Imi pot vizita medicul stomatolog in timpul sarcinii?
Daca este o interventie de rutina este indicat sa vi se acorde asistenta stomatologica in trimestrul al doilea de sarcina. Pentru procedurile majore, cum ar fi reconstructia sau chirurgia stomatologica, se recomanda efectuarea lor dupa nastere.
Cum ma afecteaza radiografiile dentare pe timp de sarcina?
Radiografiile dentare sunt in principiu sigure in timpul sarcinii. Sortul cu plumb va protejeaza si pe dumneavoastra si pe fat. Cu toate acestea medicii nu recomanda radiografiile decat in cazuri absolut necesare. Radiografiile si tratamentele in general ar trebui amanate pana dupa nastere.
De ce imi sangereaza gingiile?
Puteti observa ca in timpul sarcinii gingiile vi se inflameaza si pot sangera. Acest lucru se datoreaza schimbarilor hormonale ce au loc in corpul dumneavoastra. Acest lucru inseamna ca va trebui sa mentineti un standard ridicat de igiena orala, vizitandu-va dentistul regulat. Puteti sa mergeti si la igienist pentru o curatare profunda si pentru a primi sfaturi in legatura cu ingrijirea dintilor acasa.
Sarcina poate dauna dintilor?
Zvonurile conform carora sarcina cauzeaza deficiente de calciu sau cele despre pierderea cate unui dinte pentru fiecare copil sunt false.
Pot sta cu copilul in timpul vizitei la dentist?
Copii sub 3 ani se simt mai in siguranta cand sunt insotiti, lucru care faciliteaza examinarea si tratamentul medicului. S-a observat insa ca legatura medic – copil este facilitata in cazul copiilor trecuti de 3 ani daca parintii nu sunt prezenti pe parcursul vizitei.
Cand vor aparea dintii copilului?
Dintii copilului vor aparea pe la 6 luni, procesul continuand pana ce toti cei 20 de dinti de lapte sunt prezenti. In jurul varstei de 6 ani, al doilea set de dinti va aparea, procesul continuand pana ce vor aparea toti dintii permanenti, mai putin maselele de minte; procesul se incheie in jurul varstei de 14 ani.
Aparitia dintilor este dureroasa?
Majoritatea copiilor sufera de aceste dureri. Bebelusii pot avea febra in aceasta perioada, obrajii lor fiind rosii si calzi la atingere. Exista geluri speciale pe care le puteti folosi pentru alinarea durerii. Acestea contin un analgezic slab. Puteti aplica gelul cu degetul, masandu-l usor pe gingia bebelusului.
Cand trebuie sa duc bebelusul prima oara la dentist?
Este cel mai bine sa discutati acest aspect cu dentistul dumneavoastra, dar il puteti aduce atunci cand mergeti dumneavostra pentru controlul de rutina. Acest lucru il poate obisnui pe bebelus cu imprejurimile. Dentistul va fi capabil sa ve ofere sfaturi, sa va prescrie medicamente importiva durerilor de dinti si sa raspunda oricaror intrebari. Vizitele propriu-zise ale copilului la dentist pot incepe la circa 1 an si jumatate.
Cand ar trebui sa incep sa curat dintii bebelusului?
Copiii nu se pot spala corect pe dinti pana la varsta de 7 ani; pana atunci ei au nevoie de ajutor. De indata ce dintii au inceput sa apara, va trebui sa ii curatati. Desi veti fi foarte ocupata cu bebelusul, nu trebuie sa uitati nici dumneavoastra sa va ingrijiti dintii.
Cum ar trebui sa-i curat dintii bebelusului?
De indata ce dintii bebelusului au inceput sa apara, va trebui sa ii curatati. La inceput puteti folosi o bucata de tifon curat pe care sa o infasurati in jurul degetului si sa o folositi ca pe o periuta. Pe masura ce vor aparea mai multi dinti, va trebui sa folositi o periuta speciala pentru bebelusi. Folositi un strop de pasta de dinti cu fluor, masand bland dintii si gingiile. Va va fi mai usor daca veti tine
capul bebelusului in brate, in fata dumneavoastra. Pe masura ce copilul creste, va va fi dificil sa utilizati aceasta tehnica, insa progresiv ii puteti da copilului responsabilitatea de a-si curata singur dintii. Este important sa isi curete dintii de doua ori pe zi. Vorbiti cu dentistul sau cu medicul de familie daca aveti probleme legate de curatarea dintilor copilului.