Organismul nostru pare uneori că ne joacă feste. Una dintre problemele deranjante, care ne face să ne retragem și să ne separăm tot mai mult de cei din jurul nostru este salivarea abundentă. Numită și hipersalivație, ptialism sau sialoree, această condiție are, de obicei, caracter temporar.
Hipersalivația poate avea mai multe cauze, de la proteze dentare noi, nefixate corespunzător, la infecții, anumite medicamente sau, în unele cazuri, chiar sarcina. Pentru a elimina disconfortul creat de aceasta este necesar ca, în momentul în care observăm o cantitate mai mare de salivă, să apelăm la ajutorul unui medic. Acesta poate descoperi cauza și crea un plan de tratament corect, oferindu-ne totodată și sfaturile de îngrijire necesare.
Care este rolul salivei?
Înainte de a prezenta mai multe informații despre sialoree, este important să cunoaștem rolul salivei. Aceasta este un lichid incolor, cu o vâscozitate ce variază în funcție de proveniență și condiții de excreție. Cantitatea de salivă produsă de o persoană într-o zi este situată între 100 și 1500 de ml, în perioada de ingestie aceasta fiind mai scăzută, iar în timpul somnului fiind extrem de redusă, ajungând la 0,05 ml/minut.
Saliva are multiple roluri, dintre care:
- determină îmbibarea alimentelor pe măsură ce acestea sunt pregătite mecanic;
- are acțiune lubrifiantă, favorizând masticația, fonația și alunecarea bolului alimentar;
- declanșează digestia chimică a amidonului din alimente;
- curăță reziduurile alimentare și umectează continuu mucoasa, menținându-i troficitatea;
- menține integritatea structurală a smalțului și a dentinei;
- reduce acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților etc.
Atât anumite afecțiuni, cât și anumite alimente sau medicamente, pot modifica cantitatea de salivă secretată. Atunci când este într-o cantitate foarte mică, problema poartă numele de xerostomie, iar când este într-o cantitate prea mare, sialoree (hipersalivație).
Care sunt cauzele hipersalivației?
Salivarea abundentă, după cum am menționat mai sus, este de regulă o problemă temporară, care nu ar trebui să ne alarmeze foarte tare. Însă, în cazul în care problema persistă, iar cantitatea de salivă secretată este foarte mare, este recomandat să se apeleze la ajutor de specialitate. De regulă, se recomandă vizitarea medicului stomatolog, dar se poate apela și la medicul de familie sau la un medic generalist.
Dintre factorii care declanșează salivarea abundentă se pot menționa:
- afecțiuni ale tractului gastro-esofagian cum ar fi ulcerul duodenal sau amigdalită;
- erupțiile dentare, în cazul celor mici, care produc o inflamație a mucoasei;
- protezele totale, după aplicare și până la acomodarea organismului cu ele;
- ingerarea unor substanțe toxice;
- paralizii ale unor nervi cranieni;
- probleme endocrinologice: hipertiroidismul și hipotiroidismul;
- anumite medicamente, cum ar fi antipsihoticele și anticonvulsivele;
- anumite afecțiuni la nivelul faringelui sau la nivelul gurii;
De asemenea, există anumite boli care au un impact major asupra coordonării musculare, putând să reducă capacitatea de înghițire sau de menținere a salivei. Dintre acestea pot fi menționate: demența, scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, sindromul Down, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, autismul etc.
Hipersalivația este destul de des întâlnită în sarcină. Foarte multe femei se confruntă cu acest fenomen deranjant, însă în episoade sporadice, îndeosebi în primul și în al treilea trimestru, când au loc fluctuații hormonale mai bruște. Salivarea abundentă nu trebuie privită însă ca fiind un pericol, ea fiind inofensivă pentru mamă și copil.
Cum se tratează hipersalivația?
În tratamentul salivației abundente, cea mai importantă etapă este depistarea factorului declanșator. Odată depistată cauza, se poate crea un plan de tratament corect, care va conduce și la eliminarea acestei probleme neplăcute.
Fiind o afecțiune care se manifestă la nivelul cavității orale, hipersalivația este de regulă depistată de către medicul dentist. Astfel, în momentul în care se observă o cantitate crescută a salivei secretate sau se întâmpină probleme de deglutiție, este recomandată o programare la un cabinet stomatologic recunoscut pentru calitatea serviciilor pe care le oferă.
Pacientul va trebui să ofere medicului toate informațiile necesare depistării corecte a cauzei hipersalivației, inclusiv despre tratamentele medicamentoase pe care le urmează și alte boli cu care a fost diagnosticat. Apoi, specialistul va efectua controlul endobucal, căutând afte, infecții sau alte patologii. Desigur, dacă pacientul a beneficiat în trecut de un tratament cu proteză dentară, va fi necesară verificarea stării acesteia.
Dacă originea hipersalivației este de natură orală, atunci medicul va trata afecțiunile, urmând ca la scurt timp fluxul salivar să se corecteze. Însă, dacă originea nu este dentară, pacientul va fi îndreptat către un medic specialist pe o altă ramură medicală, în funcție de informațiile obținute în urma anamnezei.
Îngrijirea danturii joacă, de asemenea, un rol deosebit de important în ceea ce privește tratarea salivației abundente. De aceea, se recomandă vizite periodice la medicul stomatolog, acesta din urmă putând oferi cele mai pertinente sfaturi privind menținerea sănătății orale.