Tehnologia de ultima generatie este tot mai prezenta in cabinetele stomatologice. Tratamentul cu laser este o tehnica minim-invaziva, extrem de precisa si, foarte important, nedureroasa.
Pe piata exista doua tipuri de lasere:
- Laser de mica putere – actioneaza doar pe tesuturile moi (gingie, mucoasa, bacterii). Este cele mai accesibil laser pentru ca nu are costuri mari si nici nu este voluminous.
- Laser de mare putere – actioneaza nu doar pe tesuturile moi, ci si pe cele dure (os, dinte, ciment de fixare restaurari). Acest tip de laser nu este prezent in prea multe cabinet, are un cost ridicat si este voluminos.
In Trident se gaseste a doua varianta de laser. Puterea lui este de aproximativ 2 ori mai mare decat concurentul de pe piata, mai des intalnit pe piata din Romania, tot de mare putere, dar foloseste alt material de generare a radiatiei laser.
In ce proceduri este indicat laserul?
In stomatologie, laserul are o paleta larga de aplicatii. In primul rand, este indicat in tratamentul cariilor, in curatarea si in pregatirea dintelui pentru obturatie. De asemenea, functioneaza cu succes si in dezinfectia santurilor molarilor inainte de sigilari, dar si in tratamentele de canal. Sa nu uitam nici parodontologie (adica actiunea pe gingie si os in jurul dintelui)”
Laserul mai poate ajuta la indepartarea aparatelor ortodontice si se foloseste chiar si in protetica. Mai exact, indeparteaza restaurarile din ceramica precum fatete si coroane, dar este util si in reconturarea gingiei.
In plus, laserul este recomandat in dezinfectia implanturilor in jurul carora exista o inflamatie a mucoasei si a osului si in indepartarea mucoasei afectate din jurul implanturilor in cadrul operatiilor pentru peri-implantite.
In chirurgie, laserul are o serie de recomandari:
- Este util pentru reconturarea osului din jurul dintilor in timpul extractiilor,
- Se foloseste in sectionarea dintilor in timpul extractiilor,
- Ajuta la dezinfectia osului dupa extractii, sectionarea osului in cazul sinus-liftingului necesar pentru implanturi, remodelarea frenurilor si indepartarea unor fibroame de pe mucoasa orala.
Laserul dentar are o serie de avantaje majore:
- Tratamentul este minim invaziv, fara efecte adverse.
- Laserul actioneaza doar pe tesutul bolnav, fara sa afecteze si zona de langa.
- Durerea este redusa si in multe cazuri nu mai este nevoie de anestezie. Acesta este un avantaj mare in special pentru pacientii cu probleme de sanatate, pentru femeile insarcinate sau pentru copii.
- Laserul ca terapie are un efect antimicrobian si in unele cazuri este chiar folosit pentru a evita administrarea de antibiotic.
- Un alt avantaj al laserului este faptul ca poate indeparta restaurarile de ceramica fara sa le distruga, astfel incat sa poata fi reutilizate.
- Laserul este patient friendly. Terapia poate reduce anxietatea pacientilor cu frica de dentist si face astfel tratamentul mai usor de suportat.
- Nu ocupa mult spatiu si este usor de manevrat.