Programează-te

Proteze dentare mobile – ce sunt și când pot fi purtate

Asociem ideea de proteză dentară cu persoanele vârstnice, la care problemele dentare grave apar și din cauza vârstei. Însă, în practica stomatologică, sunt mulți pacienți care au nevoie de proteză dentară fără să aibă o vârstă înaintată. Acest lucru se întâmplă din cauza unei igiene orale precare, a unor accidente grave sau a unor modificări la nivelul dinților și maxilarelor.

Crezi că ai nevoie de proteze dentare mobile? Află ce sunt și când pot fi purtate.

proteze-dentare-mobile

De ce avem nevoie de proteze dentare mobile?

În cazul persoanelor care suferă de edentație (lipsa totală sau parțială a dinților), proteza dentara fixa sau mobile este cea mai simplă soluție pentru a-și recăpăta zâmbetul și funcția masticatorie. În cazul alimentelor solide, recomandăm reintroducerea lor treptată în dietă, până când pacientul se obișnuiește cu “noua” dantură. Masticația se va realiza pe ambele părți, într-un ritm încet și cu buzele închise.

O proteză dentară mobilă devine o soluție atunci când lipsa dinților și a structurii osoase nu face posibilă inserarea implanturilor și realizarea unei punți dentare.

Ce sunt protezele dentare mobile?

Proteza dentară mobilă  sau “placa dentară” se sprijină direct pe gingie și pe osul maxilarului.

Protezele dentare mobile pot fi de două feluri: parțiale sau totale. Proteza mobilă totală înlocuiește întreaga arcadă dentară, în timp ce proteza mobilă parțială înlocuiește dinții lipsa si se prinde de dinții vecini breșei edentate cu ajutorul capselor, culiselor sau croșetelor, în funcție de alegerea medicului stomatolog.

Protezele mobile parțiale pot fi construite din material acrilic +/- metal (crom-cobalt). Cele care au in construcție și metal, numite și proteze scheletate sunt mai confortabile pentru pacient, datorită faptului că acoperă o suprafață mai mică din suportul muco-osos și nu afectează gustul.

Proteza se realizează după consultul medicului dentist și ampretarea zonei care necesită protezarea. Amprenta ajunge în laboratorul de tehnică dentară unde tehnicianul urmărește toate etapele necesare realizării lucrării dentare. Produsul final se aplica pe gingia și structura osoasă care susțineau dinții naturali.

Realizarea unui proteze poate dura și câteva luni de la prima vizită la cabinetul medicului dentist, mai ales dacă este necesară în prealabil scoaterea dinților bolnavi și refacerea gingiilor.

Cum ai grijă de proteza ta dentară

De la clinica Trident pleci nu numai cu o proteză creată special pentru tine, dar și cu indicații de la medicul tău dentist în privința mentenanței acesteia și a igienei tale dentare.

Proteza dentară mobilă se spală cu o periuță neabrazivă, după fiecare masă. În timpul nopții, când nu este purtată, se ține într-un bol cu apă, în care se dizolvă o tabletă de curățare specială, cu proprietăți de dezinfectare. Pentru pacienții mai flexibili care pot suporta proteza și în timpul somnului, recomandăm purtarea ei și în această perioadă de timp. Astfel, pacientul se va obișnui mai rapid cu prezența unui corp străin în cavitatea sa bucală.

Protezele dentare mobile pot provoca inflamații gingivale sau diferite leziuni ale mucoasei, în perioada de adaptare. Pentru a evita o astfel de situație, sunt necesare controalele la medicul dentist, o igienă perfectă a protezei și a cavității orale. În unele cazuri, este necesară folosirea unei creme adezive, atunci când suportul osos nu mai este suficient pentru sprijinul protezei dentare.

Tipuri de proteze dentare mobile

Pentru orice tip de problemă dentară, noi avem soluția. Vă așteptăm la clinica Trident pentru a primi cel mai bun tratament dentar posibil și pentru a crea împreună cele mai moderne proteze dentare mobile.
Cu ajutorul medicilor de la Trident, poți să ai un zâmbet sincer și cu dinți falși.