Programează-te

Cu ce trece durerea de măsea la copii? Sfatul pedodontului pentru părinți 

cu-ce-trece-durerea-de-masea-copil

Durerea de măsea la copii este o problemă des întâlnită care poate crea disconfort și îngrijorare atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Dacă te întrebi cu ce trece durerea de măsea la copii, făuritorii de bucurie de la Trident te asistă în identificarea și înțelegerea cauzelor comune ale durerii, în vederea unui tratament prompt, adaptat nevoilor copilului tău. 

Cele mai comune 7 cauze pentru durerea de măsea la copii 

Durerea de măsea la copii poate avea mai multe cauze, fiecare necesitând o abordare distinctă, pentru confortul și sănătatea copilului tău. Iată cele mai frecvente motive pentru care copiii pot experimenta durere de măsea, ca să știi ce poți face ca să treacă. 

Cariile dentare 

Cariile sunt de obicei principalul vinovat când vine vorba de durerile de măsea la copii. Acestea se formează din cauza consumului excesiv de zahăr și al igienei dentare necorespunzătoare. Semnele pot include dureri surde și o decolorare vizibilă a smalțului dentar. Este esențial să consultați un dentist dacă observați asemenea simptome, chiar dacă copilul nu se plânge de durere. 

Erupția dentară 

Erupția măselelor poate provoca dureri și disconfort. Acest proces natural apare de obicei între 6 și 12 ani și poate fi însoțit de inflamație și sensibilitate în zona afectată. 

Infecțiile dentare 

Aceste infecții sunt adesea rezultatul evoluției cariilor simple sau medii spre carii complicate, care ajung să afecteze pulpa dentară. Tratamentul de specialitate este o necesitate și, uneori, reprezintă o urgență. Copilul poate resimți un disconfort major și, de cele mai multe ori, sunt afectate somnul și alimentația. 

Traumatismele 

Accidentele care duc la lovirea sau fracturarea unei măsele pot cauza dureri. Este important să se evalueze rapid starea dinților și a țesuturilor moi pentru a preveni complicațiile. Vorbește cu un specialist pentru că, de obicei, aceste dureri de măsea nu trec de la sine. 

Abcesul dentar 

Abcesele dentare sunt consecința infecțiilor bacteriene care formează puroi în jurul rădăcinii dintelui sau a unei măsele. Aceste umflături, asemănătoare unor coșuri sub gingie, necesită tratament imediat pentru a preveni complicațiile.  

Smalțul fisurat 

Fisurile în smalț pot apărea dacă, de exemplu, copilul mușcă dintr-un obiect dur, cum ar fi bomboanele tari sau gumă. Sensibilitatea la alimente și băuturi calde sau reci poate fi un semn al acestei probleme. Deși nu este considerată o urgență stomatologică, este important să programaezi cât mai curând posibil o vizită la dentist pentru a evalua și trata fisurile de măsea sau dinți, astfel încât copilul tău să scape de durere. 

Afecțiunile gingiilor 

Obiceiurile slabe de periaj și de folosire a aței dentare sunt principalele cauze ale bolilor gingiilor, atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Placa bacteriană care nu este îndepărtată corect se acumulează pe dinți și măsele, cauzând inflamații gingivale și durere. Pentru această problemă, este crucial să se insiste asupra unei igiene orale riguroasă și să se efectueze controale regulate la dentist. 

De ce durerea de măsea la copii este urgență stomatologică 

Durerea de măsea cariată, dar nu numai, la copii, nu ar trebui ignorată, pentru că ar putea să indice probleme dentare serioase, care necesită tratament imediat. Amânarea vizitei la specialist ar putea să ducă la complicații, așadar intervenția promptă poate preveni deteriorarea suplimentară și poate asigura sănătatea orală pe termen lung a copilului. Specialiștii în pedodonție de la Trident te sfătuiesc să mergi de urgență cu micuțul tău la stomatolog dacă observi: 

Cu ce trece durerea de măsea la copii? Soluții de tratament la Clinicile Trident 

Ca să elimini durerea trebuie să tratezi cauza care a produs-o. Iată cum pot specialiștii Trident să îl ajute pe micuțul tău să scape de durerea de măsea.  

Tratamentul cariilor dentare 

Tratamentul cariilor, atât în cazul dinților cât și al măselelor, înseamnă curățarea zonei afectate și umplerea cavităților cu materiale biocompatibile. Acest proces nu doar că ameliorează durerea, dar previne și extinderea cariilor.  Tratamentul cariei dentare la copii nu este unul foarte complicat, dar în cazul în care copilului îi este frică de durere, se poate realiza sub inhalosedare.  

Terapia pentru erupția dentară 

Pentru copiii care suferă de dureri din cauza erupției dentare, un specialist ți-ar putea recomandă utilizarea de geluri calmante și analgezice ușoare. Acestea pot face ca durerea de măsea să treacă  și ajută și la reducerea inflamației. 

Tratamentul infecțiilor dentare 

Infecțiile dentare necesită intervenție promptă. În funcție de caz, pot fi prescrise tratamente antibiotice și, în cazuri severe, tratamente endodontice (de canal) pentru a elimina infecția și a salva dintele. 

Gestionarea traumei dentare 

Tratamentul pentru traumele dentare variază în funcție de severitatea leziunii. Clinicile Trident oferă servicii de reparație dentară, inclusiv plombare, reconstrucție și, dacă este necesar, extracția dinților afectați. 

Tratamentul bolilor gingivale 

Bolile gingivale sunt tratate prin curățarea profesională a dinților pentru a elimina placa bacteriană și tartrul. În cazuri avansate, poate fi necesară terapia cu antibiotice sau tratamente chirurgicale minore. 

Sfatul medicului pentru părinți 

Dr. Ela Oprea, medic specialist pedodont la Trident, recomandă părinților să fie proactivi în menținerea sănătății orale a copiilor lor, ca să evite apariția problemelor dentare care pot genera durere la copii. Igiena orală regulată și vizitele periodice la dentist sunt esențiale în acest sens. Dacă micuțul tău se plânge de durerea de măsea, nu amâna vizita la dentist. Doar în acest fel poți asigura o dezvoltare dentară sănătoasă pentru copilul tău. 

Totodată, dr. Hlandan subliniază importanța unei diete echilibrate, sărace în zaharuri, și a educării copiilor despre importanța periajului dentar de două ori pe zi și a folosirii aței dentare. Îngrijirea orală corectă începe de la o vârstă fragedă și este o investiție în sănătatea pe termen lung. 

Prin urmare, durerea de măsea la copii, fie că este vorba despre o carie sau despre o altă cauză care o determină, la copii necesită o abordare atentă și promptă. Clinicile Trident oferă soluții personalizate pentru a trata eficient aceste cauzele durerii de măsea, asigurând confortul și sănătatea copilului tău. Fă-ți o programare chiar acum!