Vreau o programare

Alergii la anestezie dentară – de ce apar și cum se manifestă?

Frica de dentist este una dintre cele mai comune frici iraționale. Fie că ești copil sau adult, când știi că urmează să mergi la cabinetul medicului dentist, încerci să eviți, să amâni sau să te convingi că nu vei simți nimic.

Din fericire, există metode confortabile pentru orice pacient, indiferent de cât este de speriat, de a beneficia de un consult sau un tratament stomatologic, fără durere, cu ajutorul anesteziei. Dar ce este de făcut atunci când știi sau descoperi pe scaunul medicului dentist că dezvolți alergii la anestezie dentară?

anestezie-dentara-trident

Când este nevoie de anestezie dentară?

Anestezia dentară este folosită atunci când o procedură stomatologică este prea dureroasă pentru pacient. Anestezia dentară presupune suprimarea temporară a sensibilității nervoase dintr-o anumită zonă din cavitatea bucală.

Anestezia dentară acționează asupra nervilor de la nivelul gurii și obrajilor, care se numesc nervi trigemeni. Prin injectarea substanței anestezice, sensibilitatea este suprimată timp de 30 min până la 2-3 ore, în funcție de metoda de anesteziere aleasă de medicul stomatolog.

Anestezia dentară este de obicei folosită pentru următoarele proceduri:

 • Extirparea unui nerv
 • Extracție dentară
 • Tratament de canal
 • Obturație dentară
 • Implanturi dentare
 • Chiuretaje parodontale
 • Excizia unor formațiuni tumorale

În unele cazuri, o formă de anestezie (sedarea) este folosită pentru persoanele care au fobie de medicul dentist sau pentru copii.

Ce tipuri de anestezie dentară există?

Anestezia dentară este de două tipuri:

Anestezia locală, care presupune suprimarea durerii dintr-o anumită zonă a cavității orale, clar stabilită. Aceasta poate fi la rândul său de două tipuri:

 • Anestezie de contact, realizată cu ajutorul spray-urilor sau gelurilor care amorțesc zona.
 • Anestezie prin injectare, care presupune injectarea substanței anestezice. Este cea mai des folosită metodă de anestezie dentară.

Anestezie generală, folosită în cazul procedurilor chirurgicale complicate sau a pacienților cu afecțiuni medicale mai delicate, precum boala Parkinson.

Din ce substanțe este compus anestezicul?

Pentru anestezicul folosit de medicii stomatologi, cele mai utilizate substanțe sunt lidocaina, articaina și mepivacaina, care fac parte din clasa amidelor. O altă gamă de substanțe care pot alcătui anestezicul sunt esterii: novoicaina, tetracaina și benzocaina. Odată cu anestezicul, poate fi folosită și adrenalina, ca adjuvant pentru a crește perioada de acțiune a anestezicului.

De ce apar alergii la anestezie dentară?

Alergiile la anestezia dentară sunt rare și pot avea două cauze: conflict imunitar sau reacție alergică de contact. Alergiile la nivelul cavității bucale, provocate de anestezia stomatologică, au un caracter temporal, de scurtă durată și nu au o simptomatologie exactă. În cele mai multe cazuri, sunt provocate de substanțele pe care le folosește medicul stomatolog: latexul din mănușile mediale, substanțele din care este compus anestezicul sau din care se realizează anumite lucrări dentare, precum titanul, aluminiul sau cromul.

Cum se manifestă alergia la anestezicul dentar?

Simptomele alergiei provocate de anestezic pot fi de două tipuri:

1. Imediate- apar imediat după injectare:

 • Inflamație la nivelul buzelor
 • Urticarie și prurit
 • Greață și diaree
 • Dificultăți în respirație sau respirație șuierătoare
 • Scăderea tensiunii arteriale
 • Erupții cutanate

2. Întârziate- se manifestă sub forma unei dermatite de contact

Cum știi dacă ești alergic la anestezic?

O anamneză corectă a pacientului, înaintea oricărei intervenții stomatologice, cu anestezie locoregională, scade riscul unui eveniment de tip alergic. Mulți pacienți nu se cunosc alergici la substanțele anestezice, sau nu li s-a administrat o astfel de substanță. Dacă un pacient are un fond alergic, multiple alergii la substanțe medicamentoase sau alimentare și evenimente de anafilaxie în trecut, atunci clar se va acorda o atenție sporită acestui aspect, și înainte de orice manoperă, se vor testa substanțele anestezice la alergolog.

Incidența acestor reacții este greu de apreciat, manifestările alergice în stomatologie fiind puțin frecvente. Dacă totuși apar, acestea fie sunt unele de contact, fie generale cu manifestări la nivel oromaxilofacial (cavitate bucală și regiuni învecinate). Acestea prezintă aspecte variate, apărând prin mecanisme imunitare (anafilactice), cât și neimunitare.

Dacă pacientul prezintă manifestările unei alergii, în funcție de gravitatea acestora, poate fi tratat în ambulator sau în condiții de spitalizare. Cea mai frecventă alergie la anestezice, este cea la lidocaină. Dacă este cunoscută această alergie, se vor testa alte substanțe anestezice și se va alege cel care dă cele mai puține efecte adverse.

Dacă știi că ești alergic la o serie de alimente, medicamente sau factori din mediu, precum polen, specifică acest aspect medicului tău stomatolog în timpul consultului primar pe care îl ai cu acesta.

Te așteptăm la clinica Trident pentru a te ajuta să zâmbești frumos.

Last Updated on 29 iunie 2021

Programeaza-te
Servicii Medici Preturi
Meniu
Meniu
Meniu
Clinica Trident © 2022 . POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA DE UTILIZARE A COOKIE-URILOR | Harta Site Clinica Trident
Clinica Stomatologica Trident Str. Louis Pasteur nr 1A, Bucuresti, 050533 | Telefon: 031 005 0920 | Email: office@clinicatrident.ro
clinica dentara bucuresti

Clinica Trident, una dintre cele mai bune clinici dentare din Bucuresti, va asteapta intr-un spatiu modern, atat in zona Cotroceni dar si Herastrau. Suntem aproape de tine, cu o echipa de medici de top, la preturi excelente.

Clinica stomatologica Bucuresti, Clinica dentara Bucuresti o echipa de 20 de medici specialisti te poate ajuta cu: extractii dentare, aparate dentare, albire dinti, plombe, indreptarea dintilor, estetica dentara, clinica stomatologica pentru copii

In clinica noastra vei avea o experienta placuta, fara suferinta, o clinica ce ofera atat implanturi dentare oferite de orice cabinet stomatologic dar si servicii stomatologice complexe, operatii dificile realizate in propriul bloc operator.

A fost un drum lung alaturi de pacientii nostri dar am inteles ca respectul pentru client incepe de la primul contact pana la urmarirea ulterioara a planului de tratament, pentru a oferi o experienta completa pacientului.

Fie ca doresti sa merg la un anumit medic stomatolog sau cunosti doar problema si ai nevoie de o solutie, fie ca e vorba de un implant dentar sau cauti un medic specializat in estetica dentara, in cadrul clinicii Trident vei gasi toate specializarile stomatologice de care ai nevoie.

Alege o clinica moderna in locul unui cabinet stomatologic, avand in acest fel acces la mai multe facilitati medicale, la mai multi medici stomatologic nu doar la un singur medic stomatolog