Vreau o programare

Trismusul dentar – un semn că trebuie să ceri de urgență ajutorul unui specialist

ce este trismusul dentar

Termenul de trismus este destul de puțin cunoscut și, totuși, este necesar să fie înțeles mai în detaliu. Trismusul, întâlnit adesea și ca trismus dentar sau trismus maxilar, se poate defini în termeni simpli ca fiind imposibilitatea unei persoane de a deschide gura din cauza contracției mușchilor masticatori. Această contracție este adesea însoțită de durere, putând limita chiar capacitatea de a respira, de aceea este important ca imediat ce este detectată să se apeleze la ajutor de specialitate.

O definire mai exactă a trismusului

După cum a fost menționat și mai sus, trismusul este o condiție medicală ce presupune apariția unui spasm tonic, dureros, al mușchilor masticatori, ce se întinde pe o durată mai mare sau mai mică. Trismusul se mai observă și în alte situații, dintre care se pot menționa:

 • traumatisme, intervenții chirurgicale și leziuni musculare;
 • inflamația țesutului moale din jurul unui măsele de minte;
 • boli sistemice (de ex. Lupusul);
 • tulburări ale sistemului nervos;
 • existența unui abces peritonsilar;
 • fractură de maxilar, otită sau artrita.
 • este o condiție medicală destul de rară, ce apare de regulă ca principal simptom în cazul tetanosului, la aproximativ 14 zile de la debutul infecției.

De asemenea, trismusul mai poate apărea și ca urmare a intoxicației cu stricnină, un analeptic respirator și circular, sau ca intoleranță la anumite medicamente (neuroleptice).

Când trebuie să ajungi, de urgență, la stomatolog?

În ceea ce privește cauzele declanșatoare de natură orală, odată detectate simptomele, pacientul trebuie să apeleze de urgență la un medic stomatolog. Principalele semne care anunță trismusul dentar sunt:

 • limitarea deschiderii gurii;
 • senzație de disconfort care poate merge până la durere;
 • incapacitatea de a mușca sau mesteca alimente solide;
 • senzația de rigiditate musculară;
 • dificultăți în ceea ce privește deschiderea gurii;
 • durere.

Cu cât spasmele musculare persistă mai mult, cu atât durerea devine mai puternică. De asemenea, se pot observa modificări ale maxilarului în zona afectată, iar dacă este prezentă o infecție, atunci fața și gâtul se pot umfla și poate apărea febra.

În ce constă tratamentul trismusului dentar?

Medicii stomatologi recomandă ca, imediat ce se depistează unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, să se programeze de urgență o vizită la stomatolog.

Ajuns în cabinetul dentar, pacientului i se va completa fișa medicală cu informații referitoare la debut, progresie și radiația durerii, precum și la alte tratamente dentare efectuate în trecut, traumatisme, infecții etc. Apoi, se va efectua examinarea extraorală și intraorală:

 •       se va verifica fasciculația mușchilor vizibili;
 •       se va verifica dacă există o asimetrie facială;
 •       se va măsura deschiderea maximă a gurii;
 •       se vor palpa mușchii masticatori și cei ai gâtului;
 •       se va examina articulația temperomandibulară;
 •       se vor căuta erupții parțiale ale măselelor de minte sau inflamații;
 •       se vor căuta eventuale dizarmonii ocluzale.

În vederea conceperii unui plan de tratament corect, medicul dentist va recomanda efectuarea unei radiografii dentare, panoramică, ocluzală sau digitală plană, iar, în anumite situații, chiar un CT.

În funcție de rezultatele obținute în urma examinării pacientului (inclusiv cele furnizate de radiografie sau CT), se va pune un diagnostic și se va concepe un tratament pentru trismusul dentar.

Acesta vizează în special eliminarea cauzelor care stau la baza declanșării trismusului: extracția dinților afectați și/sau prescripția de antibiotice. În cazul existenței unor traume, medicul stomatolog va trimite pacientul către un specialist în chirurgie oro-maxilo-facială.

Ce trebuie să facă pacientul afectat de trismus dentar?

Medicii dentiști recomandă pacientului care suferă de trismus să urmeze o dietă ușoară, din care să excludă alimentele solide. De asemenea, pentru a facilita procesul de vindecare, nu este indicată mestecarea gumei, mușcarea unghiilor sau încleștarea dinților.

În cazurile severe, pacientul va avea nevoie de ajutorul unui fizioterapeut pentru a-și redobândi rezistența mușchilor maxilarului, exercițiile cele mai des utilizate în acest sens fiind întinderea gâtului și masajul mușchilor masticatori.

Cum, de regulă, trismusul este însoțit de dureri severe, stomatologul va prescrie analgezice, recomandând în anumite situații chiar și terapia prin căldură. Pentru a preveni reapariția acestei condiții medicale, este necesar ca pacientul să mențină o igienă orală bună, să facă exerciții ale mușchilor masticatori și să își maseze mușchii feței.

Sursa foto: pixabay.com

Last Updated on 28 iunie 2019

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2022 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog