Programează-te

Aparat dentar invizibil – Ce trebuie sa stii?

Exista diferite tipuri de aparate dentare menite sa corecteze pozitia dintilor. Daca ideea de a purta un aparat dentar era asociata cu teama aspectului inestetic, implicit cu bracketii metalici care se fixeaza pe fateta fiecarui dinte, astazi datorita tehnologiei avansate exista aparate dentare care nu se observa.

Un aparat dentar invizibil se refera la doua posibilitati:

• aparatul dentar lingual (cunoscut sub numele Incognito, WIN, STB, etc) – este similar cu aparatul traditional, doar ca in cazul lui bracketii nu mai sunt fixati pe fata dintilor, ci in spatele lor, pe interior; acesta nu se vede cand vorbesti sau zambesti; nimeni nu va sti ca porti aparat dentar;

• alignerele ortodontice (Invisalign, Clear Aligner etc.) – total diferite de aparatul dentar fix, acestea implica o serie de gutiere care se aplica cate una pe fiecare arcada; ele sunt detasabile, transparente si foarte subtiri, prin urmare nu se observa; este o optiune ideala pentru problemele ortodontice cu grad de dificultate usor sau moderat;

Aparatele dentare invizibile sunt personalizate 100% pentru fiecare pacient, ele urmeaza conturul dintilor, ofera confort si un zambet frumos.

Ce presupune tratamentul cu un aparat invizibil?

Primul pas este consultul ortodontic, urmat de radiografii. Medicul iti va explica optiunile ortodontice pe care le ai.

In cazul aparatului dentar lingual (bracketii in interior), cu ajutorul unui software specializat si pe baza amprentei pacientului, ortodontul proiecteaza pe calculator elementele pentru partea din spate a fiecarui dinte (reflecta astfel perfect conturul dintilor). Ulterior sunt montate pacientului, iar o sarma foarte subtire leaga bracketii si pune o presiune constanta asupra dintilor.

In cazul alignerelor, la fel, se va lua amprenta danturii. Apoi medicul ortodont va crea un set personalizat de alignere pentru dintii pacientului. Tratamentul implica schimbarea alignerelor cu un set nou, o data la aproximativ doua saptamani, potrivit miscarii dintilor.

Indiferent de optiunea aleasa, durata tratamentului variaza de la pacient la pacient, in functie de gradul de dificultate al problemei ortodontice.

Aparatul lingual (Incognito) poate fi purtat un an si jumatate – doi ani. Aparatul Invisalign necesita de cele mai multe ori o perioada de tratament mai scurta, de la sase luni la un an si jumatate.

Este important sa iti pui cateva intrebari inainte de a incepe tratamentul cu un aparat dentar invizibil:

• Am in plan sa ma mut in viitorul apropiat?

• Imi permite programul sa particip la intalnirile periodice cu medicul specialist ortodont?

• Ma simt confortabil cu ideea de a purta un aparat dentar – imi afecteaza in vreun fel viata personala, sociala sau profesionala?

• Sunt dispus sa fac investitia intr-un aparat dentar invizibil?

• Sunt determinat sa am o ingrijire orala excelenta (ca de exemplu periajul de mai multe ori pe zi, folosirea atei dentare)?

• Sunt dispus sa port aparatul dentar pe intreaga perioada de timp mentionata de specialistul ortodont (fie 6 luni, un an sau mai mult)?

Pretul unui aparat dentar invizibil este mai mare decat al unuia traditional. Clinica Trident iti pune la dispozitie un plan personalizat de rate, astfel incat efortul financiar sa fie mult diminuat.

Progreameaza o intalnire si afla raspunsurile la toate intrebarile pe care le ai despre aparatul dentar invizibil! Zambetul plin de incredere merita sa fie prezent pe chipul fiecaruia dintre noi.