Vreau o programare

Radiografie dentara: ce este si de cand ai nevoie de ea?

 

radiografie-dentara

O radiografie dentara este un instrument valoros in stomatologie, reprezentand o imagine a dintilor pacientului, pe baza careia medicul stomatolog evalueaza sanatatea orala. Radiografia dentara este o componenta esentiala in evaluarea starii de sanatate orala a unui pacient. 

Prin radiografie dentara, medicul stomatolog poate sa examineze zonele dintilor care nu sunt accesibile cu ochiul liber. Aceasta metoda permite unui stomatolog sa investigheze, cu precizie, problema dentara a pacientului, astfel incat sa poata furniza cele mai bune optiuni de tratament.

Cand ti se solicita o radiografie dentara?

Orice stomatolog isi doreste sa ofere pacientilor sai cea mai buna abordare de tratament si cele mai potrivite solutii de ingrijire. De aceea, o radiografie dentara ofera suportul necesar stomatologului in diagnosticul si tratamentul problemelor dentare, inainte ca acestea sa se agraveze. 

Daca, dupa ce examineaza in intregime dantura pacientului, folosindu-se de radiografie dentara, medicul stomatolog nu identifica probleme de crestere a dintilor sau carii ascunse, pacientul se poate relaxa. Stomatologul a apelat la cele mai bune si moderne metode pentru a verifica problemele dentare, in profunzime.

Astfel, o radiografie dentara faciliteaza abordarea stomatologica, in mai multe situatii:

  • In detectarea infectiilor sau a inflamatiilor dentare.
  • In evaluarea starii parodontale a pacientului.
  • Pentru descoperirea cariilor interdentare sau a celor aparute sub obturatii.
  • In vederea identificarii unor fisuri sau a unor anomalii. 
  • Identificarea dintilor in curs de eruptie sau a celor neerupti.
  • Cu scopul vizualizarii morfologiei radiculare (a radacinilor unui dinte), inainte de o extractie sau de efectuarea unui tratament endodontic.
  • In vederea identificarii traumatismelor endodontice.
  • Pentru evaluarea, pregatirea si fixarea implanturilor dentare, a protezelor sau a aparatelor ortodontice

Printr-o radiografie dentara, stomatologul capata abilitatea sa vada intre dintii si in interiorul dintilor pacientilor. Totodata, acesta are acces sa vada radacina dintilor, oasele aflate sub gingie. 

Desi cariile aparute la suprafata dintilor sunt usor de observat, cu ochiul liber, nu se poate spune acelasi lucru si despre cariile care se formeaza intre dinti si care pot sa fie descoperita doar prin radiografie dentara.

O radiografie dentara poate sa dezvaluie probleme complicate, abcese, boli parodontale, pierdere osoasa, precum si starea canalelor radiculare, a plombelor si a puntilor dentare. 

Identificarea precoce a acestor probleme de sanatate orala face ca tratamentul sa fie mai putin invaziv si dureros.

Tipuri de radiografie dentara

Radiografie cu film muscat: aceasta implica muscatura pe un suport din plastic si ofera o imagine atat a dintilor de sus, cat si a celor de jos. Este folosita, de regula, in identificarea cariilor dintre dinti.

Radiografie dentara panoramica (numita si ortopantomograma sau OPG): se recomanda la consultul stomatologic initial. Ofera o imagine de ansamblu a tuturor dintilor si a raportului acestora cu formatiunile anatomice vecine. Măreste cu 25-35%.

Radiografie retroalveolara (periapicala): aceasta forma de radiografie este mai simpla, mai usor de realizat, chiar si in cabinet. Stomatologul o recomandata, in multe cazuri, pentru ca ofera informatii detaliate despre o parte dintre dinti.

Radiografie ocluzala: recomandata mai rar, dar necesara in anumite situatii.

Radiografie dentara digitala plana: aceasta este realizata cu ajutorul unui aparat radiologic de noua generatie, in care filmul dentar este inlocuit cu un senzor, imaginile fiind transmite catre calculator.

Radiografie dentara: exista riscuri?

Deși radiografiile dentare implica un oarecare nivel de radiatie, acesta este foarte scazut, astfel incat este considerat sanatos, deopotriva pentru adulti si copii. Daca stomatologul foloseste radiografie dentara digitala, in locul celei pe film, riscul de radiatie este cu atat mai redus. 

  • Printr-o radiografie dentara, nu se depaseste o dozare a radiatiilor similara cu cea produsa de un televizor in cateva ore de vizionare.
  • Tehnologia a evoluat foarte mult in acest domeniu, astfel incat radiatiile au fost reduse cu 80%. 
  • In plus, cu procedurile actuale de siguranta, cum ar fi purtarea unui sort de protectie din plumb in timpul radiografiei dentare, corpul este protejat de radiatii inutile. In felul acesta, se permite razelor X sa se concentreze doar pe locul in cauza, cantitatea de radiatii fiind neglijabila. De exemplu, drumul de la iesirea dintr-o institutie pana la locul de parcare, intr-o zi cu soare, emana mai multa radiatie decat razele X digitale dintr-o radiografie dentara.
  • Atentie, sarcina este o exceptie! Femeile insarcinate, sau care suspecteaza o sarcina, sunt sfatuite sa evite orice forma de radiografie, deoarece este considerata daunatoare pentru fetus, mai ales in primele doua trimestre de sarcina. Se poate realiza  o radiografie dentara la o pacienta insarcinata doar daca este strict necesara pentru un diagnostic și starea de sanatate a pacientei este amenintata, iar procedura nu suporta amanare.

Pregatirea pentru radiografie

Nu sunt necesare pregatiri speciale, inainte de o radiografie dentara. Totusi, ce ar fi necesar sa faci este sa mentii o igiena orala optima, inainte sa te prezinti la cabinet. In acest fel, asiguri un mediu igienic de realizare a procedurii. 

Vrei sa afli mai multe despre radiografiile dentare? Programeaza o vizita la Clinica Trident. Impreuna vom discuta despre optiunile de tratament si ingrijire pe care le ai la dispozitie, inclusiv radiografiile dentare.

Suna acum pentru o programare: 031 005 0921

Last Updated on 10 august 2022

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2023 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog