- Ce este analgosedarea și când e recomandată
- Analgosedarea și alte tipuri de sedare la Trident București
- Cum te pregătești pentru analgosedare?
- Beneficiile analgosedării
- Posibile efecte secundare
- Contraindicații pentru analgosedare și precauții
La Trident, credem că vizita la stomatolog nu trebuie să fie motiv de anxietate, iar tratamentele și intervențiile chirurgicale nu trebuie să fie traumatizante. Orice procedură care presupune durere poate fi efectuată sub anestezie, iar una dintre tehnicile de sedare care anulează și durerea, și teama este analgosedarea sau sedarea intravenoasă (iv). Des folosită, pentru că este minim invazivă și sigură dacă nu există contraindicații, analgosedarea asigură o intervenție lipsită de orice disconfort pentru pacient.
Ce este analgosedarea și când e recomandată
Analgosedarea sau sedarea intravenoasă, este o anestezie superficială, ce presupune administrarea pe cale intravenoasă a unor medicamente analgezice și sedative, care induc o stare de relaxare și de somnolență. Pacientul își menține funcția cardio-respiratorie și poate comunica cu medicul pe toata durata intervenției, iar funcțiile sale vitale sunt atent monitorizate de echipa medicală.
Analgosedarea este recomandată în stări extreme de anxietate induse de vizita la cabinetul stomatologic, când pacientul resimte teamă de medic și de durerea pe care ar putea-o presupune intervențiile dentare recomandate, este foarte agitat sau prezintă reflex puternic de vomă în timpul procedurilor stomatologice. Toate acestea sunt anulate prin sedarea intravenoasă, iar pacientul devine pe deplin cooperant.
La adulți, sedarea iv este folosită în special în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind preferată, când situația o permite, anesteziei generale.
Analgosedarea și alte tipuri de sedare la Trident București
Cu o echipă completă, ce include medici specializați în anestezie, și blocuri chirurgicale complet echipate cu aparatură de ultimă generație, ce oferă inclusiv posibilitatea de anestezie generală, clinicile Trident asigură toate tipurile de sedare ce pot fi necesare în intervențiile stomatologice.
Analgosedarea este un tip de anestezie care potențează efectul anesteziei locale, dar care nu implică intubația din anestezia generală. Alte tipuri de sedare conștientă sunt cea pe cale orală și cea inhalatorie (inhalosedarea). Echipa Trident alege varianta optimă de sedare în funcție de pacient și de afecțiunea tratată.
Cum te pregătești pentru analgosedare?
După ce medicul stabilește că analgosedarea este cea mai bună opțiune de sedare, va urma o discuție despre istoricul medical (boli cronice, alergii medicamentoase) și tratamentele urmate, apoi recomandarea pentru efectuarea unor analize de sânge prin care să fie excluse orice contraindicații.
În ziua procedurii, nu trebuie consumate alimente cu șase ore înainte de analgosedare și nici apă, cu două ore înainte. Există interdicții privind consumul de alimente și lichide și după intervenție, însă toate aceste aspecte vor fi discutate și detaliate în timpul consultului din clinică.
Beneficiile analgosedării
Lipsa oricărui disconfort face din analgosedare un instrument foarte util în tratamentele dentare. Faptul că pacientul scapă de orice urmă de anxietate și nu resimte nici cea mai mică durere este cel mai mare câștig al acestui tip de anestezie.
În același timp, față de anestezia totală, sedarea intravenoasă permite externarea în aceeași zi. Practic, după o perioadă scurtă de recuperare, ce durează în medie 30 de minute, pacientul poate pleca acasă. Este recomandat, totuși, să aibă însoțitor și este total contraindicat să conducă în ziua intervenției.
Posibile efecte secundare
Efectele secundare diferă de la persoană la persoană. La unii pacienți pot lipsi complet, alții pot resimți după sedarea intravenoasă, pentru o scurtă perioadă, somnolență sau moleșeală, senzația de greață și/sau vomă.
Printre efectele resimțite post-sedare conștientă mai pot fi amnezia temporară (pacientul nu-și amintește nimic din timpul intervenției), o ușoară stare de confuzie, dureri de cap însoțite sau nu de o stare de amețeală.
Contraindicații pentru analgosedare și precauții
Analgosedarea este nerecomandată în foarte puține situații și condiții medicale, de regulă, cele în care monitorizarea cardio-respiratorie a pacientului este dificil de realizat. Este contraindicată, de exemplu, în cazul pacienților cu obezitate morbidă și al pacientelor gravide.
Medicul va evalua cu mare atenție și pacienții cu afecțiuni ale tiroidei, cu boli pulmonare sau cardiace cronice ori cu afecțiuni neurologice, înainte de a alege acest tip de sedare pentru realizarea intervenției stomatologice, pentru că aici, la Trident, nu lăsăm niciun aspect la voia întâmplării și siguranța pacienților noștri este primordială.
Te așteptăm la Trident dacă vrei să-ți recapeți sănătatea orală fără durere și disconfort! Avem o rețetă specială care face ca și cele mai complicate tratamente să fie suportate ușor: analgosedare, pricepere și multe zâmbete. Nu degeaba suntem cunoscuți drept „făuritori de bucurie”! Programează-te și lasă grija danturii tale în mâinile profesioniștilor.