Programează-te

Radiografie dentara: ce este si de cand ai nevoie de ea?

radiografie dentara, imagine marita

O radiografie dentara este un instrument valoros in stomatologie, reprezentand o imagine a dintilor pacientului, pe baza careia medicul stomatolog evalueaza sanatatea orala. Radiografia dentara este o componenta esentiala in evaluarea starii de sanatate orala a unui pacient. 

Prin radiografie dentara, medicul stomatolog poate sa examineze zonele dintilor care nu sunt accesibile cu ochiul liber. Aceasta metoda permite unui stomatolog sa investigheze, cu precizie, problema dentara a pacientului, astfel incat sa poata furniza cele mai bune optiuni de tratament.

Cand ti se solicita o radiografie dentara?

Orice stomatolog isi doreste sa ofere pacientilor sai cea mai buna abordare de tratament si cele mai potrivite solutii de ingrijire. De aceea, o radiografie dentara ofera suportul necesar stomatologului in diagnosticul si tratamentul problemelor dentare, inainte ca acestea sa se agraveze. 

Daca, dupa ce examineaza in intregime dantura pacientului, folosindu-se de radiografie dentara, medicul stomatolog nu identifica probleme de crestere a dintilor sau carii ascunse, pacientul se poate relaxa. Stomatologul a apelat la cele mai bune si moderne metode pentru a verifica problemele dentare, in profunzime.

Astfel, o radiografie dentara faciliteaza abordarea stomatologica, in mai multe situatii:

Printr-o radiografie dentara, stomatologul capata abilitatea sa vada intre dintii si in interiorul dintilor pacientilor. Totodata, acesta are acces sa vada radacina dintilor, oasele aflate sub gingie. 

Desi cariile aparute la suprafata dintilor sunt usor de observat, cu ochiul liber, nu se poate spune acelasi lucru si despre cariile care se formeaza intre dinti si care pot sa fie descoperita doar prin radiografie dentara.

O radiografie dentara poate sa dezvaluie probleme complicate, abcese, boli parodontale, pierdere osoasa, precum si starea canalelor radiculare, a plombelor si a puntilor dentare. 

Identificarea precoce a acestor probleme de sanatate orala face ca tratamentul sa fie mai putin invaziv si dureros.

Tipuri de radiografie dentara

Radiografie cu film muscat: aceasta implica muscatura pe un suport din plastic si ofera o imagine atat a dintilor de sus, cat si a celor de jos. Este folosita, de regula, in identificarea cariilor dintre dinti.

Radiografie dentara panoramica (numita si ortopantomograma sau OPG): se recomanda la consultul stomatologic initial. Ofera o imagine de ansamblu a tuturor dintilor si a raportului acestora cu formatiunile anatomice vecine. Măreste cu 25-35%.

Radiografie retroalveolara (periapicala): aceasta forma de radiografie este mai simpla, mai usor de realizat, chiar si in cabinet. Stomatologul o recomandata, in multe cazuri, pentru ca ofera informatii detaliate despre o parte dintre dinti.

Radiografie ocluzala: recomandata mai rar, dar necesara in anumite situatii.

Radiografie dentara digitala plana: aceasta este realizata cu ajutorul unui aparat radiologic de noua generatie, in care filmul dentar este inlocuit cu un senzor, imaginile fiind transmite catre calculator.

Radiografie dentara: exista riscuri?

Deși radiografiile dentare implica un oarecare nivel de radiatie, acesta este foarte scazut, astfel incat este considerat sanatos, deopotriva pentru adulti si copii. Daca stomatologul foloseste radiografie dentara digitala, in locul celei pe film, riscul de radiatie este cu atat mai redus. 

Pregatirea pentru radiografie

Nu sunt necesare pregatiri speciale, inainte de o radiografie dentara. Totusi, ce ar fi necesar sa faci este sa mentii o igiena orala optima, inainte sa te prezinti la cabinet. In acest fel, asiguri un mediu igienic de realizare a procedurii. 

Vrei sa afli mai multe despre radiografiile dentare? Programeaza o vizita la Clinica Trident. Impreuna vom discuta despre optiunile de tratament si ingrijire pe care le ai la dispozitie, inclusiv radiografiile dentare.