Un pivot dentar este una dintre solutiile abordate pentru restaurarea anatomiei unui dinte si consecutive, a completarii arcadei dentare.
Este bine cunoscut faptul ca pierderea unui dinte sau a mai multor dinti poate determina modificari ale structurii faciale. Exista repercursiuni atat la nivel de estetica faciala, cat si la nivel de functie – masticatie.
Desi pare un proces dureros si invaziv, in realitate este una dintre solutiile pentru restaurarea si conservarea unui dinte.
Ce este un pivot dentar?
Un pivot dentar este un dispozitiv protetic care completeaza pierderea de substanta dentara in cazul unor leziuni majore.
Medicul stomatolog poate recomanda aplicarea unui pivot dentar, care va fi acoperit ulterior de o coroana dentara – elementul care reda in final anatomia pierduta a dintelui.
Pivotul dentar se mai numeste si dispozitiv corono-radicular si se aplica doar in conditiile existentei unui tratament endodontic corect.
Un pivot dentar este compus din doua parti:
- Componenta radiculara (profunda), fixata la nivelul canalului radicular (radacina dintelui) – care detine deja un tratament endodontic.
- Componenta externa (coronara), ce vine in continuarea celei radiculare, are forma unui dinte slefuit si constituie “bontul artificial”
In ce situatii devine necesar pivotul dentar?
Pivotul dentar este recomandat de medicii dentisti in mai multe situatii, insa cel mai frecvent atunci cand partea coronara lipseste, dar radacina dintelui se poate conserva.
Situatii care necesita aplicarea unui pivot dentar:
- Coroana dentara sufera distructii masive;
- Coroana dintelui nu este complet distrusa, dar peretii dintelui sunt foarte subtiri;
- Fracturarea accidentala a unui dinte;
Cimentarea si adaptarea pivotului nu constituie o procedura dureroasa.
Pentru aplicarea unui pivot dentar, dintele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:
- Sa nu fie mobil;
- Sa nu fie simptomatic/dureros;
- Sa fie tratat endodontic corect;
- Sa nu prezinte leziuni parodontale sau de alta natura (fracturi);
Decizia de aplicare a pivotului dentar este luata de medic si comunicata pacientului.
De cate tipuri poate fi un pivot dentar?
In functie de procesul de fabricatie a unui pivot, acesta poate fi introdus in canal prin insurubare (pivot prefabricat), tehnica si material mai putin utilizate in prezent. O alta metoda este prin cimentare (pivot din material fotopolimerizabil), metalici sau din fibra de sticla.
Deteriorarea structurii dentare poate fi prevenita printr-o igiena orala corespunzatoare si vizita anuala la stomatolog.
Daca esti deja in punctul in care ai nevoie de un tratament sau lucrare protetica, vino la clinica Trident pentru servicii la cel mai inalt nivel.