Programează-te
UK Flag

Trismusul dentar – un semn că trebuie să ceri de urgență ajutorul unui specialist

Trismusul-dentar

Termenul de trismus este destul de puțin cunoscut și, totuși, este necesar să fie înțeles mai în detaliu. Trismusul, întâlnit adesea și ca trismus dentar sau trismus maxilar, se poate defini în termeni simpli ca fiind imposibilitatea unei persoane de a deschide gura din cauza contracției mușchilor masticatori. Această contracție este adesea însoțită de durere, putând limita chiar capacitatea de a respira, de aceea este important ca imediat ce este detectată să se apeleze la ajutor de specialitate.

O definire mai exactă a trismusului

După cum a fost menționat și mai sus, trismusul este o condiție medicală ce presupune apariția unui spasm tonic, dureros, al mușchilor masticatori, ce se întinde pe o durată mai mare sau mai mică. Trismusul se mai observă și în alte situații, dintre care se pot menționa:

De asemenea, trismusul mai poate apărea și ca urmare a intoxicației cu stricnină, un analeptic respirator și circular, sau ca intoleranță la anumite medicamente (neuroleptice).

Când trebuie să ajungi, de urgență, la stomatolog?

În ceea ce privește cauzele declanșatoare de natură orală, odată detectate simptomele, pacientul trebuie să apeleze de urgență la un medic stomatolog. Principalele semne care anunță trismusul dentar sunt:

Cu cât spasmele musculare persistă mai mult, cu atât durerea devine mai puternică. De asemenea, se pot observa modificări ale maxilarului în zona afectată, iar dacă este prezentă o infecție, atunci fața și gâtul se pot umfla și poate apărea febra.

În ce constă tratamentul trismusului dentar?

Medicii stomatologi recomandă ca, imediat ce se depistează unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, să se programeze de urgență o vizită la stomatolog.

Ajuns în cabinetul dentar, pacientului i se va completa fișa medicală cu informații referitoare la debut, progresie și radiația durerii, precum și la alte tratamente dentare efectuate în trecut, traumatisme, infecții etc. Apoi, se va efectua examinarea extraorală și intraorală:

În vederea conceperii unui plan de tratament corect, medicul dentist va recomanda efectuarea unei radiografii dentare, panoramică, ocluzală sau digitală plană, iar, în anumite situații, chiar un CT.

În funcție de rezultatele obținute în urma examinării pacientului (inclusiv cele furnizate de radiografie sau CT), se va pune un diagnostic și se va concepe un tratament pentru trismusul dentar.

Acesta vizează în special eliminarea cauzelor care stau la baza declanșării trismusului: extracția dinților afectați și/sau prescripția de antibiotice. În cazul existenței unor traume, medicul stomatolog va trimite pacientul către un specialist în chirurgie oro-maxilo-facială.

Ce trebuie să facă pacientul afectat de trismus dentar?

Medicii dentiști recomandă pacientului care suferă de trismus să urmeze o dietă ușoară, din care să excludă alimentele solide. De asemenea, pentru a facilita procesul de vindecare, nu este indicată mestecarea gumei, mușcarea unghiilor sau încleștarea dinților.

În cazurile severe, pacientul va avea nevoie de ajutorul unui fizioterapeut pentru a-și redobândi rezistența mușchilor maxilarului, exercițiile cele mai des utilizate în acest sens fiind întinderea gâtului și masajul mușchilor masticatori.

Cum, de regulă, trismusul este însoțit de dureri severe, stomatologul va prescrie analgezice, recomandând în anumite situații chiar și terapia prin căldură. Pentru a preveni reapariția acestei condiții medicale, este necesar ca pacientul să mențină o igienă orală bună, să facă exerciții ale mușchilor masticatori și să își maseze mușchii feței.