Programează-te
UK Flag

Ce este fractura de mandibula?

chirurgie-dentara

Fractura de mandibula este una din cele mai frecvente fracturi de la nivelul masivului facial.

Ea se produce ca urmare a unui traumatism, ce poate fi cauzat de un accident de mașinǎ, cǎderea de la inaltime pe suprafețe dure, accident sportiv, agresiune fizică etc.

Un alt factor etiologic poate fi uneori cel iatrogenic, cand in timpul extractiei molarului de minte inferior se poate produce fractura accidentala a mandibulei.

Ȋn funcție de gradul de afectare a osului, fracturile pot fi: complete, incomplete sau parțiale, iar in functie de numarul liniilor de fractura, ele pot fi : unice, duble, triple, cominutive.

Semnele și simptomele fracturii mandibulare sunt:

Ȋn fractura mandibulară fara o desplasare a fragmentelor se practica cel mai frecvent imobilizarea ortopedică cu atele, sub anestezie locala , atele care vor fi mentinute timp  de patru-șase săptămâni, ȋn funcție de recomandarea medicului.

Ȋn fractura de mandibula cu deplasarea fragmentelor, in fracturile duble sau cominutive, se indica de cele mai multe ori intervențiile chirurgicale de osteosinteza, care sunt practicate de un chirurg maxilo-facial, cu scopul de a reduce si imobiliza fragmentele prin vizualizare si acces direct la nivelul focarului de fractura. Osteosinteza se practica sub anestezie generala si implica folosirea de placute si suruburi de osteosinteza pentru reducerea si fixarea in pozitie corecta a fragmentelor.

Dacǎ fractura este tratatǎ rapid și corect, prin reducere si imobilizare adecvata, se poate vindeca fără complicatii ȋn aproximativ 4-6 saptamani. Dacă tratamentul este instituit tardiv pot apărea sechele pe termen lung, precum deformări permanente ale conturului feței in treimea inferioara, limitarea mișcǎrilor mandibulei, tulburari permanente de ocluzie,etc .

In momentul producerii fracturii de mandibula, pot fi afectati și dinții prin avulsii,

luxatii sau fracturi dentare. De aceea, vizita la medicul dentist devine obligatorie pentru tratamentul multidisciplinar al celorlalte leziuni concomitente produse in urma traumatismului.

Medicul dentist va proteza astfel eventualele edentatii, va trata fracturile dentare coronare, va corecta modificările ocluziei dentare si va realiza tratamente endodontice necesare.