E simplu ca spalatul pe dinti. Sigur ati auzit macar o data expresia. Cu siguranta nu ati auzit pana acum pe cineva sa spuna ca ceva e simplu ca alesul pastei de dinti. Nici nu prea ati avea cum. Daca doar te uiti la rafturile dedicate din supermarket, alegerea pastei de dinti devine o chestiune la fel de complicata ca intelegerea felului in care isicapata valoarea monedele virtuale. De ceva vreme, un nou tip de pasta de dinti a mai complicat putin alegerile noastre: pasta de dinti cu carbune.
La ce ajuta pasta de dinti cu carbune?
Parerile specialistilor sunt impartite cand vine vorba despre pasta de dinti cu carbune. Unii medici stomatologi sunt fanii ei, o considera extrem de eficienta, altii sunt total impotriva acestui produs, pe care il catalogheaza drept extrem de abraziv, iar o alta parte a lumii medicale spune ca pasta de dinti cu carbune e ca apa sfintita – nici nu te ajuta, dar nici nu te incurca.
Ce stim sigur despre pasta de dinti cu carbune?
Spre deosebire de sare, carbunele nu este atat de abraziv si, datorita calitatilor sale de absorbtie, poate ajuta la tinerea sub control a halitozei (mirosului neplacut). In Africa carbunele este inca folosit pentru curatarea danturii din simplul motiv ca pasta de dinti e greu de gasit.
Carbunele, atunci cand e activat, are o capacitate de absorbtie extrem de ridicata. In 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii a trecut carbunele activ pe lista tratamentelor eficiente pentru otravire sau supradoza. De atunci, substanta a tot fost promovata pentru „curatare interna”, scaderea in greutate, reducerea flatulentei siscaderea nivelului de colesterol.
In septembrie 2017, 3 doctori in medicina dentara au publicat in The Journal of the American Dental Association (JADA) un studiu care comprima rezultatele a 118 studii clinice si articole stiintifice despre pasta de dinti cu carbune.
Doar 2 dintre cercetarile citate concluzionau ca aceasta pasta de dinti ar putea reduce aparitia cariilor, in timp ce alte 3 vorbeau despre sustineau rezultate total opuse: favorizeaza aparitia cariilor si distruge smaltul dintilor. Cele mai multe reclame pentru pasta de dinti cu carbune vorbesc despre eficienta antibacteriana, antifungica, antivirala si despre detoxifiereacavitatii bucale, dar, niciun studiu stiintific pana la aceasta ora nu a demonstrat aceste lucruri.
Cu alte cuvinte, pana la aceasta ora lumea medicala inca nu s-a pronuntat clar daca pasta de dinti cu carbune e buna sau rea, sunt necesare studii clinice serioase pana cand vom sti precis. Deci, singurul lucru 100% sigur e ca nu suntem siguri si ca e nevoie de… prudenta.
Totusi, au stomatologii vreun sfat legat de pasta de dinti cu carbune?
In mai multe concluzii ale studiilor stiintifice pe aceasta tema apare recomandarea ca stomatologii sa le indice pacientilor sa foloseasca pasta de dinti sporadic, mai ales dupa tratamentele de albire a dintilor sau detartraj.
Nairn Wilson, profesor emerit de stomatologie la King’s College din Londra a facut si o lista de sfaturi practice.
- cine vrea sa cumpere o astfel de pasta de dinti sa citeasca atent eticheta; absenta florului din compozitie e semn clar ca pasta nu va ajuta la albirea danturii, chiar daca reclama promite asta;
- folosirea acestei paste de dinti ar putea strica aspectul coroanelor sau fatetelor abia puse: particule mici raman in spatii milimetrice si dau aspect de linii negre, total inestetice;
- nu indeparteaza petele de pe dinti, dar folosite imediat dupa albire sau detartraj, pot prelungi efectul tratamentului pentru o scurta perioada;
- pentru ca are calitati absorbante foarte ridicate, micsoreaza eficienta celorlalte substante din compozitie care in mod normal ar albi dintii si le-ar intari smaltul;
- astfel de paste de dinti sunt recomandate a fi folosite pe timp limitat.
Chiar daca nu avem suficiente date stiintifice legate de eficienta si efectele adverse ale pastei de dinti cu carbune, din toate studiile de pana acum reiese ca, la fel ca in alimentatie, moderatia este cheia. Daca nu facem o obisnuinta de 365 de zile pe an din folosirea ei, nu are cum sa ne afecteze dantura. Dar, daca ne gandim ca statisticile europene indica faptul ca in Romania consumul mediu e de doar un tub de pasta de dinti pe an pe cap de locuitor, noi parem oricum in siguranta.