Programează-te

Probleme de ortodontie – cand apar si cum se trateaza?

Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu indreptarea si repozitionarea dintiilor. In cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic consta in folosirea unui aparat dentar care indreapta dintii si ii readuce in pozitia normala.

Ce inseamna sa ai probleme de ortodontie?

Problemele de ortodontie se refera la pozitia incorecta a dintilor. Dintii crescuti strambi, care dau un rezultat inestetic si care pot afecta functia de masticatie, fac parte din sfera de interes a medicului ortodont.

Ortodontia se ocupa cu prevenirea si corectarea dintilor aliniati gresit. Scopul tratamentului ortodontic este dublu: functional si estetic. Dintii strambi, pe langa faptul ca ofera un zambet inestetic si o forma anormala a maxilarului (care la randul sau modifica structura fetei), pot afecta si functia de masticatie, care poate avea repercusiuni asupra sanatatii generale a pacientului.

pozitie corecta a dintilor presupune o muscatura corecta. Acest lucru se intampla atunci cand arcada maxilara se suprapune perfect pe cea mandibulara. Atunci cand muscatura nu este corecta, dintii au un contact redus, ceea ce provoaca tocirea sau fracturarea lor și aparitia cariilor.

Cand si de ce apar problemele de ortodontie?

Problemele de ortodontie pot fi mostenite genetic sau dobandite in timpul copilariei. Pe cale genetica, o persoana poate sa mosteneasca o serie de trasaturi faciale sau dentare, precum: dinti mai lati sau mai mici, un numar de dinți mai mare sau mai mic decat cel normal, cresterea in exces a mandibulei, etc.

In cazul problemelor de ortodontie dobandite, medicii specialisti se refera la ele sub numele de obiceiuri vicioase si pot fi: suptul degetelui peste varsta de 1 an, interpunerea unor obiecte intre dinti, mai ales in perioada lor de crestere (ex: creioane), roaderea unghiilor sau dormitul in aceeasi pozitie. O alta cauza care duce la formarea unor dinti strambi este pierderea precoce a dintilor de lapte, mai ales in urma cariilor.

De aceea, medicii ortodonti recomanda ca prima vizita a unui copil in cabinetul stomatologic sa fie in jurul varstei de 3 ani, pentru a evita complicatii de ortodontie ulterioare.

Probleme ortodontice frecvente

1. Compresia de maxilar – inclinarea accentuata a dintilor superiori. De cele mai multe ori, apare la copiii cu probleme din sfera ORL si este asociata cu problemele de respiratie.

2. Ocluzie inversa – crestere in exces a maxilarului inferior (mandibula).

3. Ocluzie adanca – dintii frontali de sus sunt mai lungi decat cei de jos si pot atinge gingia in timpul muscaturii.

4. Ocluzie deschisa – dintii frontali de sus si de jos nu se ating deloc in timpul muscaturii.

5. Inghesuire dentara – nu exista loc de aliniere dentara; dintii sunt inghesuiti, fie pentru ca sunt prea mari, fie pentru ca oasele maxilare sunt prea mici.

6. Spatiere dentara – spatiu prea mare intre dinti (strungareata).

Probleme ortodontice frecvente

Tratamentul ortodontic isi propune sa corecteze anomaliile descrise mai sus cu ajutorul aparatului dentar. Indiferent de aparatul dentar ales, important este sa respecti pasii tratamentului si sa tii cont de recomandarile medicului ortodont. Tratamentul ortodontic este personalizat si poate sa dureze de la cateva luni la cativa ani.

Descarca aici ghidul nostru despre aparatul dentar.

Scopul tratamentului ortodontic este acela de a indrepta dinții, atat pentru obtinerea unei ocluzii functionale, cat si pentru dobandirea unui zambet frumos.

Daca ai nevoie sa iti indrepti dintii sau vrei sa te asiguri ca cel mic va avea dinti aliniati la maturitate, te asteptam la un consult de ortodontie la clinica Trident. Impreuna, faurim bucurie!