Implantul dentar a însemnat o adevărată revoluție în practica stomatologică. El are capacitatea de a înlocui un dinte natural, reușind să-l imite funcțional și estetic până aproape de perfecțiune. Pentru aceasta, demersul terapeutic este adesea unul complex, de multe ori fiind necesare operații premergătoare inserării implantului dentar, dintre care și adiția de os.
Ce presupune o operație de adiție de os și ce rol are?
Pentru ca implantul dentar să poată fi inserat cu succes, este nevoie de o anumită cantitate de os. În anumite situații, destul de des întâlnite în practică, această cantitate este deficitară, mai ales dacă a trecut mai mult timp de la momentul pierderii dintelui sau de la momentul extracției și atunci intervine, ca ultimă soluție, adiția de os. Intervenția, efectuată de un medic specialist în chirurgie oro-maxilo-facială presupune introducerea unei grefe, ce are rolul de a reface cantitatea de os necesară pentru introducerea implantului.
Există mai multe tipuri de grefe folosite în operația de adiție de os. Acestea pot proveni din organismul pacientului (autogrefă) sau din banca de organe, pot fi de origine animală sau obținute în laborator din materiale speciale artificiale.
Specialistul care realizează operația de adiție de os va alege cel mai potrivit tip de grefă pentru fiecare caz în parte, analizând situația clinică a pacientului și va lua în calcul cea mai bună variantă pentru a evita într-o proporție cât mai mare riscul de respingere a adiției de os de către organism.
Cât durează operația de adiție de os?
Realizată în cadrul unei singure ședințe stomatologice, operația de adiție de os durează între 60 și 180 de minute, în funcție de complexitatea intervenției, de cantitatea de os necesară pentru adiție și de tipul grefei. Intervenția se realizează cu anestezie locală, astfel încât pacientul nu simte durere, iar medicul poate comunica permanent cu acesta. În anumite situații, implantul dentar se poate realiza în aceeși ședință cu operația de adiție de os.
Ce presupune recuperarea?
La finalul intervenției de adiție de os, medicul prescrie pacientului un tratament medicamentos menit să-l ajute la recuperarea în condiții de deplin confort. Tratamentul are rol antialgic, pentru controlul durerii după ce efectul anesteziei s-a încheiat, antibiotic pentru prevenirea infecțiilor și antiinflamator pentru controlul inflamației care apare în procesul de refacere după adiția de os.
În același timp, pacientul va adopta un regim alimentar bogat în lichide și alimente moi, va respecta o igienă locală strictă și, pe cât posibil va renunța la fumat, pentru a asigura toate condițiile pentru o bună recuperare.
Care este prețul adiției de os?
La Clinicile Trident din București, specialiștii în chirurgie oro-maxilo-facială au la dispoziție un bloc operator complet echipat la standard de spital. Aici operația de adiție de os se desfășoară în condiții de maximă siguranță și confort pentru pacient.
Prețurile procedurilor le puteți consulta aici. Important de reținut este faptul că implantul dentar este, cu adevărat, o bună investiție în propria sănătate. De aceea este esențial ca acesta să beneficieze de cele mai bune condiții pentru un rezultat pe deplin satisfăcător.
Sunt și alte întrebări legate de adiția de os și implant? O vizită și un consult de specialitate în Clinicile Trident vor fi de mare ajutor pentru a le clarifica!