Intretinerea protezelor dentare
Pentru persoanele care si-au pierdut mare parte sau chiar toti dintii, una din solutii o reprezinta proteza dentara, o lucrare protetica ce substituie dantura naturala.
Desi arata foarte natural, placa nu va suplini niciodata dantura naturala; actiuni simple precum vorbitul si mestecatul vor trebui reinvatate si ajustate la proteza, lucru ce poate dura si cateva luni. Creierul are nevoie de timp pentru a se adapta utilizarii unei proteze, iar unele persoane au nevoie chiar de hipnoza pentru a se adapta. De asemenea, muschii si limba au nevoie de timp pentru a se obisnui sa sustina proteza.
Proteza totala imediata
In cazul in care aveti nevoie de protezare totala, imediat dupa extractia dintilor se recomanda o proteza temporara, pana la vindecarea completa a gingiilor. Pe masura ce se vindeca, gingiile si oasele se micsoreaza, proteza temporara necesitand ajustari.
Proteza totala
Acestea sunt destinate pacientilor care au pierdut dintii in intregime, sau toti dintii de pe maxilar sau mandibula.
Protezele partiale
Proteza partiala inlocuieste dintii care lipsesc, insa nu acopera tot maxilarul. Aceasta proteza contine un cadru metalic, cu dinti de plastic si zone de gingie. Cadrul metalic este ancorat de dintii naturali prin doua tipuri de atasamente: cleme metalice si sisteme de ancorare de precizie. Clemele metalice sunt in forma de C, I si Y, iar sistemele de ancorare de precizie se potrivesc precum o „cheie” in „broasca”. „Cheia” se afla pe proteza, iar „broasca” pe coroana de pe dinte.
Protezele partiale pot fi mobile sau fixe. Cele mobile pot fi indepartate cu usurinta si sunt fixate cu clame metalice, iar cele fixe, numite si punti, sunt cimentate. Puntile sunt preferate protezelor partiale deoarece sunt mai comfortabile si arata mai natural, insa sunt mai scumpe si dintii de care sunt ancorate trebuie sa fie sanatosi.
Recomandari pentru ingrijirea protezei
Protezele mobile se scot in timpul noptii, pentrua lasa gingiile sa se „odihneasca”. In acest timp tineti proteza in apa sau solutie dezinfectanta; nu o lasati sa se usuce. Gura se clateste cu apa de gura dezinfectanta, cel putin o data pe zi.
Daca proteza nu mai este fixa pe gingie sau daca se defecteaza, consultati medicul. Proteza se poate deforma daca este lasata mult timp in apa calda.
Intotdeauna manevrati proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa. Daca o scapati, se poate sparge.
Nu lasati proteza sa se usuce. Când nu o purtati, tineti-o intr-o solutie speciala pentru curatat proteze sau in apa curata. Nu folositi apa calda, pentru ca o poate deforma.
Periajul zilnic al protezei va inlatura resturile alimentare si placa bacteriana si va impiedica patarea acesteia. Proteza poate fi curatata de medic prin detartraj ultrasonic, insa acesta nu elimina necesitatea unui periaj zilnic complet.
Periati-va gingiile, limba si palatul in fiecare dimineata cu o periuta moale, inainte de fixarea protezei. Astfel veti stimula circulatia in tesuturi si veti indeparta placa bacteriana.
Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adresati-va medicului dentist. Nu incercati sa o reparati singur(a), pentru ca se poate distruge definitiv.