- Ce este o plombă provizorie
- Când este necesară o plombă provizorie
- Cât timp poți sta cu o plombă provizorie
- Îngrijirea unei plombe provizorii
- Făurim tratamente care aduc bucurie
Nu întotdeauna problema dentară cu care te prezinți la clinică permite un tratament rapid, încheiat într-o singură vizită. Există situații complexe – abces dentar periapical sau carii complicate -, când planul terapeutic corect presupune urmarea mai multor pași, și atunci, este posibil să ai nevoie de o obturație temporară. În ce situații este necesară această soluție de tranziție și cât timp poți sta cu o plombă provizorie, explică în cele ce urmează făuritorii de bucurie ai Clinicilor Trident.
Este important să urmezi recomandările medicale în absolut toate situațiile, iar aceasta nu face excepție. Plomba provizorie are un „termen de valabilitate” după care nu mai oferă protecție dintelui tratat, ci poate crea probleme. Prezintă-te la clinică la timp pentru continuarea tratamentului și nu amâna definitivarea lui, pe motiv că dintele nu te mai doare, pentru că pot apărea oricând complicații.
Ce este o plombă provizorie
Obturația temporară este realizată din materiale mai puțin durabile decât plomba permanentă – cimenturi dentare speciale, compozite provizorii sau alte materiale ce permit modelarea și îndepărtarea cu ușurință. Aceasta este folosită ca metodă provizorie de protejare a dintelui în timpul unui tratament care necesită mai multe ședințe în clinica stomatologică, cum este cazul tratamentului de canal (endodontic).
Medicul stomatolog îți va spune cât timp poți sta cu plomba provizorie în momentul în care o aplică. După câteva zile, aceasta va fi înlocuită cu o obturație definitivă, mult mai rezistentă și superioară din punct de vedere estetic.
Când este necesară o plombă provizorie
Există mai multe situații în care este necesară aplicarea unei plombe provizorii, în funcție de natura tratamentului dentar și de starea dintelui afectat. De regulă, obturațiile temporare sunt necesare în:
- tratamentul endodontic (de canal) – după procedura de tratare a canalului radicular, dintele este obturat temporar pentru a preveni infecția, până la sigilarea definitivă. Plomba provizorie permite medicului să monitorizeze starea dintelui și să asigure un mediu steril până la finalizarea tratamentului;
- evaluarea sensibilității dentare – dacă, după aplicarea ei, pacientul resimte disconfort sau durere, medicul poate decide să amâne obturația definitivă pentru a asigura tratamentul adecvat;
- înaintea aplicării unei coroane dentare, ca formă de protecție până la aplicarea lucrării protetice.
Cât timp poți sta cu o plombă provizorie
Durata „purtării” unei plombe provizorii în deplină siguranță depinde de afectarea dentară și tipul de tratament. De regulă, aceasta este înlocuită după cel mult două săptămâni. Foarte rar, medicul poate decide să prelungească durata, dar numai în cazuri speciale și în urma unei evaluări clinice minuțioase.
De ce nu poate fi obturația temporară păstrată mai mult timp? Materialele din care sunt realizate aceste plombe sunt mai fragile. După câteva săptămâni, încep să se deterioreze și lasă dintele expus la infecții.
În plus, cât timp poți sta cu o plombă provizorie poate fi determinat și de respectarea recomandărilor medicale. Dacă alegi să consumi alimente dure sau lipicioase, poți scurta și mai mult durata de viață a obturației, prin deteriorarea sau dislocarea ei. Acest lucru face necesară prezentarea de urgență la clinică pentru înlocuire.
Îngrijirea unei plombe provizorii
În perioada în care ai o obturație provizorie, trebuie să urmezi recomandările medicului stomatolog privind îngrijirea orală și regimul alimentar, pentru a nu compromite integritatea plombei și a nu lăsa dintele tratat expus acumulării de bacterii. Iată câteva sfaturi importante – cu mențiunea că dacă ai nevoie de îngrijire specială, medicul le va completa cu recomandări personalizate, care să răspundă țintit situației tale:
- Evită periajul agresiv. Continuă să îți cureți dantura atent, de două ori pe zi, dar folosește o periță cu dinți mai moi și nu apăsa foarte tare pe dintele tratat.
- Atenție la folosirea aței dentare lângă dintele tratat, să nu riști să disloci plomba, dacă aceasta este amplasată lateral, interdental.
- Utilizează zilnic o apă de gură antibacteriană, în completarea rutinei de igienă orală, mai ales dacă nu poți folosi ața dentară.
- Nu mesteca gumă, poți rămâne foarte ușor fără plomba provizorie.
- Nu consuma alimente dure (nuci, alune, pâine prăjită, popcorn) sau lipicioase, precum caramelele, care îți pot fisura sau disloca obturația.
- Prezintă-te la clinică în ziua stabilită de medic pentru continuarea tratamentului, nu amâna vizita!
Dacă respecți aceste recomandări, plomba provizorie își va îndeplini fără probleme rolul până la finalizarea tratamentului.
Făurim tratamente care aduc bucurie, te așteptăm să le încerci!
Dacă ai nevoie de un tratament complex, care face necesară și o plombă provizorie, pentru a obține o dantură cu care să te mândrești, echipa Trident te așteaptă într-una din cele două clinici în care făurește planuri terapeutice care aduc bucurie: Cotroceni sau Herăstrău. Te așteptăm cu servicii de înaltă calitate și soluții personalizate pentru orice problemă dentară!
Iar dacă îți faci probleme în legătură cu cât timp poți sta cu o plombă provizorie, te asigurăm că vom scurta cât putem de mult această perioadă, pentru a-ți dărui cât mai repede posibil bucuria de a zâmbi din nou cu încredere. Programează-te acum și beneficiază de un tratament stomatologic sigur și eficient.