Programează-te

Intrebari frecvente implant dentar

Ce sunt implanturile dentare?
Un implant dentar este un surub de titaniu fixat in osul maxilarului. Este utilizat pentru a sprijini unul sau mai multi dinti falsi.

Implanturile sunt sigure? Cat timp dureaza?
Implantul este un tratament testat si foarte sigur. 90% dintre implanturile moderne dureaza pana la 15 ani.

Implanturile pot fi folosite pentru a inlocui dintii lipsa?
Acest lucru depinde de starea osului maxilarului. Dentistul dumenavoastra va face niste teste speciale care vor evalua cantitatea de os existenta. Daca osul nu este suficient sau daca nu este destul de sanatos ar putea fi imposibila plasarea implanturilor fara a grefa os in zona respectiva.

Implanturile sunt dureroase?
Plasarea implantului necesita o mica operatie. Aceasta poate fi facuta sub anestezie locala sau cu sedare intravenoasa. Nu veti simti nici un fel de durere in momentul respectiv, insa veti simti un disconfort minor in zilele ulterioare operatiei. Acest disconfort se poate datora cusaturilor si face parte din procesul normal de vindecare.

Cat timp dureaza tratamentul?
Dentistul va poate da o planificare a tratamentului inainte de inceperea acestuia. De obicei, dintii permanenti sunt fixati la 2-6 luni dupa ce introducerea implanturilor. Acest interval de timp este necesar pentru ca implanturile trebuie sa se integreze in osul maxilarului. Acest lucru dureaza cel putin 2 luni in cazul maxilarului inferior si 6 luni in cazul maxilarului superior. Uneori, implanturile pot fi suficient de stabile, iar dintii artificiali pot fi fixati mai devreme. Daca aveti unul, doi sau trei dinti inlocuiti, veti avea parte de o restaurare provizorie intre timp. Daca aveti dantura completa, atunci acestea pot fi purtate in timpul perioadei de vindecare, odata ce au fost modificate in timpul operatiei.

Este dificila curatarea dintilor artificiali?
Curatarea dintilor artificiali nu este mai dificila decat curatarea dintilor naturali. Totusi, este necesara igienizarea o data la 6 luni la stomatolog.

Daca am avut boli ale gingiilor cand aveam dintii naturali, este posibil ca dintii artificiali sa sufere de aceleasi probleme?
Da, daca nu ii ingrijiti corespunzator. Daca ii mentineti curati si daca nu fumati, atunci nu veti avea nici o problema.

Ce se intampla daca implantul nu se integreaza in osul maxilarului?
Acest lucru se intampla foarte rar. Daca implantul se slabeste in timpul perioadei de vindecare sau imediat dupa aceasta, atunci este usor de detasat, iar vindecarea se realizeaza normal. Odata ce maxilarul s-a vindecat, un alt implant poate fi inserat sau dentistul poate realiza o punte, folosind dintii artificiali implantati care au “prins”.

Acest tratament este scump?
Din pacate, da. Totusi, in multe situatii, costul tratamentului este doar cu putin mai costisitor decat tratamentul conventional cu punti si coroane. Exista si avantaje. Un implant care inlocuieste un singur dinte elimina necesitatea slefuirii dintilor de langa acesta pentru ca puntile sa fie sprijinite de catre coroane. Din cauza miscarilor lor, protezele normale determina dificultati in vorbire, in hranire. In schimb, dintii atasati pe implanturi nu creeaza astfel de probleme.