Ce este tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic reprezinta o modalitate de a modifica pozitia dintilor, pentru a imbunatati aspectul si functionalitatea acestora. Poate, de asemenea, sa aiba efecte asupra sanatatii dintilor, a gingiilor si a articulatiilor maxilarelor pe termen lung, prin distribuirea presiunii masticarii pe toata suprafata dintilor.
De ce ar trebui sa fac tratament ortodontic?
Multi oameni au dintii incorrect pozitionati. Tratamentul ortodontic va indrepta dintii sau ii va muta intr-o pozitie mai buna. Acest lucru nu imbunatateste numai aspectul fizic al dintilor, ci si muscatura, facilitand si curatarea acestora. Exista pacienti in cazul carora dintii din fata, de sus, pot iesi in evidenta in mod neplacut. Este posibil ca acesti dinti proeminenti sa fie deteriorati, insa tratamentul ortodontic ii poate aduce pe linia initiala. In cazul altora, modul de imbinare a maxilarelor poate cauza un aspect neplacut si poate duce la o muscatura incorecta. Tratamentul ortodontic corecteaza ambele disfunctionalitati. Atunci cand dintii nu se intalnesc in mod corespunzator, este afectata si musculatura faciala, cauzand probleme articulatiilor maxilarelor si uneori putand determina dureri de cap. Tratamentul ortodontic va poate ajuta sa muscati mult mai bine si sa reduceti presiunea exercitata asupra maxilarelor.
La ce varsta pot sa fac tratament ortodontic?
In general, tratamentul ortodontic da rezultatele cele mai bune in cazul copiilor, insa si adultii pot face un astfel de tratament – numarul acestora fiind din ce in ce mai mare. Indiferent de varsta este foarte important sa aveti numarul corespunzator de dinti. In cazul copiilor poate fi necesar sa asteptati cresterea unui numar suficient de dinti, inainte de inceperea tratamentului.
Ce implica un tratament ortodontic?
Cel mai important lucru este sa beneficiati de o consultatie integrala. Aceasta implica un control al dintilor dumneavoastra, o radiografie a lor si realizarea unui model de studiu (mulaj) al dintilor. Dupa aceea, dentistul va va expune posibilele tratamente. Odata ce sunteti sigur ca doriti sa continuati, tratamentul va incepe indata ce veti avea un numar suficient de dinti permanenti.
Cat dureaza tratamentul ortodontic?
Lungimea tratamentului depinde de gravitatea problemei, si poate dura intre cateva luni si cativa ani. Majoritatea cazurilor pot fi tratati in circa doi ani.
Ce se intampla cand dintii sunt in pozitia corecta?
Cand tratamentul ia sfarsit dintii au nevoie sa fie mentinuti in pozitia finala pentru o anumita perioada. Aceasta se numeste perioada de contentie, iar dispozitivele care mentin dintii se numesc aparate de contentie. Aceste aparate mentin dintii in pozitie fixa, in timp ce gingiile si oasele inconjuratoare se stabilizeaza. Aparatele de contentie pot fi detasabile sau fixe, in functie de recomandarea medicului ortodont.
Cate vizite implica un tratament ortodontic?
Aparatele ortodontice trebuie ajustate la fiecare 3-6 saptamani. Medicul ortodont va va spune cat de des trebuie ajustat aparatul.
Ce succes va avea interventia?
Succesul depinde de colaborarea dintre abilitatile dentistului si entuziasmul si suportul pe care pacientul si parintii sai (in cazul copiilor) le manifesta. Este important sa veniti la consultatie in mod regulat si sa urmati sfaturile dentistului. Succesul tratamentului depinde si de implicarea pacientului. In cazul copiilor este important ca si acestia sa fie la fel de motivati ca si parintii.
Este posibil ca tratamentul ortodontic sa dauneze dintilor?
Dintii dumneavoastra pot fi deteriorati daca nu sunt supravegheati pe durata tratamentului. Aparatele nu vor cauza probleme in sine, insa mentinerea lor defectuoasa, curatarea necorespunzatoare, alimentele si bauturile ce contin multe zaharuri pot cauza daune permanente. Bracket-urile, firele, suporturile pot prinde bucatele de mancare si pot cauza aparitia placii, mai mult decat in conditii normale. Asadar, dintii si aparatul trebuie curatati cu foarte multa grija.
Trebuie sa extrag dinti permanenti pentru a se obtine spatiu?
Citeodata nu exista spatiu suficient pentru alinierea tuturor dintilor, si atunci se renunta la anumiti dinti permanenti. Medicul iti va spune cand e cazul.
Ce sunt aparatele mobile?
Tratamentele simple pot fi facute cu aparate mobile – placute prevazute cu sirme speciale, care prind aparatul de dinti; aparatele mobile se scot pentru igienizare.
Ce este un aparat fix?
De obicei, dintii trebuie ghidati mai exact decat ar putea fi in cazul folosirii unui aparat detasabil. In aceste cazuri se utilizeaza aparatele fixe. Acestea au inele si brackets lipite temporar pe dinti. Un fir flexibil uneste bracket-urile si permite miscarea dintilor. Intrucat este imposibil ca pacientul sa isi scoata singur aparatul, acesta poarta numele de aparat fix.
Ce sunt aparatele functionale?
Sunt acele aparate care influenteza cresterea oaselor maxilare. Ca sa actioneze, folosesc activitatea musculaturii obrajilor, buzelor, limbii.
Voi avea dureri in timpul tratamentului?
Exista un oarecare disconfort la nivelul dintilor, mai ales imediat dupa activari. Daca tensiunea devine greu de suportat, trebuie sa va adresati medicului ortodont.
Rezultatul obtinut dupa tratament este permanent?
Chiar dupa contentie, este normal ca dintii sa sufere modificari, deci nu exista garantii. Totusi, se intimpla rar ca modificarile sa fie atit de serioase incit sa necesite reluarea tratamentului.
Ce trebuie sa evit in timpul tratamentului?
Obiceiuri rele precum roaderea unghiilor si a creionului intre dinti pot sa duca la desprinderea bracketilor.