Cel mai important element al igienei orale este spalatul dintilor cu pasta de dinti. Periajul se realizeaza timp de minimum 2 minute, de cel puţin 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Caria dentara este una dintre cele mai răspandite boli cronice la copiii mici.
Bacteriile din placa dentara tranforma glucidele in acidzi care ataca smaltul, ceea ce duce la aparitia cariei. Resturile alimentare ramase intre sau pe dinti creeaza conditii dezvoltarii bacteriilor si tartrului, favorizand aparitia cariei dentare.
Realizarea periajului corect asigură curătarea dintilor si reduce riscul aparitiei cariilor şi bolilor gingivale.
Este indicat ca periuta de dinti manuala sa aiba perii moi sau medii ca duritate, pentru a evita traumatizarea gingiei. Atenție! Periuta trebuie schimbata la un interval de 3 luni sau mai devreme, adica in momentul in care perii se deterioreaza.
Periuta si pasta de dinti este bine sa fie alese in functie de varsta copilului. Cereti medicului stomatolog sa va recomande o pasta de dinti potrivita micutului dumneavoastra. De asemenea, folositi in procesul de curătare al dintilor celui mic o cantitate de pasta de dimensiunea unui bob de mazare.
Din ritualul de curatare nu trebuie să lipseasca ata dentara. Este recomandat ca aceasta sa fie folosita începand cu varsta de trei ani, insa cu un nivel de atentie ridicat pentru a nu rani gingia.
Începeti folosirea atei dentare o data pe zi, imediat ce apar doi dinti consecutivi:
- rupeti o ata lunga de 40-45 cm
- învatati copilul sa infasoare capetele ei pe degetul mijlociu al fiecărei maini
- aratati-i cum sa introduca ata intre 2 dintisori, ghidand-o cu ajutorul degetelului aratator
- spuneti-i ca atunci când simte ca ajunge la gingie, trebuie sa se opreasca și să traga celălalt capat in jurul unuia dintre cei doi dinti.
Apa de gura se utilizeaza in cazul copiilor doar cu recomandarea expresa a medicului stomatolog. Si nu uitați: pentru un periaj profesional al dintilor, este importanta vizita la cabinetul stomatologic.