sânge, examen bacteriologic sau biopsia ulcerațiilor.

Iată câteva sfaturi pe care le poți urma pentru ameliorarea simptomelor și pentru prevenirea aftelor bucale:

  • Clătește gura cu bicarbonat de sodiu!

Fiind extrem de popular pentru calitățile sale alcaline, bicarbonatul de sodiu se dovedește a fi foarte eficient în ceea ce privește tratarea și ameliorarea simptomelor aftelor bucale. Acesta contribuie la neutralizarea acizilor din gură care au efecte iritante, ducând la inflamarea țesuturilor.

Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează să nu utilizăm frecvent acest produs pentru a trata afecțiunile bucale, deoarece poate afecta smalțul dinților.

  • Schimbă pasta de dinți!

Persoanele care sunt mai sensibile pot fi afectate de produsele de igienă orală. Altfel spus, o pastă de dinți și o apă de gură care conțin sulfat de sodiu pot provoca apariția unor stomatite aftoase.

Citind cu atenție eticheta produselor, vei descoperi ingredientele conținute, ceea ce te poate ajuta să eviți, din timp, apariția unor astfel de situații.

Sursa foto: unsplash.com

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Clinica Trident © 2019 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro

designed by: Livedesign