Există peste 100 de tipuri de antibiotice, toate acționând în același mod: distrug bacteriile sau stopează înmulțirea lor, lăsând sistemul imunitar sa le distruga. În practica stomatologică, recomandarea unui tratament pe bază de antibiotice se face în caz de urgență (abcesul dentar) sau preventiv.
Care sunt semnele abcesului dentar?
Abcesele apar adeseori din cauza igienei precare, bacteriile din gură putând să se extindă către gingii, obraji, gât sau limbă și chiar la nivelul maxilarelor sau a oaselor feței.
Semnele abcesului dentar sunt:
– durere pulsatilă, în special în timpul masticației sau la atingerea dintelui;
– inflamarea gingiilor;
– un gust neplăcut în gură;
– o umflătură asemănătoare unui coș pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limbă, în apropierea dintelui;
– puroi consistent de culoare galbenă sau chiar sânge;
– dificultăți la deschiderea a gurii sau la înghițire;
– o ușoară stare febrilă
În cazul simtomelor de mai sus, medicul stomatolog recomandă un antibiotic pentru a reduce infecția și va drena puroiul. Antibioticele pot fi folosite și preventiv, de exemplu pentru a evita apariția infecțiilor înaintea unor intervenții chirurgicale stomatologice. De asemenea, se pot administra și în cazuri de extracții dentare, implanturi dentare, proceduri din parodontologie și infecții endodontice.
Antibioticele trebuie luate doar la recomandarea medicului dentist. Timpul de administrare este de minimum 5 zile. Chiar dacă pacientul se simte mai bine după 1-2 zile de administrare, el trebuie să continue tratamentul recomandat, respectând dozajul și frecvanța prescrise de medicul stomatolog.
Principalul risc al administrării de antibiotice este apariția unei reacții alergice manifestate prin erupții cutanate, frisoane sau dispepsie (tulburări de digestie). Nu se indică administrarea antibioticelor pe stomacul gol. Se recomanda consumul de alimente și apoi administrarea dozelor terapeutice.