Programează-te

Ce trebuie să știi despre ocluzia dentară

ocluzie dentara, copil la medicul dentist

Ai auzit, cu siguranță, și nu doar o dată, vorbindu-se despre ocluzia dentară. Este, probabil, cel mai des întâlnit termen în orice vizită la stomatolog și aceasta datorită importanței sale pentru sănătatea orală. Dar ce este, până la urmă, ocluzia dentară și de ce este atât de importantă pentru sănătatea noastră?

Termenul de ocluzie dentară se referă la modul în care dinții maxilarului superior intră în contact cu dinții maxilarului inferior (mandibula). De poziția acestora în timp ce mestecăm, vorbim, înghițim sau respirăm depind o mulțime de factori ce ne influențează sănătatea și bunăstarea.

Ocluzia dentară corectă se traduce într-o bună capacitate de a mesteca alimente, ceea ce asigură o bună digestie și o bună stare generală de sănătate. Interesant este că ocluzia dentară poate fi responsabilă chiar de dureri de cap sau musculare, sau de probleme posturale. Deloc de neglijat este și aspectul estetic de care aceeași ocluzie dentară este responsabilă. Practic, de la ocluzia dentară pornesc o mulțime de posibile probleme.

Noi am spune, mai degrabă, că, fără a exagera, de la o corectă ocluzie dentară pornește o viață sănătoasă, plină de bucurie. Iar vestea bună este că, atunci când există probleme de ocluzie dentară, există soluții.

Care sunt principalele probleme de ocluzie dentară?

Malocluziile, cum mai sunt denumite problemele de ocluzie dentară, se referă, în primul rând, la poziționarea defectuoasă a dinților. Vorbim de dinți înghesuiți, distanțați sau strâmbi. Există cazuri în care dinții de sus se suprapun peste cei de jos, sau când cei de jos se suprapun peste cei de sus. În toate aceste cazuri, dinții sunt greu de curățat, sunt predispuși la carii, forțele care intervin în timpul masticației, la care uneori se adaugă bruxismul (scrâșnitul dinților) slăbind considerabil rezistența dinților.

De aici, un întreg lanț de consecințe. Problemele de ocluzie dentară deficitară sunt întâlnite deopotrivă la adulți și copii. Corectarea acestora este posibilă la orice vârstă, dar în cazul copiilor, intervenția timpurie de corectare a ocluziei dentare defectuoase este de o importanță crucială pentru o bună dezvoltare a danturii și o bună stare de sănătate.

Top Probleme cauzate de ocluzia dentară incorectă 

Care sunt soluțiile de corectare a problemelor de ocluzie dentară?

Ortodonția este, într-un cuvânt, răspunsul tuturor problemelor de ocluzie dentară. La adulți și copii, ortodonția vine cu soluții de realiniere a dinților într-o poziție favorabilă unei ocluzii dentare corecte.  

Ortodonția presupune o serie de tehnici și proceduri, de la extracții la aplicarea de aparate dentare, ajustarea acestora pe întreaga durată a tratamentului, până la revenirea dinților în poziția corectă. Planul de tratament este stabilit de medicul specialist ortodont, iar durata tratamentului poate varia, în funcție de vârsta pacientului și de complexitatea problemei.  

Când ar trebui început un tratament ortodontic? 

Cât mai curând – este răspunsul care, cu siguranță, nu te surprinde. Cu cât rezolvi mai repede problemele de ocluzie dentară, cu atât beneficiile vor apărea și ele. În cazul copiilor, cu atât mai mare este importanța începerii timpurii a tratamentului ortodontic – ideal în jurul vârstei de 6-7 ani, în perioada de instalare a dentiției definitive. 

Medicul ortodont pediatru are la dispoziție o serie întreagă de alternative de tratament ortodontic pentru a corecta problemele de ocluzie dentară incorectă, cauzate de dinți erupți în poziții defectuoase, dinți înghesuiți sau depărtați. La Trident Diminutiv, medicii specializați tratează cu succes problemele de ocluzie dentară defectuoasă, asigurând micilor pacienți un start sănătos în îngrijirea orală, pentru zâmbet plin de bucurie și încredere!  

Ocluzia dentară este responsabilă de starea de sănătate a ta și a copilului tău. Programează o vizită în Clinicile Trident din București, pentru a te bucura pe deplin de dinți aliniați și de o bună stare de sănătate!