Ghid medical: Odontologie
Obturatiile dentare sunt plombele folosite pentru a reface lipsa de structura dentara in urma formarii cariilor. Medicul stomatolog curata zona afectata, folosind freze adecvate si reface forma dintelui cu un material estetic.
Obturatiile fizionomice fotopolimerizabile – obturatii realizate din materiale estetice, de culoarea dintilor naturali, care se aplica si se „intaresc” prin folosirea unui fascicul al unei lampi foto, care polimerizeaza rapid si eficient materialul.
Tratamentele de canal – atunci cand pulpa dintelui este afectata, tratamentul de canal devine solutia pentru a salva dintele, prin indepartarea nervului si obturarea (umplerea) radacinii, urmata de restaurarea coroanei dintelui.
Sensibilitatea dintilor – este o reactie dureroasa a unuia sau a mai multor dinti la contactul cu alimente fierbinti, reci, dulci sau acre. Aceasta durere poate fi ascutita, brusca si profunda in nervii dintilor. Pe langa o carie sau o plomba lipsa, cea mai frecventa cauza de sensibilitate a dintilor este dentina expusa la nivelul radacinilor dintilor. In mod normal, dentina (cel de-al doilea strat, mai sensibil al dintelui) este acoperita si protejata de smalt (la coroana), de cement (la radacina) si de gingii. Tratamentul consta in: obturatii (plombe) de culoarea dintilor (din compozite) pentru a acoperi suprafata radacinilor, lacuri fluorurate aplicate pe suprafata expusa a radacinilor si sigilanti dentinari aplicati pe suprafetele expuse ale radacinilor.
Ghid medical: Protetica dentara
Coroanele dentare refac si protejeaza dintii care au suferit traumatisme sau au fost afectati de carii, prin acoperirea lor cu un invelis protector. Pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, incluzand cele moderne cu sunt ceramica si materialele nobile (aurul). Medicul stomatolog va va putea sfatui care este materialul adecvat situatiei d-voastra.
Puntile dentare restaurari dentare care permit inlocuirea unuia sau mai multor dinti absenti.
Protezele dentare– refac pierderi mai intinse ale dintilor, putandu-se realiza din diverse materiale si cu sisteme de mentinere care permit o buna functionalitate.
Ghid medical: Ortodontie (tratamentul anomaliilor dento-maxilare)
Cum actioneaza aparatele dentare?
Dintii pot fi miscati incet si mutati in pozitia corecta prin aplicarea unei presiuni in anumite directii. Bucatele metalice, sarme si elastice sunt plasate pe dinti pentru a-I misca in directia dorita. Acest fenomen se petrece foarte incet si cu grija de-a lungul unei perioade anumite de timp.
Mutarea dintilor in pozitia corecta si fucntionala potae dura de la luni pana la ani de zile, dar in final functiile cavitatii bucale sunt in mod clar imbunatatite.
Dupa ce se termina tratamentul cu aparate, in mod normal se poarta pentru o vreme mentinatoare de spatiu, pentru a fixa dintii in noua pozitie pana ce sunt stabili.
Este important ca ca aparatele dentare sa fie purtate cu constiinciozitate atata timp cat este nevoie. Daca renuntati la tratament la un anumit moment in timp, este posibil ca dintii sa revina in pozitia incorecta initiala.
Cum sa ingrijim aparatul dentar?
Aparatele colecteaza cu usurinta resturi alimentare si placa bacteriana. Daca igiena corecta este neglijata in timpul tratamentului ortodontic, pot aparea cu usurinta atat carii, cat si boli parodontale.
Este extrem de important sa mentineti un program strict de control a placii bacteriene. Acest reguli pot fi stabilite de catre medicul stomatolog si ele ar fi:
Trebuie sa folositi o perie moale. De asemenea, exista perii speciale ortodontice care pot fi folosite in acest scop.
Folosirea atei dentare atunci cand aveti aparate dentare poate dura mai mult decat de obicei.
O perie inter-dentara poate fi folosita intre sarme si dinti pentru a indeparta placa bacteriana mai inaccesibila si resturile alimentare.
Irigatoarele bucale pot fi folosite in combinatie cu periajul si folosirea atei dentare. Aceasta ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii.
Se poate folosi si o apa de gura cu fluoruri pentru a preveni formarea cariilor.
Alimentele foarte tari trebuie evitate, pentru ca pot indoi sarmele , se pot pierde bucatelele de metal si se pot rupe elasticele. Fructele si legumele crude trebuie taiate in bucati mici si mestecate cu dintii din spate.
Alimentele lipicioase, cum ar fi guma de mestecat, caramelele, bomboanele lipicioase, trebuie si ele evitate, pentru ca pot indoi si rupe sarmele si elasticele.
Ghid medical: Parodontologie
Gingivita este inflamatia tesuturilor gingiei. Gingiile sunt iritate si umflate datorita placii bacteriene sau tartrului depus sub gingii. Gingiile dor, sangereaza usor la periaj si sunt moi si inflamate. Osul din jur nu este distrus in acest stadiu. Sangerarea la periaj sau la folosirea atei dentare este unul din semnele cele mai precoce si mai intalnit al gingivitei. Gingiile nu trebuie sa sangereze niciodata la periaj sau folosirea atei dentare. Vestea buna legata de gingivita este ca este reversibila si poate fi prevenita printr-un periaj corect si folosirea atei dentare (sau a altor forme de igiena dentara). Pe de alta parte, daca igiena nu este buna, gingivita progreseaza spre boala parodontala.
Parodontopatia (boala parodontala) – Boala parodontala reprezinta distrugerea osului si a structurilor care sustin dintele. Din pacate, boala parodontala este ireversibila, ducand la pierderea dintilor, dar avansarea ei poate fi stopata printr-o buna igiena orala si vizitele la stomatolog.In stadii avansate este necesara imobilizarea dintilor pe cale a fi pierduti sau tratamentul chirurgical pentru refacerea tesuturilor de suport.
Boala gingivala a adultului in general nu este dureroasa. Poate sa progreseze foarte lent. Poate sa fie identificata de-abia in stadiile avansate, cand dintele este in pericol de a fi pierdut. De aceea, este important sa va examinati regulat dintii si gingiile. De asemenea, este important sa mergeti regulat la un control stomatologic, pentru ca astfel se pot detecta bolile gingiei in stadii incipiente, cand sunt mult mai usor de tratat.
Ghid medical: Stomatologie estetica
Albirea reface modificari de culoare ale dintilor, poate fi realizata fie pe dintele vital, fie pe dintele care beneficiaza de tratament de canal. Albirea dintilor se face din motive estetice. Multe persoane care au smaltul dintilor colorat din diverse motive nu sunt satisfacute cu aspectul lor si vor sa aiba un zambet perfect. Albirea dintilor poate fi o solutie in aceste cazuri. Albirea poate fi realizata fie la domiciliu, fie in cabinetul stomatologic de catre medic. Daca optati pentru albirea la domiciliu, atunci trebuie sa cereti sfatul medicului stomatolog. Acest sfat este esential pentru ca tratamentele de albire la domiciliu nu sunt intodeauna eficiente in toate cazurile. Pentru cele mai bune si mai sigure rezultate, pacientul trebuie sa fie monitorizat de un medic stomatolog in ambele cazuri, si pentru albirea la domiciliu si pentru cea in cabinet.
Fatetele refac dinti fisurati, sparti, cu modificari de culoare sau prost aliniati prin acoperirea suprafetei cu portelan.
Coroanele de portelan sunt forme din portelan care corecteaza sau acopera modificari de culoare, distrugeri sau alinieri mai severe ale dintilor.
Inlay-urile si onlay-urile sunt restaurari in laborator ale „plombelor” obisnuite.
Ortodontia corecteaza dintii inghesuiti sau problemele de pozitionare ale dintilor la copii si adulti.
Bijuteriile aplicate pe diverse parti ale corpului au devenit cu siguranta o moda. Aplicarea acestora pe diverse zone din cavitatea bucala sau pe dinti in scop decorativ intra si ea in aceasta categorie. Bijuteriile le putem intalni la oameni de toate varstele si profesiile, dar cu o frecventa mult mai mare la tineri. Cele mai intalnite motive pentru care oamenii recurg la aceasta practica sunt: motive cosmetice si estetice, motive culturale si religioase, cresterea increderii de sine si sporirea atractivitatii sexuale. Exista o multitudine de bijuterii care pot fi aplicate pe dinti, din diverse metale nobile si pietre pretioase.
Ghid medical: Profilaxie dentara
Sigilarea dintilor reprezinta acoperirea dintilor in cabinetul stomatologic cu un film subtire de material, in general sub forma de gel, pe suprafetele cu care se mesteca ale dintilor, locul preferat de formare a cariilor. Sigilantii actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor si a resturilor alimentare si previn astfel depunerea lor in santurile si fosetele de pe dinti. Sigilantii sunt recomandati in special pentru primii molari permanenti care erup in jurul varstei de 6 ani si pentru molarii 2 care erup in jurul varstei de 12 ani. Este important ca sigilantii sa se aplice imediat ce dintele a erupt complet.
Fluorizarile dentare -caria dentara este cu siguranta o boala dentara extrem de frecvent intalnita. Una dintre modalitatile de prevenire a acesteia este folosirea fluorurii. Fluorura ajuta la intarirea smaltului dintelui si astfel il face mult mai rezistent la carie. O cavitate initiala mica poate fi oprita in evolutie si chiar readuce la stadiul normal prin remineralizarea initiata de fluoruri. Fluorura topica este aplicata direct pe dinte pentru a intarzia sau incetini procesul de formare a cariilor. Formele topice de fluoruri includ: paste de dinti, aplicatii de fluoruri de catre medicul stomatolog (sub forma unui gel care este aplicat pentru 10-15 minute, intr-o gutiera la sfarsitul unui tratament dentar), ape de gura cu fluor sau geluri care pot fi aplicate acasa (in gutiere sau prin periaj).
Ghid: Implantologie
Implantele dentare sunt radacini fabricate din titan pur care sunt inserate in oasele maxilare pentru a inlocui dintii absenti si a oferi un suport adecvat pentru coroane, punti si proteze instabile. Implantele se bazeaza pe faptul ca titanul are abilitatea de a se integra in structura osului fara sa fie rejectat. Odata integrate, proces care dureaza 3-6 luni in mod normal, se pot realiza coroanele, puntile sau protezele pe un suport stabil. Implantele sunt folosite ca modalitate de tratament de peste 40 de ani si s-au dovedit a fi extrem de eficiente si solutia salvatoare in multe cazuri.
Ghid: Radiologie
Radiografiile cu film muscat – sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea cariilor care apar intre dinti, intrucat aceste zone sunt inaccesibile controlului direct
Radiografiile simple, retroalveolare – arata imaginea intregului dinte, incluzand radacina si osul inconjurator, sunt utile in diagnosticul diverselor afectiuni ale dintelui, in aprecierea eficientei tratamentului, in cazurile dintilor inclusi sau in bolile parodontale. Sunt cele mai frecvente tipuri de radiografii.
Radiografiile panoramice – ofera imaginea intregii cavitati bucale, este o buna modalitate de screening (depistare precoce sau evaluare). Sunt folosite pentru extractia molarilor de minte si arata orice anomalie de crestere sau chisturi in oasele maxilare.