Programează-te
UK Flag

Ptialismul

Timp de citit: 2 min Publicat pe: 06.10.2015 Autor: adelina

Ptialismul se activeaza odata cu prezenta unor leziuni la nivelul gurii, al esofagului, al faringelui, a prezentei unor boli neuronale si altor infectii. Saliva are un rol bine determinat in interiorul cavitatii bucale si contribuie la mentinerea echilibrului in organism. Insa, atunci cand gura secreta o cantitate in exces de saliva, suferiti de ptialism. Aceasta afectiune apare ca o reactie de aparare a organismului in fata unei alte tulburari.

Cum afecteaza ptialismul un pacient

Desi pare o afectiune usoara, ptialismul ridica probleme uneori stanjenitoare pentru cel sau cea care se lupta cu saliva in exces. Aceasta manifestare poate sa duca la pierderi de saliva, in momentele cand pacientul vorbeste sau dificultati de inghitire a salivei in cantitati mari. Salivarea in exces este si un semnal al unei sarcini, al afectiunilor hepatice si al ulcerelor bucale. Atunci cand este depistat, pasul urmator este ca stomatologul sa efectueze analize pana cand se determina cauza acestuia.

Excesul de saliva duce si la o schimbare a consistentei acesteia si este, uneori, indiciu al contactului cu substante toxice si al unui tratament medicamentos pe o perioada prea indelungata. O consultatie la Clinica Trident va va lamuri imediat despre cauza ptialismului.

Specialistii nostri vor analiza consistenta salivei dumneavoastra si vor masura cantitatile. Totodata, vor decide daca motivul aparitiei ptialismului tine de cabinetul stomatologic sau este rezultatul unei afectiuni neurologice. In clinica noastra veti gasi un personal profesionist, energic, care va va intocmi o schema de tratament medicamentos pentru factorul care a declansat ptialismul. Astfel, si cantitatea de saliva secretata se va echilibra, pe masura ce medicamentele isi fac efectul. Ca o metoda suplimentara de eliminare a salivei, va puteti spala pe dinti sau va puteti clati gura.

Ptialismul nu este o afectiune independenta, ci dezvoltarea sa este proportionala cu extinderea afectiunii care a generat-o. Insa, de multe ori, aceasta nu e cunoscuta. Singurul simptom pe care pacientul il observa este disconfortul dat de faptul ca organismul sau secreta saliva in exces. Odata cu reechilibrarea nivelului de saliva din corp se va modifica si procesul de digestie si inmuiere a alimentelor, de care se ocupa saliva.

Actualizat pe: 06.10.2015
Share pe: