Programează-te

Dinti supranumerari

O persoana adulta are o dantura compusa din 32 dinti, inclusiv maselele de minte. Mai mult de atat, inseamna ca are dinti supranumerari. Structura fiecaruia, dar si varsta estimativa de aparitie sunt aspecte deja cunoscute nu doar de dentisti, ci si de pacienti. Premolarii, molarii de 6 sau 12 ani sunt doar o parte din dintii fara de care o muscatura nu ar putea fi completa sau corecta.

Ce inseamna sa ai dinti supranumerari?

Exista afectiuni caracterizate de un numar partial sau chiar total de dinti lipsa. Insa, pacientii pot observa, de-a lungul vietii, ca in cavitatea lor bucala se regasesc dinti supranumerari, crescuti oriunde, in interiorul gurii. Aceasta afectiune poarta si numele de hiperdontie. Inca nu s-a stabilit o cauza pentru aparitia dintilor supranumerari, insa cercetatorii iau in calcul mostenirea genetica. Hiperdontia este o anomalie a zonei maxilo-faciale, ce apare mai des in maxilar decat in mandibula si nu cauzeaza dureri sau alte tulburari. Disconfortul creat este principalul simptom al dintilor supranumerari.

Dintii supranumerari apar dupa definitivarea danturii. In cea mai comuna forma a actiunii, se dezvolta un singur dinte in plus. Aparitia mai multor dinti se intampla, adesea, atunci cand dantura se schimba. In functie de caracteristici si localizarea lor in interiorul gurii, dintii supranumerari au fost clasificati in mai multe categorii. Dintii conici apar, de obicei, in spatele incisivilor, iar cei suplimentari vin ca duplicaturi fata de dintii frontali.

Cum se rezolva problema dintilor supranumerari

Stomatologii din Clinica Trident au intalnit, de-a lungul timpului, pacienti atat cu un dinte in plus, cat si cu un numar mai mare de dinti supranumerari. Ei stiu ca o afectiune precum hiperdontia poate genera probleme estetice, pentru ca dintii supranumerari afecteaza traiectoria dintilor permanenti. Apoi, aglomeratia creata de acesti dinti in plus ii confera cavitatii bucale o sensibilitate crescuta si, de aceea, acestia sunt extrasi.

In cabinetele noastre, orice problema legata de dintii supranumerari va fi rezolvata in cateva sedinte. Acestia vor fi extrasi fara dureri, iar medicii nostri stomatologi va vor prescrie un tratament pentru ca rana sa se vindece cu usurinta. Extractia este, insa, optionala daca dintii supranumerari nu ridica probleme sau disconfort.