Programează-te

Dr.Cristina Tanase – Mituri dentist, sarcina si alaptare

Cum afecteaza tratamentele stomatologice sarcina si alaptarea? Interzis la dentist?

Intervievata de kudika.ro, Dr. Cristina Tanase, mamica la randul ei, a demonetizat miturile legate de sarcina, dentist si alaptare.

Iata, pe scurt, ce sustine d-na Dr. Tanase:

Cu siguranta ai auzit de numeroase ori ca radiografiile dentare pot cauza malformatii ale fatului sau chiar pierderea sarcinii. La fel, ai auzit ca anestezia este total interzisa si ca, daca te-ai pricopsit cu o carie de-a lungul sarcinii, va trebui sa astepti sa termini si alaptarea pana sa o poti trata. Ei bine, toate aceste idei preconcepute au devenit mituri odata cu evolutia tehnologiei medicale.

Dr Cristina Tanase arata ca, intr-adevar, este indicat pe cat posibil sa se evite radiografiile dentare pana in saptamana 17 de sarcina. Insa, in cazul in care este nevoie de o astfel de interventie pentru stabilirea unui diagnostic corect, atunci se poate realiza o radiografie cu riscuri reduse.

Un alt mit se refera la anestezie. Insa studiile au aratat ca anumite anestezice, folosite in cabinetele stomatologice, precum articaina sau mepvicaina prezinta risc zero de toxicitate. Acelasi lucru este valabil si in cazul unor antibiotice.

De asemenea, nu sarcina favorizeaza aparitia cariilor, ci bacteriile. Prin urmare, inclusiv pacientele insarcinate ar trebui sa se prezinte periodic la medic pentru a evita aparitia problemelor de natura dentara.

Asadar, nu va temeti sa mergeti la stomotalog, chiar daca sunteti insarcinata!

Clik aici pentru o programare

Citeste aici intreg materialul original