Programează-te
UK Flag

Cum evităm cariile de biberon?

Timp de citit: 2 min Publicat pe: 19.09.2017 Autor: florin
cariile de biberon, bebelus care se spala pe dinti

Caria dinților temporari (de lapte) este o afecțiune frecventă, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase: dieta bogată în zahăr; adormirea cu biberonul cu lapte, suc sau altă băutură dulce (caria de biberon), igiena orală absentă sau incorectă. Dinții temporari sunt mai sensibili și mai puțin rezistenți decât cei definitivi, de aceea cariile lor apar și evoluează rapid.

De ce apare caria de biberon?

Caria de biberon este denumită astfel deoarece apare mai frecvent la copiii care beau chiar înainte de culcare lapte, ceai îndulcit, sucuri de fructe(cu aciditate ridicata) din biberon și nu sunt spălați pe dinți . Pentru a evita caria de biberon, părinții trebuie să limiteze consumul altor băuturi decât apa , să nu-i dea copilului înainte de a adormi în biberon altceva decât apă, să-i perieze dinții după administrarea medicamentelor lichide, deoarece multe din ele conțin zahăr, să efectueze igiena orală corectă a copilului.

Profilaxia cariilor se realizează prin: igiena orală corectă (printr-un periaj dentar adecvat, ață dentară, apă de gură), igiena alimentației (evitarea sucurilor acidulate, a dulciurilor între mese și înainte de culcare) și metode specifice realizate în cabinetul stomatologic (fluorizarea dinților, sigilarea fisurilor și a fosetelor). Fluorizarea protejează dinţii împotriva cariilor dentare, diminuează sensibilitatea dentară, ajută la remineralizarea zonelor dentare și prevenirea demineralizării și la formarea unei dentiţii permanente sănătoase. Sigilarea dinţilor se recomandă în intervalul de vârstă 3-14 ani, în paralel cu periajul dentar şi fluorizarea.

Tratamentul cariilor dinților temporari constă în îndepărtarea cariei și obturarea dintelui afectat. Extracția dintelui de lapte cariat se face doar când produce abcese care nu pot fi controlate și influențeaza starea generală a copilului.Extractia prematura a dintilor de lapte poate duce la lipsa spatiului si aparitia problemelor ortodontic.

Actualizat pe: 19.09.2017
Share pe: