Programează-te

#Fauritoridebucurie: Dr. Silvia Caplat

Silvia Caplat, medic endodont: ”Stomatologia a fost o alegere calculata, nu un vis din copilarie devenit realitate. Spre norocul meu, imi place foarte mult ceea ce fac!” 

Sa iti placa ceea ce faci este, poate, cel mai minunat lucru din viata, mai ales cand acest lucru este o intamplare. Dr. Silvia Caplat, medic stomatolog specializat in endodontie, a ales medicina dentara dupa ce a renuntat la prima alegere- farmacia- si acum este un dentist pasionat si un om implinit.

Cum ai ales, la final de liceu, viitoarea cariera?

M-am pregatit intens pentru admiterea la Facultatea de Farmacie. Visurile mele fanteziste referitoare la cercetare au fost curmate de sfaturile unor adulti ancorati deja in realitatea lumii farmaceutice. M-am reorientat spre un domeniu apropiat ca si pregatire preuniversitara, respectiv medicina. Ulterior am decis sa ma inscriu la stomatologie. A fost o alegere calculata, nu un vis din copilarie devenit realitate. Spre norocul meu, am descoperit pe parcurs ca imi place foarte mult, iar endodontia ma fascineaza cu microcosmosul ei.

silvia_caplat

Iti mai amintesti primul pacient?

Sigur. Eram in facultate, la stagiul de protetica. Pe vremea aceea se facea practica pe pacienti. Cumva predestinat, am inceput cu un tratament endodontic, urmand ulterior si etapa protetica. Sigur ca au fost emotii amestecate: curiozitate, teama, provocare…

De cand esti in echipa?

La Smilemed am ajuns in 2008, la inceputul carierei mele. A fost definitoriu pt cariera mea ca am putut invata de la profesionisti. La Trident am ajuns in 2016, dupa finalizarea unui master in endodontie.

Ce iti place sa faci in timpul liber? Cum iti reincarci bateriile?

Cand nu sunt in clinica, ma uit la filme, citesc, iar in ultima vreme imi place mult sa evadez in bucatarie. Gatitul ma relaxeaza mult, poate datorita faptului ca e o munca fizica, cu putin efort intelectual. Ies des din Bucuresti pentru ca imi place sa ma plimb. Merg la munte, la mare, in functie de sezon. Merg si la film. Imi plac filmele europene, art house cinema, filme vechi sau documentare. Prefer cinema-ul Institutului Francez, cinematecile. Imi place sa merg si la opera, dar ajung mai rar. Schiez, dar anul acesta mi-am propus sa invat si snowboarding.

Si imi plac mult vacantele legate de festivaluri! Am gusturi destul de eclectice in materie de muzica, de la indie rock, rap, pana la jazz sau muzica clasica. Importanta e starea de spirit din acel moment.

Ai modele in viata? Te inspira cineva?

Am o muza, da! Este mama! Stiu ca suna ca un cliseu, dar chiar este adevarat in cazul meu! Mama are foarte multe calitati si o poveste de viata ca de film. Intotdeauna atitudinea ei pozitiva, structura sa morala si tenacitatea au fost exemple de urmat pentru mine, si mi-a aratat mereu ca se poate orice iti propui, daca telul e realist, desigur!

Si ma inspira oamenii cu care interactionez, atunci cand remarc bunatate, modestie, curiozitate, cod etic solid.

dr_caplat_silvia

Si daca vorbim despre pasiuni…

Ar fi regia de film. Mi-ar placea sa urmez niste cursuri si sa realizez un scurt metraj candva. Si imi mai place mult sa citesc. Acum citesc 1984, de George Orwell. Inainte de asta am citit prima mea carte de Murakami – Kafka la malul marii.

Cum reactionezi cand te enervezi?

Invat sa nu mai reactionez, sa nu ma mai enervez. Incerc sa inteleg ca reactia interlocutorului meu este motivata de mai multi factori ce nu tin de mine. Ce tine de mine este sa nu fiu reactiva la randul meu si sa aduc comunicarea in termeni amiabili.

Ai vreo teama puternica?

Frica de moarte e cea mai raspandita la nivel global, deci as fi ipocrita sa spun ca pe mine nu ma atinge. Frica de moarte si tot arealul sau: frica de boala, frica de esec, frica de abandon sau respingere. Cred ca toate aceste frici se intalnesc la noi toti!